onsdag 30 april 2014

Kemikaliestudiecirkel

När jag senast var på Åland gjorde jag ett reportage med Agenda 21:s kemikaliestudiecirkel. De bestod av en grupp nyfikna ålänningar som samlats regelbundet under vintern för att prata om och informera sig om kemikalier i hemmet. Hade en riktigt intressant timme med dem när de fick redogöra för allt de lärt sig. Nedan ser ni resultatet!



Studiecirkelns bästa tips:

  • Plastbanta hemmet
  • Prioritera miljömärkta textilier och sängkläder
  • Köp begagnat
  • Rensa ut elektroniken ur sovrummet
  • Undvik att färga håret med kemikalier
  • Testa hormonfria alternativ som preventivmetod
  • Tvätta med miljömärkta städmedel
  • Fukttorka ofta i hemmet
  • Prioritera ekologisk mat
  • Byt ut teflonpannan till gjutjärn eller metall
  • Undvik att köpa mat som förvaras i konserver
  • Om du ska använda plast, välj plast med siffran 2,4 eller 5


I samband med det här vill jag också tipsa om en intressant föreläsning som är en produkt av vinterns studiecirkel. En av deltagarna bekantade sig nämligen med miljövänliga och hormonfria preventivmedel och anordnar nu en föreläsning med en barnmorska från Sverige som specialiserat sig på alternativa preventivmedel. Hon föreläser på Röda Korsgården på Åland den 5 juli kl 16 och ni kan anmäla er till eriksson.sarah@hotmail.com. Här kan ni läsa mer om evenemanget.

Akta igelkotten!!

En liten påminnelse till alla valborgspyromaner där ute! Elda inte upp igelkottar eller andra djur som gömmer sig i rishögen ikväll! Så här tipsar Expressen om hur du kan undvika kott-casualties inatt:

• Lasta om eller flytta din rishög. Då får djuren en chans att fly innan brasan tänds.

• Om rishögen är för stor och inte går att flytta: Lyft upp bråte och undersök högen så noga det går. Finns det tecken på liv? Hörs det några ljud?


Enligt Kottefonden har igelkottarna under de senaste 20 åren minskat kraftigt och är sedan 1972 totalfridlyst i hela Sverige. Om du vill ha tips på hur du på andra sätt kan hjälpa de här söta stickiga varelserna (förutom att undvika att tutta eld på dem), kan du kika in på den här länken.


wikibild....

tisdag 29 april 2014

Godis för öronen

Har bytt ut musiken i lurarna på mina vårpromenader mot Klotets intressanta och aktuella miljöprogram. På deras hemsida hittar ni klipp om allt från isbjörnar och algolja till oseriös blyåtervinning. Lyssnade igår på deras avsnitt om just bly i bilbatterier som tas isär i Dakar, väldigt intressant reportage som gjordes mitt i händelsernas centrum. Är lite sugen också på att börja lyssna på poddar om intressanta ämnen, någon som har förslag? :)


måndag 28 april 2014

Fruktuppdatering- fem värstingar!

Häromveckan när jag skulle köpa ekobananer från Citylivs på Åland så gapade korgen tom. Frågade en av försäljarna varför det inte fanns ngt ekoalternativ och fick som svar att de är så populära att de är svåra att få tag i! Fantastiskt! (att de är populära alltså, inte att de var slut =P). Det blev inga bananer för mig den dagen, men väl ett ekopäron och några ekoäpplen från Citylivs imponerande stora ekoutbud. Med det här i åtanke tyckte jag att det kunde vara bra att igen påminna om varför det är bra att välja ekofrukter. Nedan får ni läsa lite info från Naturskyddsföreningens hemsida om hur besprutningsläget ser ut med några av våra favoritfrukter, infon är från Livsmedelsverkets senaste tester.

Äpplet
I 9 av 10 äpplen hittades rester av bekämpningsmedel. I en del äpplen hittades karbendazim, ett ämne som misstänks vara cancerogent, hormonstörande och reproduktionsstörande. Tyvärr går det inte att skölja bort, eftersom det finns i hela frukten. 

Päron
Innehöll rester av bekämpningsmedel i 7 av 10 tester. 

Citrus
Behandlas med imazalil, ett ämne som förlänger fruktens hållbarhet – men som misstänks vara cancerogent och hormonstörande.  Nästan alla citrusfrukter - 95 procent - innehöll rester av olika bekämpningsmedel. Mest i skalet, men också i fruktköttet. 

