söndag 20 oktober 2013

Kastrull-poppisar; bättre för plånboken, miljön och hälsan

Poppar alltid poppisar i kastrull- billigt, enkelt och gott. För en påse, som kostar lite på 1 euro, kan jag poppa drygt 5 eller 6 stora kastruller fulla med vitt fluff.

Visste du att insidan av micropopcorns-påsar är ofta ytbelagda med fluorföreningar? Fluorföreningar, eller så kallade perfluoerade ämnen, finns i de flesta vatten- och fettavstötande produkter och enligt Kemikalieinspektionen i Sverige är vissa fluorföreningar hormonstörande. De kan även vara giftiga för vattenlevande organismer och bryts i praktiken inte ner i naturen. Fluorföreningar läcker ut i naturen och vattnet genom produktion, användning och bristfällig avfallshantering.

Enligt en dansk studie som undersökte vilka förpackningar som överför mest perfluoerade ämnen till maten fann man att micropopcorn var värst, följt av kakförpackning på Subway, Rågbröd-mix från Finax och Pommes Frites från McDonald's.

Så, dagens miljögärning och hälsogärning (man kan själva mängden salt på sina poppisar och poppa dem i nyttig rapsolja): Go kastrull-popp! :)


2 kommentarer:

 1. Oj det där med fluor visste jag inte. Tack för infon!
  PS. min kommentar på yogainlägget har tydligen försvunnit. Men jag ville bara säga LOL och vilken träffande beskrivning på flåset, fejsen och stämningen! :D

  SvaraRadera
 2. Hej Heidi, jag är faktiskt killen i bilden av din Heidi-Heidi "Tidslös Jul" Reportage. tyckte det var en fin blogg.
  Hittade den bara tillfälligt idag eftersom jag gjorde en nyfiken google sökning på mitt namn.....

  Jag poppar alltid majs i kastrull med eco, kallpressad kokosolja (tal hög temperatur).
  Och så ser jag till att det absolut absolutast är ekomajs jag poppar. Kostar ca 2,20 e per påse på Åland.
  1 Euro majs är säkert bara amerikansk bajs-majs.
  Genmodifierad från "Mon-satan".
  Jag kräks nästan när jag ser de där billig majs påsarna i butikerna, med amerikansk flagga på påsen.
  Jag fattar inte att sånt få säljas i europa utan att det finns en VARNING/MÄRKNING ATT DET ÄR GENMODIFIERAD bajs majs det handlar om. Det odlas ju knappast nån annan sort i USA längre och jag hade för mig att det fanns markeringsplikt inom EU? Kankse inte? Hmmmmm?

  Ok ska lääsa lite vidare i din blogg
  mvh
  roBBBert

  SvaraRadera