måndag 22 april 2013

Earth day! The faces of climate change

I dag är det tydligen Earth day. För att vara en liten wannabe miljö-mupp hänger jag inte alltid med i svängarna. Earth day är tydligen redan ett 43 år gammalt koncept och i år ligger fokus på "The faces of climate change". På deras sida kan man ladda upp en bild på sig själv och man vill på det här sättet synliggöra vem det är som drabbas av klimatförändringen. Det är du, jag, killen i Nederländerna, tjejen i Indonesien och gumman i USA. Tycker det är ett ganska häftigt sätt att åskådliggöra problemet och göra det relevant för alla. Här kan man kika på bilderna folk laddat upp.

Jag valde själv ut ett litet urval av bilder:Visste du att...?
- bara under 2008 var 20 miljoner människor tvungna att emigrera på grund av klimat-relaterade miljökatastrofer, bland annat till följd av cyklonen Nargis i Asien och häftiga regn och översvämningar i Brasilien. 2008 uppskattade man på finska migrationsverket att cirka 140 miljoner klimatflyktingar fanns runt omkring i världen.

- En majoritet av invånarna på Carteret Islands i västra Stilla Havet är idag miljöflyktingar på grund av att vattnet översvämmar ön, som följd av temperaturförändringen. Ögruppen väntas vara helt eller till största delen under vatten innan år 2015.

- Invånarna på en annan Stilla Havs-ö, Tuvalu, har också varit tvungna att emigrera på grund av vattenhöjningen. Tuvalus högsta punkt är just nu bara 5 meter ovanför vattenytan. Tuvalu har förberett sig på att ön snart kommer att vara helt obeboelig och har skrivit ett kontrakt med Nya Zeeland, som lovat att ta emot öns cirka 11000 invånare.

- Genèvekonventionen känner inte till begreppet klimatflykting och inte heller Migrationsverket i Finland har beviljat någon asyl av klimatskäl.

- Beräkningar och studier visar att klimatförändringen kommer att förorsaka den största flyktingströmmen i mänsklighetens historia. FNs Intergovernmental Panel on Climate Change beräknar att det kommer finnas cirka 200 miljoner miljöflyktingar i världen innan 2050

- Allt som allt kommer uppskattningsvis 500-600 miljoner människor, alltså cirka 10 procent av jordens befolkning, vara i riskzonen för den miljörelaterade emigrationen.

- EJF director, Steve Trent säger att "We must take immediate steps to reduce our impact on global climate, and we must also recognise the need to protect those already suffering along with those most at risk." Han kräver att definitionen på flyktingar behöver inkludera också de som migrerar av klimatrelaterade skäl och även personer som bara förflyttar sig inom landet.


Avslutar med en liten facebookhälsning rörande Earth Day som en av mina utbyteskompisar 
från USA lagt upp sin sida.GLAD EARTH DAY allihopa! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar