onsdag 23 januari 2013

En investering i framtiden

Tänkte visa upp det lilla startkitet jag köpte till min och Kenkkos lägenhet för några veckor sedan. Jag shoppade loss på Ekosoppi och köpte diskmedel, maskintabletter, disktrasa, golvtrasa och diskborste. Diskborsten har ett löstagbart skaft och man kan sätta "huvudet" i komposten när man behöver byta, fiffigt! 

Kvittot brände dock lite i handen. Slutsumman var klart dyrare än om jag skulle ha köpt allt motsvarande billigast möjligast på närmaste Citymarket. Överhuvudtaget lägger jag antagligen mer pengar på ekomat, på miljömärkta produkter, på inhemskt, lokalt odlat, fair trade och på biologiskt nedbrytbart än vad gemene arbetslös kand-skrivande semi-studerande gör. Kenneths mamma hade varit på besök tidigare och frågat Kenneth lite oroligt (med vår magra spargris i åtanke) "Men inte köper ni väl allt ekologiskt?". 

De flesta kanske tycker det är galet, att som vi, slänga ut så mycket pengar på alternativa produkter. Och visst blir det dyrare i längden och visst, vi har inte alltid råd att göra de bästa valen. Men vi försöker. För mig handlar det om en investering i framtiden. I min framtid, i mina framtida barns framtid och för jordens framtid. 

För mig handlar det också om att skicka ett meddelande. Oavsett vad som sägs om motsatsen, så har vi som konsumenter makt. Dels vill jag sända ett meddelande till butiken där jag handlar att de borde köpa in mer av de bättre produkterna, dels vill jag stöda de företag som verkligen anstränger sig för att göra sina produkter bättre, hållbarare, rättvisare och miljövänligare. Men samtidigt vill jag också slå ett slag för mig själv, sätta ner foten och skrika åt världens företag "Jag går inte på era försäljningsknep, jag vill känna mig bekväm med vad som finns i min produkt, jag stöder inte sättet ni behandlar er arbetskraft och jag vägrar att köpa något som har en innehållsförteckning längre än dagens TV-tablå!".

Jag blir arg när jag tänker på hur ett fåtal människor tror det är okej att smutsa ner vår värld, exploatera sin arbetskraft och förpesta våra kroppar, bara för att de ska känna några extra slantar. Det är inte okej. Jag hoppas att du inte heller tycker det är okej! 

Var en medveten konsument, ta reda på och ifrågasätt! Det blir inte alltid rätt, det är inte alltid lätt, men viktigast är att man försöker och är medveten om sina val. 


Nån som kan tipsa om bra inhemska, miljövänliga diskmedel/maskintabletter? 

2 kommentarer:

 1. Gör avkok på tvättnötter och häll i tvättfacket! Handdisken kanske kan man kan ha i en sprayflaska och tillsätta någon eterisk olja, typ citron? Har inte provat det själv ännu - tänkte använda upp det jag har.

  Men vad jag förstått och läst mig till så funkar det utmärkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en gång gjort avkok på nötter och använt som skurmedel. Men jag har inte tänkt på att använda det med disk! Det enda som är jobbigt är ju tvättnötslukten, men det går ju bort med lite oljor :) Måste pröva, tack för tipset! :)

   Radera