onsdag 30 januari 2013

Tips på miljövänliga tvättmedel av alla de slag!

Jag fick en liten fråga på bloggen (älskar det, so keep ´em coming!) om tips på tvättmedel till kläderna, disken och hemmet sådär allmänt.

Jag är väl inte husfru deluxe, men jag kan dela med mig av de medel som jag använder och är nöjd med. :) Om någon har mer tips, så är det bara att hojta till!

Till hemmet har jag i ett års tid ungefär använt ett finskt allrengöringsmedel "Mummi ja minä". Det doftar gott (finns i dofterna citron och polkagris) och jag använder det för allmän uppfräschning av hemmet. Det är lite dyrare, men det är ganska drygt och min flaska har hållit lääänge. När jag kör mer grundlig rengöring eller om något är riktigt smutsigt brukar jag använda miljömärkt Tallsåpa, men det är sällan det behövs.Som maskindiskmedel använder vi Alma. Vi har snart använt upp ett helt paket och vi är ganska nöjda med det. Det tar bort det mesta förutom riktigt ingrodda matrester och lämnar disken flottfri. Överhuvudtaget får man tänka på att inte lasta maskinen extremt full och ta bort de värsta resterna när man använder ekodiskmedel, för det säger ju säg självt att de inte är lika "starka" som konventionella tvättmedel. Men hellre gör jag nu lite eget handarbete istället för att använda miljöbelastande och hälsovådliga kemikalier. 

Som handdiskmedel använder vi Ecover. Tidigare använde vi Mummi ja minä med polkagris-jordgubbsdoft. Doften var det mest fantastiska jag nånsin sniffat på i tvättmedelsväg och köket doftade helt ljuvligt alltid efteråt, MEN den var inte effektivt mot flott! All disk som varit i kontakt med flott måsta diskas två gånger, vilket ju är väldigt onödigt. Ecover däremot tar bort nästan allt flott direkt med lite skrubbningar, enda minus är att det inte är inhemskt eller ens nordiskt tillverkat. Menmen.Till klädtvätt använder jag tvättnötter! Har använt i cirka två års tid och jag är supernöjd! Man lägger bara 6-8 tvättnötter i en liten bomullspåse, knyter fast och så in i maskinen med tvätten.

Tvättnötterna är frukter som odlas främst i Indien och de innehåller en naturlig såpa(saponin). När frukternas skal kommer i kontakt med vatten frigörs ett rengörande lödder som är både effektivt och allergivänligt. Tvättnötterna odlas främst av kvinnor i Indien och Nepal och genom att köpa fair trade nötter hjälper man kvinnorna att försörja sig själva och sina familjer. Odlingen av träden gör också jorden bördig och förhindrar att öken sprider sig.

När man använder tvättnötter behöver man inte sköljmedel. Det man måste komma ihåg också, är att tvättnötter doftar lite annorlunda och för de nosar som är vana med väldoftande tvätt (ofta på grund av parfymerat tvättmedel), kan kläder tvättade med tvättnötter ibland lukta lite konstigt. Jag brukar droppa några droppar eterisk olja på påsen innan jag slänger in den i maskinen och tvätten doftar helt ljuvligt. Mina favoriter är apelsin och grape, fräscha och väldoftande! Om man vill ha tvätten riktigt vit kan man lägga i bakpulver eller annat miljövänligt blekmedel.

Tvättnötterna kan användas flera gånger innan de förlorat sin verkan och efter det kan de bara sättas i komposten! Det är också ett billigt alternativ, med 1 kg tvättnötter kan man tvätta 3-4 ggr i veckan under ett helt år.

