torsdag 28 mars 2013

Dagens #plast-påminnelse

På tal om uppfinningar som kan eliminera plast, DU själv är ju en fantastisk uppfinning och här lyder några råd för hur du kan minska din plastkonsumtion. Taget från SMB, tips av skaparna av #plastriot

1. Köp digital underhållning.
En CD/BluRay-skiva med förpackning är nästan 100 procent plast. Genom att köpa musiken eller filmen digitalt minskar behovet att tillverka ny plast till denna typ av förpackningar. - Skaffa Netflix, så har du en massa filmer direkt tillgängliga både gratis och förmånligt! Måste dock erkänna att jag ser det som lite vardagslyx att investera i favoritfilmerna i dvd-format =P

2. Vädra din fleecetröja.
Fleecetröjor är mycket populära och anses av många vara miljövänliga eftersom de ofta består av återvunna PET-flaskor. Problemet är att tröjorna släpper ifrån sig mycket stora mängder mikroplaster när de tvättas. Så länge fleecetröjan inte är synligt smutsig räcker det oftast att bara hänga den på vädring några dagar, så är den som ny och fräsch igen.

3. Undvik smink med glitter.
Många skönhetsprodukter innehåller glitter. I nästan alla tillfällen är det små plastbitar som ger glittereffekten. Undersök innehållsföreteckningen. Ser du förkortningen PE eller ordet polyethylene är det plast i sminket. Köp inte! Samma tips kan också användas till exfolierande krämer och ansiktsmasker.

4. Fast tvål framför flytande.
Flytande tvål kommer oftast i plastförpackningar, som sedan slängs. Genom att använda en fast tvål, både till händer och kroppen i duschen, minskar du plastbehovet. - Själv köpte jag och Kenkko en fast tvål när vi flyttade in i november. Den är så dryg och fortfarande är typ halva kvar. Kostade kanske några euro så billigt och bra, men ändå en kvalitétvål gjord i Finland :)

5. Köp Sodastreamer.
Ursäkta reklamen, men med en sodastreamer hemma slipper du bära hem kilovis tunga plastflaskor med vatten. Investera i en kolsyremaskin och bra flaskor till den så sparar du både pengar och minskar din engångsplastanvändning.

6. Sluta röka.
Cigarettens filter är delvist ett plastmaterial. Att därför slänga fimpen på marken är rent ut sagt korkat. Sverige vore så mycket bättre utan de cirka en miljard fimpar som folk slänger på gator och torg i landet varje år. Inte nog med det, fimpar, plastfilmen runt paketen och själva tobakspaketen utgör cirka hälften av allt skräp i svenska städer.

7. Använd tändstickor.
Om du nu absolut måste röka, gör då tjänsten att använda tändstickor istället för små plasttändare. Tomma tändare är bland det vanligaste föremål som hittas på stränder runt om i världen.

8. Städa med bakpulver och vinäger.
Med olika kombinationer av bakpulver och vinäger kan man mer eller mindre ersätta alla de kemiska rengöringsmedel som finns i våra hem. Förutom att man slipper plastflaskorna blir det också billigare och mindre giftigt.

9. Och det vanliga, som alla hört hundratals gånger – minst!
Investera i en riktigt bra återanvändningsbar påse att använda till inhandlande. Använd inte engångsbestick eller muggar/glas. Sortera plastförpackningar. Återvinn! - Om du inte har med egen påse till affären, köp då en gjord av återvunnen plast. I Citymarket är de gråa bästa då de innehåller en stor andel återvunnen plast. Kassar av återvunnen plast är att föredra framför både biopåsar och papperskassar.

10. Släng inte plast i naturen – det mest effektiva tipset.
Visst låter det märkligt att behöva ha med en sådan här punkt på listan. Alla vet väl att man inte skall slänga skräp på marken, eller? Uppenbarligen inte, annars hade nedskräpningen på våra gator, torg, natur och hav inte varit så stor. Så länge folk inte lär sig att slänga sitt skräp och plast i papperskorgen behöver vi upprepa detta tips.

11. Berätta för andra!
Underskatta inte kraften i att berätta för dina nära och kära om plastnedskräpningen och hur man kan dra sitt strå till stacken för en bättre miljö. Ju fler som minskar sin plastanvändning, återvinner plasten rätt och slutar skräpa ner, desto bättre miljö får vi och kommande generationer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar