lördag 15 september 2012

Miljösmart vin!

Tidigare hade jag bara tänkt på att prioritera ekologiskt när jag köpt vin (eftersom vindruvor är en av de värst besprutade frukterna i världen). Men det finns också fler aspekter till smarta vin-val, som jag först nu under de senaste månaderna uppmärksammats på:

Transport. Nu för tiden försöker jag undvika viner som kommer från platser utanför Europa. Tänk vad lång sträcka ett vin från Afrika, Amerika eller Australien har fått resa för att komma hit och vilka utsläpp den lilla flasktransporten orsakat.

Förpackning. I somras hittade jag på Alko ekovin som var förpackat i tetror. Då blev jag fundersam över vilken förpackning som är miljösmartast; glas, tetra eller plast. Jag beslöt mig för att kolla upp det. Enligt en undersökning gjord av svenska miljöinstitutet, på uppdrag av TetraPak i Sverige, visade sig tetrorna vara det bästa förpackningsalternativet.
I undersökningen  har forskarna tittat på hur de här förpackningarna påverkar miljön - från det att råvaran produceras till det att förpackningen slängs eller återvinns. Det handlar både om klimatpåverkan och om utsläpp av kväve och fosfor (som bidrar till övergödning).
På alla områden utom på övergödningen så är förpackningar av kartong bäst - för när det gäller kväve och fosfor så bidrar glas, plast och kartong-förpackningar med ungefär lika mycket utsläpp.
Plastförpackningarnas stora problem är att de är gjorda av olja vilket gör att de släpper ut dubbelt så mycket växthusgaser jämfört med de som är gjorda av kartong. Glasflaskorna är tunga vilket ger mer utsläpp vid transporterna - och att det går åt mycket energi att återvinna glaset.

Så, ett ekovin i tetra från Europa känns, för mig i alla fall, som det bästa alternativet :) Det får gärna också vara fairtrade, men jag har inte hittat ett vin som skulle uppfylla också det kriteriet. Någon som har tips?

Dessa två viner har jag levt på i sommar. Köpta i Alko. Lite syrliga, men fräscha :). Den röda kräver lite tid att vänja sig vid, eftersom den har en ganska annorlunda, lite besk, smak. Men den vita rekommenderar jag definitivt! I like it! Chardonnay brukar alltid funka :)
(Önskar dock att det skulle finnas mer ekoalternativ i tetraformat...)UPPDATERING
läs Maggies blogginlägg för mer info om just ekologiskt odlade viner och dess fördelar om ni vill veta mer om det :)

4 kommentarer:

 1. När jag letade efter ekologisk skumppa sade gubben i Alko att ekologiskt vin orsakar mest huvudvärk eftersom det då används mer av något ämne. Kommer inte ihåg vad ämnet i fråga hette men har efter det inte riktigt vågat köpa ekologiskt vin eftersom jag lätt får huvudvärk av "normalt" rött vin. Har du märkt någon skillnad?

  // Christina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv har jag inte märkt någon som helst skillnad mellan vanliga och ekoviner i huvudvärkssammanband. Om jag dricker för mycket av någondera, får jag huvudvärk, men det har jag nog bara mig själv att skylla ;). Men det känns bättre att dricka ekovin, eftersom ekologiska vindruvor odlas utan konstgödsel, kemiska ogräsmedel eller insektsmedel, tillväxtreglerande medel eller genteknik. Så, jag inbillar mig iaf att jag är "hälsosammare" då jag dricker ekovin ;)

   Nu blev jag själv nyfiken på vad som sägs om ekovin och huvudvärk, och detta är vad jag hittade:

   Det råder delade meningar om vad i viner orsakar huvudvärk, men de två mest uppmärksammade är histaminer och svavel.

   Histamin finns i druvornas skal tillsammans med aminosyran histidin som vid jäsning kan dekarboxyleras till just histamin. Dessutom så bildas histamin både vid lagring av vin och vid malolaktisk jäsning. Röda viner innehåller därför generellt mycket mer histamin än vita och lagrade viner mer än olagrade. Om man är känslig för histamin så bör man kanske också avstå från mousserande viner som innehåller höga halter av tyramin som är en annan basisk amin liknande histamin. Tyramin anses faktiskt vara bidragande till den vanliga sk baksmällan och även vara migränframkallande för känsliga personer… Man kan vara överkänslig mot histaminer och då få huvudvärk, men jag tror inte att ekoviner skiljer sig från vanliga viner med det här ämnet. (vet dock inte helt säkert)

   Svavel är naturens eget antioxidationsmedel och används för att hindra vinmusten från att oxidera. Men kan då tydligen i stora doser ge huvudvärk. Det kallas också sulfit. Ett företag som specialiserat sig på försäljning av ekologiska alkoholhaltiga drycker skriver så här på sin sida om ekovin:
   I ekologiskt vin är doserna av svavel (SO2) begränsade. Svavel sätts ofta i samband med besvär såsom huvudvärk och halsbränna. Också minplanet.se skriver att sulfiter måste hållas till halva nivån i ekoviner jämfört med konventionella viner.
   Det här skulle då visa på att ekoviner (till skillnad från "vanliga") innehåller mindre av ett av de ämnen som är huvudvärksframkallande.

   Maggie skriver i ett blogginlägg om ekoviner att: "många upplever en skillnad och får inte lika lätt huvudvärk av ekovin"
   http://bohemianmaggie.blogspot.fi/2012/06/klimatsmart-superi.html


   Så, det verkar onekligen som om att ekoviner är ett bättre alternativ för att undvika huvudvärk :) Men pröva själv är mitt bästa råd!

   Här är lite länkar om du vill kolla vidare:
   http://www.vininfo.nu/pdf/2007_04_huvudvark.pdf
   http://blog.svd.se/vin/2011/02/08/ger-billiga-viner-huvudvark/
   http://www.svd.se/mat-och-vin/matkultur/tillsatser-i-vin_5915427.svd
   http://bohemianmaggie.blogspot.fi/2012/06/klimatsmart-superi.html
   http://www.bastadvinhandel.se/ekologi-2/

   SORRY FÖR DET SUPERLÅNGA SVARET :D

   Radera
 2. Vilket bra inlägg med praktiska tips! :)

  SvaraRadera