Tvättnötterna kan också kokas i vatten och kan då användas som shampoo för både människor och djur, som maskindiskmedel, allrengöringsmedel, växtbesprutning och tillsammans med ättika blir den ett fönsterputsmedel. Jag har bara prövat att göra avkok en gång och använde det som golvtvättmedel. Men det luktade lite konstigt och det var en liten process att koka och lagra, så det kan vara enklast att köpa någon av de ovanstående istället. Men om man har en stund över och vill spara pengar, så är avkok på nötter både billigt och effektivt.
Till maskintvätt av kläder kan man också använda Mummi ja minä, det brukar jag varva med ibland :)

Och sist men inte minst:
Fläckborttagning! Köpte i somras för första gången galltvål, hade hört mycket gott om den här lilla tvålen och dessa fantastiska fläckrengörings-krafter, men var lite skeptisk. Köpte galltvål på flaska för enklare dosering o förvaring för en ganska billig peng, tror det var kring 4 euro (galltvål på bit är ännu billigare). Jag prövade på en vit skjorta som hade både svettfläckar, sminkfläckar och fettfläckar som tidigare inte gått bort i maskintvätt. Jag gnuggade på lite galltvål, lämnade tvålen på i 15 min och sköljde sedan av grundligt. Den funkade väääldigt bra. Lite för bra. Tvålen hade gjort fläckarna så vita, att resten av skjortan såg smutsig ut i jämförelse =P Jag hade sedan ett sjå med att få hela skjortan lika vit, men ojj vad fin den blev sedan :) och VIT. Men nånting jag tycker är värt att lyfta upp så här i slutet i tvättsammanhang är något min bror tutat i mig ganska länge. I många avseenden är det inte tvättmedlet som är avgörande, utan varmt vatten! Det mesta blir rent med varmt vatten, så man behöver inga Go Crazy med tvättmedlet. Men sen igen är det ju miljövänligare att tvätta i kallare temperaturer, så då kan det vara värt att droppa i lite mer miljövänligt tvättmedel. Man måste alltså bedöma enligt smutsighetsgrad. En annan sak är att man inte behöver tvätta kläder så ofta! Vädra mer, tvätta mindre! Då mår både kläderna och miljön bra :)

När det kommer till hemmet tycker jag inte att det behövs så starka rengöringsmedel, bara varmt vatten och ett milt miljövänligt medel för uppfräschning. Men kom ihåg att det är viktigt att dammsuga och torka damm ofta! Det är i dammet som en massa kemikalier, flamskyddsmedel och plastpartiklar samlar sig OCH det är först hälsovådligt om nånting!Slutkläm:
Det mesta jag bloggat om finns att hitta i ekobutikerna, men jag vill också tipsa om Grumme, ett svenskt märke som tillverkar både rengöringsmedel, diskmedel och tvättmedel. De har fått märket Bra Miljöval av Naturskyddsföreningen och finns i de flesta större matvarubutikerna! De är också antagligen ganska mycket billigare än de flesta märken man hittar i ekobutikerna. Ska själv traska o kika vad de har att erbjuda så fort dessa produkter jag har hemma börjar ta slut :)

UPDATE: Också Neutral och andra svanenmärkta medel är det lönt att hålla utkik efter i matvarubutiken. Det finns en hel del att välja mellan! :)

3 kommentarer:

 1. Hej, tack för inlägget! Tvättnötterna låter helt fantastiska! Var brukar du köpa dem? Måste definitivt testa dem. Så undrar jag också var man kan köpa Ecover-produkter? Har länge tänkt byta ut fairyn...

  SvaraRadera
 2. Tvättnötterna är faktiskt fantastiska! Jag är så glad att jag hittade dem! :) Jag köper dem i ekobutiken (finns i princip alla), men de går också att köpa på nätet.
  Tex: Garudakauppa( http://garudakauppa.fi/pesupahkinat/tvattnotter.shtml) och Ruohonjuuri (http://kauppa.ruohonjuuri.fi/pesupahkinat/573/dg?openGroup=573)

  Ecover finns också i de flesta ekobutikerna och jag såg häromdagen att Citymarket också sålde dem (iaf i Vasa). Överhuvudtaget lönar det sig att botanisera i de större matvarubutikernas sortiment, de har börjat ha många miljövänliga alternativ, tex Grumme,Ecover och Neutral. Men även "vanliga märken" har börjat få svanenmärket, så det är bara att välja och vraka. Om du har en ekobutik nära, så styr du annars kosan dit, lite dyrare märken, men ofta speciellt utvalda av kunnig personal och allt som oftast 100 % biologiskt nedbrytbart. I ekoaffärerna finns ju även folk att fråga om de olika produkterna.

  Lycka till!! Fråga på om det är mer du vill veta! :)

  SvaraRadera