fredag 25 april 2014

Så minskar du dina koldioxidutsläpp

DN hittade jag en trevlig lista på saker man kan göra för att minska på sina koldioxidutsläpp (och leva ett mer grönt liv). Många saker är förstås favorit i repris för många, men det skadar aldrig att påminna sig själv!


1. Åk kollektivt, cykla eller gå så mycket som möjligt. Prova en elcykel eller en lastcykel (om du bor i stan).

2. När du behöver åka bil: Gå med i en bilpool, använd hyrbil, eller ta taxi.

3. Om du behöver äga en bil: köp en bränslesnål bil, en elbil eller en hybridbil. Om du har tjänstebil är förmånsvärdet lägre för miljöbilar.

4. Ät mer vegetariskt. Köttkonsumtionen i Sverige har ökat med 50 procent sedan 1970. Att dra ned på köttet är både bra för klimatet och för hälsan.

5. Släng mindre mat. Planera dina inköp så att du hinner äta upp maten innan den blir dålig. Förvara maten så att den håller längre: kött och mejerivaror i kallaste delen av kylskåpet och grönsaker där det är varmare.

6. Ät mindre men mer klimat-smart kött. Välj fläsk, fisk och fågel i stället för nötkött, lamm och ost. Om du byter ut hälften av nötköttet mot fläsk eller kyckling minskar dina klimatutsläpp med 0,4 ton per år. Slutar du helt med nötkött och väljer sojamjölk eller havremjölk i stället för komjölk minskar de med 1 ton per år. (I dag släpper en svensk i genomsnitt ut motsvarande 10 ton koldioxid per år.)

7. Välj bostad nära jobbet, både för miljön och för att du får mer tid med vänner och familj. Om det inte går: välj en bostad nära lokaltrafik eller på cykelavstånd till stan. En billigare bostad långt utanför stan kan bli dyr på grund av alla transportkostnader.

8. Välj ett elbolag som har avtal med miljömärkt el från förnybara källor.

9. Dra ned på elkonsumtionen. Byt ut gamla vitvaror mot nya energisnålare.

10. Välj fjärrvärme om det är möjligt. Ligg på fjärrvärmeverken att använda förnybar energi. Sänk temperaturen.

11. Om du äger ett eget hus: se över isoleringen och hur täta dina fönster är. En dåligt isolerade villa släpper ut mycket mer än en energieffektiv.

12. Investera i egenproducerad el från solceller om du har möjlighet.

13. Flyg så lite som möjligt. Ordna resfria möten. Om ni har möten via internet slipper du dessutom vara borta länge från hem och familj. Tåg i stället för flyg Stockholm-Göteborg släpper ut 0,1 ton mindre koldioxid.

14. Åk på semester till Europa. En flygbiljett tur och retur till Thailand för en person släpper ut lika mycket växthusgaser som en genomsnittlig bil gör under ett helt år. Du kan åka fyra gånger till Mallorca på samma utsläpp.

15. Om du flyger: stanna borta länge. Se flyget som den lyx det var på 1960- och 70-talet, då det var spännande och coolt att ha varit på charterresa.

16. Om du vill, kan och har råd: gå ned i arbetstid. Då kan du konsumera mindre men får mer fritid och mer tid för vänner och familj. Att gå ned till 80 procent deltid kan minska dina utsläpp med 1,5 ton koldioxid om året.

17. Återvinn, laga och återanvänd, köp och sälj begagnat när det är rimligt. Vitvaror är bättre att köpa nytt, eftersom de är miljövänligare och energisnålare.

18. Gör medvetna val. Påverka med plånboken och valsedeln. Stötta organisationer som arbetar med klimatfrågor och påverka makthavare på alla nivåer: från ordföranden i bostadsrättsföreningen till EU-parlamentarikern.

19. Se över ditt sparande. Kontrollera hur dina pengar är placerade på banken och i pensionssystemet. Allmänna pensionsfonderna har 32 miljarder kronor investerade i bolag som främst sysslar med fossil energi. Gör ett aktivt pensionsval.

20. Kräv bättre information från pensionsmyndigheterna och banken om hur fonder placerar sina pengar.

21. Ställ krav på politikerna och rösta på dem som prioriterar klimatfrågan. Kontrollera vad de anser om klimatet och vilka klimatlöften de ger, om koldioxidskatt, energisystemet, kollektivtrafik och godstransporter till exempel. Kryssa för miljömedvetna kandidater i ditt parti.


Tycker speciellt punkt nr 16 var intressant och en ny vinkling på grönt leverne. Jag har själv funderat mycket kring det här med arbetet och det känns konstigt att vi lägger så mycket tid och prestige på att skaffa oss pengar. I mångt och mycket värderar vi oss enligt vad vi gör (eller inte gör) och det borde ju vara mer fokus på att bara leva, vara lycklig och omge sig med fina vänner. Visst, det finns folk som gillar vad de gör och har sin passion som arbete (och det är ju jättekul!), men tycker ändå att arbete och karriär är överglorifierat i vårt samhälle och tror det skulle göra alla gott att varva ner lite nu som då och bara vara människa ;)  Själv har jag ju ingen heltidsanställning för tillfället, utan trivs med att ströjobba och jag märker att jag klarar mig med mindre pengar de månader jag inte får in så mycket. Ju mindre man tjänar desto mindre konsumerar man ju också, också ett plus för planeten =P Min dröm just nu är att leva som den här familjen och jobba kanske 40-60 procent med något man gillar (i mitt fall skrivandet) och försöka vara självförsörjande till så hög grad som det går. Efter mitt wwoofande har jag blivit besatt av tanken att ha ett litet hus med odlingar, hästar, hönor, hundar och katter <3. En vacker dag.

Så kanske jag klämmer in den här bilden här i slutet ännu. Intressant!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar