onsdag 1 augusti 2012

Ett grattis med en panna!

I dag är det Joannas födelsedag!
Imorse överraskade jag henne med en stekpanna med en gigantisk cookie i. Årets weirdaste present?
Jag kan säga er att den här flickan var i desperat behov av en ny stekpanna. Det ser ut som om hon försökt döda sin förra panna med en slaktkniv... I sådant skick är den. Och eftersom den är en teflonpanna är det inte bra alls. Repat teflon kan avge kemikalier både i maten och i luften.

Så här säger Marthorna om teflon:
Teflon tillhör gruppen fluorföreningarna, vilka klassas som ytterst skadliga miljögifter på grund av sin svårnedbrytbarhet i naturen och förmåga att lagras i människor och djur. Fluorföreningarna, som först på senare tid flitigt använts som impregneringsmedel i kläder, skor och kärl, har redan via luft, vatten och naturens näringskedjor spridit sig till alla delar av världen. Halterna av fluorföreningar ökar oroväckande snabbt i isbjörnar på så avlägsna platser som Arktis. 
Eftersom det finns lite kunskap om hur de flesta kemikalier påverkar människan och miljön, gör vi som konsumenter klokt i att själva vara försiktiga när vi väljer produkter. Använd inte teflonkärl med skråmor i beläggningen (och ogärna köksredskap av silikon). Man vet helt enkelt fortfarande inte hur teflon (och silikon) påverkar oss. Hetta inte upp teflonkärl på högsta effekt, utan använd lägre temperaturer.

När jag skulle köpa en ny panna åt fröken letade jag efter en gjutjärnspanna, men hittade den här i stället. En  panna med keramisk yta, utan spår av varken PTFE och PFOA (miljö- och hälsoskadliga föreningar)




Ikväll har vi firat genom att fara och kvällssimma till Lilla holmen och äta kladdkaka. En riktigt bra dag! :)


1 kommentar:

  1. NOMNOM!! Tack för en bra kväll! Du är bäst min lilla sambo <3

    SvaraRadera