måndag 28 april 2014

Fruktuppdatering- fem värstingar!

Häromveckan när jag skulle köpa ekobananer från Citylivs på Åland så gapade korgen tom. Frågade en av försäljarna varför det inte fanns ngt ekoalternativ och fick som svar att de är så populära att de är svåra att få tag i! Fantastiskt! (att de är populära alltså, inte att de var slut =P). Det blev inga bananer för mig den dagen, men väl ett ekopäron och några ekoäpplen från Citylivs imponerande stora ekoutbud. Med det här i åtanke tyckte jag att det kunde vara bra att igen påminna om varför det är bra att välja ekofrukter. Nedan får ni läsa lite info från Naturskyddsföreningens hemsida om hur besprutningsläget ser ut med några av våra favoritfrukter, infon är från Livsmedelsverkets senaste tester.

Äpplet
I 9 av 10 äpplen hittades rester av bekämpningsmedel. I en del äpplen hittades karbendazim, ett ämne som misstänks vara cancerogent, hormonstörande och reproduktionsstörande. Tyvärr går det inte att skölja bort, eftersom det finns i hela frukten. 

Päron
Innehöll rester av bekämpningsmedel i 7 av 10 tester. 

Citrus
Behandlas med imazalil, ett ämne som förlänger fruktens hållbarhet – men som misstänks vara cancerogent och hormonstörande.  Nästan alla citrusfrukter - 95 procent - innehöll rester av olika bekämpningsmedel. Mest i skalet, men också i fruktköttet. 

Vindruvor

De söta små druvorna är bäst på att vara värst när det gäller flest sorters rester i samma prov. Hela 96 procent av de små rackarna innehöll bekämpningsmedel! Flera av medlen är känt problematiska. En del går inte att skölja bort eftersom de verkar inifrån frukten. Rester hittas även i russin och vin.

Banan
Riktigt hårt besprutade och i 67 procent av testerna hittades rester. Men medlen är framför allt ett problem för miljön, odlarna och deras familjer. De utsätts för ett av världens farligaste bekämpningsmedel, parakvat. Det skadar naturen under en lång tid och människor som exponeras kan i värsta fall drabbas av lungkollaps. Ämnet är förbjudet i Sverige och EU sedan länge, bland annat tack vare Naturskyddsföreningens arbete.

De flesta tropiska frukter, som ananas och mango, kommer från lika hårt besprutade plantager.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar