onsdag 6 mars 2013

Använder du 515 kemikalier om dagen?

Dagens tänkvärda bild i relation till WHO:s senaste undersökning om kopplingen mellan folksjukdomar och kemikalier. Har du tänkt på hur många kemikalier du sätter på din kropp varje dag? Sedan jag börjat använda naturhudvårdsprodukter och satt mig in i kemikaliedjungeln har jag ivrigt läst innehållsförteckningar till de "gamla" proukterna jag använt. Allt som oftast har jag förfärat mig. De flesta ingredienserna kan man knappt uttala namnet på och parabener och parfymer flockas i de flesta hudvårds- och skönhetsprodukterna. 

Du är värd bättre än tvivelaktiga och billiga ingredienser! Tänk på det!


KÄLLA


Studien "What´s inside that counts" gjord 2010 i Kanada tipsar om vilka kemikalier som man ska undvika när man införskaffar skönhetsprodukter. De nämnda kemikalierna har antingen kopplingar till astma, allergier, fortplantningsproblem eller cancer och flera är miljöbelastande. 


The dirty dozen
1. BHA och BHT (finns ofta i lotion och smink som konserveringsmedel)
2. Coal tar-färger. P-phenylenediamine and 
färger listade med“CI” efterföljt av fem siffror.
3. DEA (kan hittas i krämiga och löddrande produkter). Skadligt för havsliv och vilddjur.
4. Dibutyl phthalate (används ibland i nagelvårdsprodukter). Skadligt för havsliv och vilddjur.
5. Konserveringsmedel som avsöndrar formaldehyd; DMDM hydantoin, 
diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, methenamine, 
quarternium-15 and sodium hydroxymethylglycinate. Allergiframkallande. (Används i bland annat shampoo, duschgel, mascara, nagellack, deoderanter, rynkkrämer och till och med bindor!)
6. Parabener. Methyl, propyl- och butylparabener. Syntetiskt framställda konserveringsmedel som används för att öka hållbarheten i en produkt.
7. Parfymer
8. PEG komponenter, tex PEG-60.
9. Petrolatum. (Används i hårprodukter för att ge glans och kan även finnas i läppbalsam och läppstift)
10. Siloxaner. Tex: cyclotetrasiloxane, cyclopentasiloxane, 
cyclohexasiloxane and cyclomethicone. Skadligt för havsliv och vilddjur.
11. Sodium laureth sulfate
12. Triclosan (finns ofta i bakteriedödande produkter och i tandkräm)

På bloggen naturligtsnygg.se tipsar bloggaren om att också skippa mineraloljorMineral Oil, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Paraffin, Vit mineralolja, Medicinsk vitolja, Oleum petrolen, Oleum vaselini, Paraffinum, Vaselin Oil, E 905, Paraffin Oil, Liquid paraffin. "Utvinns ur råolja. Mineralolja används som mjukgörare men lägger sig mest som en plastfilm över huden och täpper till. Mineralolja saknar vitaminer eller andra nyttiga ämnen och är en meningslös men billig utfyllare som har lång hållbarhet.


En viktig sak att tänka på när det kommer till kemikalier som vi utsätts för är att en kemikalie ensam kanske inte gör så mycket skada, men att "coctaileffekten" av alla kemikalier i vår vardag kan leda till stora bekymmer. Detta gäller alla kemikalier vi har omkring oss, inte bara de vi sätter i/på oss. Även om en kemikalie bedöms vara ofarlig, så finns det väldigt få studier som visar på hur farlig den kan bli när den används tillsammans med andra kemikalier.

Jämför det med om du dricker ett glas vin en kväll, en flaska öl nästa kväll, en tequila därpå följande dag och till sist en shot morgonen efter. Du lär knappast blir särskilt berusad av att dricka en av varje med ett dygns intervall, men tänk om du dricker allt på samma gång. Oddsen är att du (om du är en lättviktare som jag) blir smått berusad (om inte till och med brakfull). Tänk dig nu samma scenario med din kropp och kemikalier. Efter lite dusch, lite lotion, lite make-up och lite parfym, så är din kropp antaligen ganska berusad. Om det vill sig riktigt illa, som på bilden ovan, kan du ha fått i dig upp emot 500 kemikalier in one sitting. Inte bra, inte bra alls...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar