tisdag 7 januari 2014

De etiska aspekterna av kläder

Det är många aspekter som spelar in när man pratar om kläder, textil och material. Förutom de ekologiska (kemikalier, farliga färger och slit- och släng varor) har vi även de etiska med barnarbete, slavliknande och farliga arbetsförhållanden samt bristande djurskydd. Eftersom miljöfrågor ligger mig nära hjärtat är det främst de jag har i åtanke när jag handlar kläder (eller inte väljer att handla en viss sorts kläder), men jag hoppas kunna skänka de etiska orsakerna också mer eftertanke i framtiden. För det är ju så tyvärr, att mycket av det vi köper har åsamkat antingen djur eller människor lidande. Det är människor, och ibland barn, som tillverkar våra billiga t-skjortor och läderskor och de billiga materialen som används får man ofta genom att exploatera antingen naturen eller djuren. Under vintern har de flesta bekantat sig med hur angorapälsen blir till (genom att riva av pälsen från levande kaniner) och nu larmar Peta om att får i Australien får sätta liv och lem till och blir illa behandlade för att produktionen av billig ull ska tryggas. (Kolla in länken för att se bilder och mer info)

Många av de bättre alternativen, eko, fair-trade och djurvänliga, är förstås dyrare. Av en orsak. Det är så enkelt att leva i ett överflöd av billiga kläder, skor och sängkläder, men om man tar i beaktande både de etiska och miljömässiga aspekterna av våra produkter, så är det ett högt pris vi betalar.

Just nu funderar jag på att införskaffa nya sängkläder och letar runt efter bra alternativ. Hittade bland annat Sov-gott med både sängkläder, bebispyjamasar och inredningsartiklar samt Hildur som har ett brett sortiment av bland annat sängkläder, hemtextiler, kläder, skor och skönhetsartiklar. För er som är sugna på att titta på det finska utbudet av eko-produkter finns HÄR en lista. Där hittar man bland annat Ecobohemia med söta barnkläder, Ruskovilla med varma underställ, sockor, täcken, kuddan samt barnkläder, Karmashop med kläder och relativt billiga pyjamasar eller om du har vägarna förbi Hesa, kan du kika in på eko-varuhuset Nudge.

2 kommentarer:

  1. Mamma hade kläder och annat åt oss barn från Ruskovilla ren back in the day :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ngt som jag först nyligen (för några år sen) kom i kontakt med! Verkar vara ett riktigt bra märke! :)

      Radera