onsdag 15 januari 2014

Loppisguide Vasa!

Igår var jag på en liten fyndrunda i Smedsby och kammade hem hela den här högen för 25 euro totalt!


Den gråasvarta vintagejackan (nån hippieunges från typ 80-talet, älskar den!) och den rosa skjortan (made in finland) är favoriterna!Såhär, efter mitt skrytsamma fyndinlägg, tänkte jag bjuda på en liten Vasa loppis-guide för alla andra loppis-shoppare där ute! Älskar själv att läsa loppisguider, så feel free att kommentera nedan om er egna favvoloppisar!


Adam & Ewa, Varastokatu 4, Vasa
Ett privat loppis, där man får hyra bord. Lokalen är gigantisk och består av två stora salar och cirka 400 bord. För att ta sig igenom hela utbudet behöver man reservera åtminstone tre timmar. Oftast blir man vinglig, trött, hungrig och stirrig redan efter det första rummet. Rekommenderas att man delar upp besöket till två skilda dagar eller tar med banan/alternativ energikick och tar en paus. Loppisen har också ett litet improviserat kafé som säljer trip och godis till den loppis-trötte. På loppisen hittar man allt mellan himmel och jord. Kläder, prydnadssaker, skor, accessoarer, husgeråd och mindre möbler. Och, du, ta en vagn. Du kommer annars att ångra dig halvvägs in...
Fyndfaktor: 5 av 5 enhörningarRöda Korset, Mejerigatan 9, Vasa
Röda korset är en av de största medborgarorganisationerna i Finland. Röda Korsets uppgift är att hjälpa dem som är i mest behövande i hemlandet och utomlands. De tar emot donationer som sedan säljs på loppiset i förmån för organisationen. Loppiset i Vasa är en rymlig, fräsch lokal som rymmer kläder, accessoarer, skor, porslin och möbler. Kläder är sorterade enligt ålderskategorier och i viss mån också enligt färgskalor. Det känns väldigt mycket som en ”vanlig” klädbutik och utbudet är väldigt överskådligt. Om du är på jakt efter finskor eller ett par gamla lewi´s jeans, så ska du styra kosan hit! Priserna är dock lite högre än på "vanliga" loppisar.
Fyndfaktor: 4 av 5 enhörningarSuvikirppis, Sunnanvik
Suvikirppis är en ganska stor lokal i utkanten av stan där rymliga loppisbord tar upp lite över halva utrymmet och inredningsgrejer/böcker och diverse småkrafs huserar i resten. Loppisen är privatägd av två glada killar som alltid är pratsamma. På en bra dag, då alla bord är uthyrda, kan man fynda en hel del, men den senaste tiden har det ekat lite jobbigt tomt där. Hoppas att det bara är en vintersvacka! Men trots att lokalen inte alltid är välfylld, finns det alltid möjlighet till fynd och jag har aldrig traskat ut tomhänt (kan ju bero på att jag hittar fynd i det mesta... men nåjaaa..). Det är värt att ta sig ända in i lokalen för där har de även riktigt fina antika möbler till, ibland, förvånansvärt låga priser.
Fyndfaktor: 3 av 5 enhörningar.

Fyndis, Smedsby
En av mina absolut favoriter och definitivt den jag besöker oftast. Privat loppis i stor lokal som i princip aldrig har tomma bord. De har nyligen utökat med fler kvadratmetrar (vilket jag egentligen tycker är synd då det var lite mysigare för) och många bord är översållade med grejer. Så, för den som har tid och tycker om att gräva, är det här rätta stället. De har även ett litet skilt rum med lite vintage-grejer och saker med vintage-känsla, allt från Riihimäki-glasburkar till snygga inredningstavlor i trä.
Fyndfaktor: 5 av 5 enhörningar


Bazaar, Smedsby
Folkhälsans lilla retrobutik fylld med bakverk, snygga DIY-grejer, mormorsrutor, ekologiska hudvårdsprodukter och stickade vantar. Och så en loppis förstås. Här kommer dock loppisen i andra hand, tyvärr. Det ekar alltför ofta tomt mellan de höga loppishyllorna och det går relativt snabbt att ta sig igenom utbudet, kanske 15 minuter högst. Men det betyder inte att man inte hittar något! Speciellt äldre finska finskjortor och lite udda, retrogrejer kan hittas här (antar att många av bordshyrarna börjar närma sig 80 och säljer ut diverse som samlats i garderoberna, kul!). Men trots att loppisen inte alltid bjuder på fynd, så väger atmosfären och hantverksutbudet upp det! Butiken är jättemysig med vitmålade äppellådor som inredningsdetaljer och ett litet café avskiljt med bokhyllor.
Fyndfaktor: 3 av 5 enhörningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar