onsdag 9 januari 2013

Ekologiska kryddor, varför?

Fick en kryddlåda av Haidi till julklapp. Tyckte det var en riktigt fyndig julklapp till den som just flyttat till ny lägenhet. De enda kryddorna jag och Kenkko har är salt och curry =P (är beroende av curry eftersom jag är besatt av potatis- och blomkålssoppa). Men nu har vi ett helt förråd! :)Ekokryddor såklart!

Det är först på senare tid som jag börjat köpa ekologiska kryddor. Hade inte reflekterat över det förrän jag började se Santa Marias ekopåsar och tänkte "Nice, de här köper jag".

Men nu bestämde jag mig för att informera mig mer om kryddornas värld och det visar sig att kryddor, likt kaffe, bananer och vindruvor är några av de större bekämpningsmedelsbovarna.

I en artikel på kurera.se säger Naturskyddsföreningens mat och jordbruksansvariga, Emelie Hansson, att besprutat kaffe, bananer, ananas och KRYDDOR ska undvikas med hänsyn till odlarna. De människor som arbetar med att bespruta kryddorna (och frukterna och kaffebönorna) har sällan eller aldrig tillräcklig skyddsutrustning och utsätter sig för skadliga ämnen som påverkar deras livskvalitet och livslängd.

Så, slå ett slag för rättvisa, gitftfria arbetsförhållanden och köp Fair Trade, eko kryddor i affären :) Det finns ett ganska stort utbud! Sen är det ju trevligt att också själv undvika alla rester av bekämpningsmedel som finns i just dessa livsmedel.

Det fina i kråksången är att kryddor kanske i framtiden kan användas som naturliga bekämpningsmedel! Kanadensiska forskare har kommit fram till att oljor från rosmarin, kryddnejlika, timjan och mynta kan döda eller avhysa insekter från grödor. Oljorna avdunstar dock i solen och måste därför sprutas mycket oftare än konventionella bekämpningsmedel. Men forskarna fortsätter arbetet med att göra oljornas verkan mer långvarig. Go science! :)
Läs mer

3 kommentarer:

  1. Intressant! Kryddor är sånt som man oftast inte tänker på att också kan vara ekologiska. I somras försökte jag använda just timjan som ett naturligt bekämpningsmedel mot skadeinsekter vid min grönsaksodling. Runt odlingarna planterades alltså timjan. Antingen hade jag tur eller så funkade det ;)

    SvaraRadera
  2. Förresten, maila mig på bohemianmaggieATgmail. com om du har tid med en kaffe (te) i nåt skede :)

    SvaraRadera
  3. En sån fin present! Och intressant inlägg! Borde tipsa pappa om detdär med timjan he he ;)

    SvaraRadera