Läste för någon dag sen en artikel i SMB om hur en butik i Boston bestämt sig för att sälja mat som passerat bäst-före-datumet. Som bakgrund ligger en ökad medvetenhet och oro över matsvinnet. I USA slängs närmare 40 % av all mat som köps. Förra veckan publicerades en rapport av Harvard och miljöorganisationen Natural Resource Defence Council som visade på att de inte finns något verkligt system bakom datummärkningarna. Det är inte myndigheterna som bestämmer bäst-före-datumen, utan livsmedelsföretagen själva. Och eftersom företagen inte vill bli bestämda eller få ett dåligt rykte, sätter de datum som ska trygga dem.
Men det är inte bara i USA som duglig mat slängs bort varje dag. Även i Finland är det ett stort problem. De finländska butikernas matsvinn är cirka 65-75 miljoner kilo per år och även i hushåll, storkök och restauranger slängs mycket mat som fortfarande kunde ätas. Tidigare har det funnits diffusa och svårtydda regleringar kring överlämning av mat till till exempel välgörenhet. Men nu har Evira kommit med nya rekommendationer som gör det enklare att skänka bort mat, genom att överföra ansvaret på matens skick till mottagaren (det är alltså inte på butikens eller storkökets ansvar att kolla att maten är duglig, vilket sänker tröskeln för att skicka iväg mat). Evira säger även i rekommendationen att det blir tillåtet att tillaga mat i välgörenhetssyfte av mat som passerat bäst-före-datumet med en dag.
Fint så! :)
Läs mer: Yle
Men detndationer
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar