måndag 15 april 2013

Äkta vanilj istället för rötad granved

Visste du att vaniljsocker innehåller mer och oftare vanillin än vanilj? Vanillin är ett aromämne som ofta framställs ur rötad granved. Det gäller alltså att kolla noga att man köper socker med "vanilj" och inte "vanillin". När jag var till Ekosoppi förra veckan köpte jag med mig en burk ekologiskt vaniljpulver. Lagade sen i helgen fattiga riddare med vaniljgrädde. Och vilken vaniljsmak! Jämn och behaglig och på nå vis "rund" i smaken, ganska olikt det vaniljsocker jag tidigare använt (som antagligen varit vanillin).

Nu köpte jag ju vaniljpulver istället för vaniljsocker (som också finns ekologiskt och utan andra tillsatsämnen) och det är ju lite drygare än sockret. Kenneth var därför ganska försiktig när han hällde i, då det ger ganska mycket smak. Han hällde drygt en tredjedels tesked i en bunke med två deciliter grädde och det räckte alldeles bra.

På Äkta Varas hemsida tipsar de om att man kan blanda till eget vaniljsocker. Då blandar man bara vaniljpulver tillsammans med flor- eller strösocker i en glasburk. En annan variant är att köpa en stång och skrapa ut fröna (som jag antar är själva vaniljpulvret) och sedan dela stången i mindre bitar och lägga tillsammans med socker i en glasburk. Efter några veckor har man ett utmärkt och billigt vaniljsocker.

UPPDATERING: Recepthjälpen tipsar om att man även kan göra eget vaniljextrakt: "Skåra en eller två vaniljstänger på längden och lägg i en liten burk med sprit, t.ex. vodka eller rom. Sätt på ett tätt lock och låt stå och dra i minst en månad, gärna längre. Vaniljsmaken brukar inte bli lika intensiv som det köpta vaniljextraktet, så ta gärna lite extra mycket istället."

UPPDATERING #2: Tove kommenterade att hon lagar eget vaniljsocker och det är tydligen bara att fylla på burken med nytt socker och skaka när man tagit lite därifrån. På så vis behöver hon inte laga nytt mer än en gång per år! Nice! :)


Ett tips bara: stoppa inte näsan direkt i burken för att sniffa på vaniljen! Det doftar inte gott up close då det är så koncentrerat. Öppna burken och dofta lite på avstånd :)


P.S Det löns att kolla alla produkter med vaniljsmak om smaken kommer från vanillin eller från äkta vanilj, så att man satsar på riktiga råvaror :)

4 kommentarer:

 1. En jul gav jag hemlagat vaniljsocker till släktingarna! Själv brukar jag ofta byta ut en del av sockret mot hemlagat vaniljsocker när jag bakar. Det är bara att fylla på burken med nytt socker och skaka när man tagit lite därifrån. Efter ca 1 år lagar jag nytt.

  SvaraRadera
 2. Hej, tydligen kan jag inte svara på din kommentar. Konstigt =P
  Det där var ju ett jättebra presenttips! Förra året lagade jag fotbad till julklapp åt släktingarna :)

  Hur lagar du ditt vaniljsocker? Genom att blanda vaniljpulver o socker eller köper du vaniljstänger?

  SvaraRadera
 3. Jag stod faktiskt och höll i vaniljpulvret på Ekosoppi idag, men det blev inget utan istället kom jag ut med en bambudisktrasa, schampotvål och te.

  SvaraRadera
 4. Haha, det var ju inga dåliga inköp det heller! :D Gillar bambutrasan skarpt, har två stycken, en för köket och en för bordsytor :)

  SvaraRadera