onsdag 16 januari 2013

Samma visa: "Hon får skylla sig själv"

Läste den här artikeln med förskräckelse:
http://www.nytimes.com/2012/12/17/sports/high-school-football-rape-case-unfolds-online-and-divides-steubenville-ohio.html?smid=tw-share&_r=5&pagewanted=all&

En ung tjej blev så full att hon blev i princip medvetslös på en hemmafest. En grupp idrottskillar tog då tillfället i akt att förnedra henne på alla sätt och posta bilder och videon av övergreppen på internet. Händelsen har nu delat den lilla amerikanska sportstaden i två läger. Den delen som är förbannade och chockade över det som hänt och trötta på att de glorifierade idrottskillarna får göra vad de vill utan att ta konsekvenserna och den delen som tycker att killarna blivit orättvist behandlade, att tjejen antingen ljuger, var med på det hela eller att hon får skylla sig själv för att hon blev så full.

Fotbollslagets ena coach kallar allt för en "dålig ursäkt" från tjejens sida.
“The rape was just an excuse, I think. What else are you going to tell your parents when you come home drunk like that and after a night like that?” said Hubbard, who is one of the team’s 19 coaches. “She had to make up something. Now people are trying to blow up our football program because of it.”
Många säger att fallet är solklart, eftersom det finns så mycket bevismaterial på nätet. Men killarnas advokat tycker att internetet är till hans klienters fördel:
He said that online photographs and posts could ultimately be “a gift” for his client’s case because the girl, before that night in August, had posted provocative comments and photographs on her Twitter page over time. He added that those online posts demonstrated that she was sexually active and showed that she was “clearly engaged in at-risk behavior.” 

Ja, men fantastiskt. Eftersom tjejen nu valt att lägga ut provocerande bilder på sig själv innan händelsen kunde hon ju redan anat vad som skulle hända. På grund av sitt "dåliga omdöme" var hon nu alltså hela världens egendom? Fri att göra vad man vill med, ostraffat? Samma som när en tjej får skylla sig själv om hon blir våldtagen efter att ha gått klädd "utmanande". Jag läste en grej om att många college och universitet i USA ger ut info till tjejer om hur man ska göra för att "inte blir våldtagen". Nog är det ju hemskt att kvinnor och flickor ska måsta begränsa sig själva, sin klädsel och sina liv för att inte väcka en potentiell våldtäktsmans lustar.

Bloggen Genusfolket kallar det här för en våldtäktskultur och skriver väldigt bra om det på sin blogg:


Våldtäktskultur innebär förenklat den kultur av rädsla och ständig medvetenhet om risken att bli våldtagen som kvinnor runt om i hela världen växer upp i och tvingas anpassa sig till varje dag. Kännetecknet för en våldtäktskultur är att kvinnor skuldbeläggs för sin egen våldtäkt om de inte lever upp till de krav som våldtäktskulturen har ställt upp på hur kvinnor ska skydda sig, samt att mäns sexualitet utmålas som okontrollerbar och alla män som potentiella våldtäktsmän.
Våldtäktskultur skapas genom en rad komponenter som samverkar med varandra. Victimblaming eller fokusering på allt annat än förövarens handling (“Varför blev hon så berusad att hon inte kunde försvara sig?”), trivialisering av sexuella övergrepp (mycket vanligt inom populärkulturen, se även Steubenville längre ned), slutshaming (“Horor kan inte våldtas”), överseende med sexuella övergrepp (“Ta det som en komplimang!”), objektifiering av kvinnor och att uttrycka synsättet att kvinnor befinner sig i offentligheten inte som vilka individer som helst utan på männens villkor (”Att säga till kvinnor att alltid tänka på hur de klär sig och beter sig för att inte bli våldtagna är ju inte värre än att säga till någon att låsa cykeln för att den inte ska bli stulen”) samt en stark vilja tro på obelagda siffror om falska våldtäktsanmälningar(”Många anmälningar är ju påhittade för att dölja otrohet/skamligt beteende som kvinnan ångrar dagen efter”) är är alla viktiga komponenter för våldtäktskultur.

Rekommenderar att klicka in och läsa hela inlägget, väldigt tänkvärt!

Fallet i Steubenville utreds fortfarande och polisen försöker få fler vittnen att ställa upp. De vet att tjejen blivit meddragen till hemmafester och att många ungdomar bevittnade övergreppen. Men bara några har valt att träda fram. 
“The thing I found most disturbing about this is that there were other people around when this was going on,”  William McCafferty, the Steubenville police chief, said of the events that unfolded. “Nobody had the morals to say, ‘Hey, stop it, that isn’t right.’“If you could charge people for not being decent human beings, a lot of people could have been charged that night.”Inga kommentarer:

Skicka en kommentar