onsdag 16 januari 2013

Uppdatering om linfrön- krossade frön giftigare

Linfrön är giftiga i små mängder. Livsmedelsverket rekommenderar att man bara äter hela linfrön, inte krossade, och då högst 1-2 msk per dag. Orsaken är att linfrön innehåller cyanid och krossade/malda linfrön avger mer cyanid än hela frön. Det är sant att kroppen tar bättre upp de bra ämnena i linfrön när de är krossade, men då avges också mer cyanid.

Cyanidhalten minskar vid höga temperaturer, kring 175-250 grader.

Typiskt. Men bara man håller sig innanför regleringen (inte mer än 1-2 msk) så borde det ju vara ok :) De på Livsmedelsverket säger att intag av 3-10 msk krossat linfrö ger en påtaglig cyanidexponering som kan vara skadlig vid långtidsanvändning, men innebär knappast någon risk för akut förgiftning.

Läs mer:
Livsmedelsverkets hemsida
Recept.se

3 kommentarer:

  1. OMG! Huhhu. Men där ser man, man ska alltid researcha och inte bara ta till sig första bästa rad om "nåt man läst nånstans" eller tro att det logiska alltid är det rätta (dvs. krossade grejer ger ifrån sig mer bra näring). Tack Heidi för att du tog reda på!

    SvaraRadera
  2. Man kan ju förstås komma ihåg att Livsmedelsverket också tycker att margarin är nåt att rekommendera. ;) Men måtta med allt så blir det väl nog bra.

    SvaraRadera
  3. krossade linfrön ska förvaras i kylskåpet sen oxå. blir de varma så härsknar de.

    SvaraRadera