Vindruvor

De söta små druvorna är bäst på att vara värst när det gäller flest sorters rester i samma prov. Hela 96 procent av de små rackarna innehöll bekämpningsmedel! Flera av medlen är känt problematiska. En del går inte att skölja bort eftersom de verkar inifrån frukten. Rester hittas även i russin och vin.

Banan
Riktigt hårt besprutade och i 67 procent av testerna hittades rester. Men medlen är framför allt ett problem för miljön, odlarna och deras familjer. De utsätts för ett av världens farligaste bekämpningsmedel, parakvat. Det skadar naturen under en lång tid och människor som exponeras kan i värsta fall drabbas av lungkollaps. Ämnet är förbjudet i Sverige och EU sedan länge, bland annat tack vare Naturskyddsföreningens arbete.

De flesta tropiska frukter, som ananas och mango, kommer från lika hårt besprutade plantager.

fredag 25 april 2014

Ett mess söndag morgon 09:43

Har ett problem med att jag tydligen slirar lätt över både tangentbord och knappsats när jag ska skicka mail/mess. Resulterar ganska ofta i jobbiga situationer. Som denna.


Så minskar du dina koldioxidutsläpp

DN hittade jag en trevlig lista på saker man kan göra för att minska på sina koldioxidutsläpp (och leva ett mer grönt liv). Många saker är förstås favorit i repris för många, men det skadar aldrig att påminna sig själv!


1. Åk kollektivt, cykla eller gå så mycket som möjligt. Prova en elcykel eller en lastcykel (om du bor i stan).

2. När du behöver åka bil: Gå med i en bilpool, använd hyrbil, eller ta taxi.

3. Om du behöver äga en bil: köp en bränslesnål bil, en elbil eller en hybridbil. Om du har tjänstebil är förmånsvärdet lägre för miljöbilar.

4. Ät mer vegetariskt. Köttkonsumtionen i Sverige har ökat med 50 procent sedan 1970. Att dra ned på köttet är både bra för klimatet och för hälsan.

5. Släng mindre mat. Planera dina inköp så att du hinner äta upp maten innan den blir dålig. Förvara maten så att den håller längre: kött och mejerivaror i kallaste delen av kylskåpet och grönsaker där det är varmare.

6. Ät mindre men mer klimat-smart kött. Välj fläsk, fisk och fågel i stället för nötkött, lamm och ost. Om du byter ut hälften av nötköttet mot fläsk eller kyckling minskar dina klimatutsläpp med 0,4 ton per år. Slutar du helt med nötkött och väljer sojamjölk eller havremjölk i stället för komjölk minskar de med 1 ton per år. (I dag släpper en svensk i genomsnitt ut motsvarande 10 ton koldioxid per år.)

7. Välj bostad nära jobbet, både för miljön och för att du får mer tid med vänner och familj. Om det inte går: välj en bostad nära lokaltrafik eller på cykelavstånd till stan. En billigare bostad långt utanför stan kan bli dyr på grund av alla transportkostnader.

8. Välj ett elbolag som har avtal med miljömärkt el från förnybara källor.

9. Dra ned på elkonsumtionen. Byt ut gamla vitvaror mot nya energisnålare.

10. Välj fjärrvärme om det är möjligt. Ligg på fjärrvärmeverken att använda förnybar energi. Sänk temperaturen.

11. Om du äger ett eget hus: se över isoleringen och hur täta dina fönster är. En dåligt isolerade villa släpper ut mycket mer än en energieffektiv.

12. Investera i egenproducerad el från solceller om du har möjlighet.

13. Flyg så lite som möjligt. Ordna resfria möten. Om ni har möten via internet slipper du dessutom vara borta länge från hem och familj. Tåg i stället för flyg Stockholm-Göteborg släpper ut 0,1 ton mindre koldioxid.

14. Åk på semester till Europa. En flygbiljett tur och retur till Thailand för en person släpper ut lika mycket växthusgaser som en genomsnittlig bil gör under ett helt år. Du kan åka fyra gånger till Mallorca på samma utsläpp.

15. Om du flyger: stanna borta länge. Se flyget som den lyx det var på 1960- och 70-talet, då det var spännande och coolt att ha varit på charterresa.

16. Om du vill, kan och har råd: gå ned i arbetstid. Då kan du konsumera mindre men får mer fritid och mer tid för vänner och familj. Att gå ned till 80 procent deltid kan minska dina utsläpp med 1,5 ton koldioxid om året.

17. Återvinn, laga och återanvänd, köp och sälj begagnat när det är rimligt. Vitvaror är bättre att köpa nytt, eftersom de är miljövänligare och energisnålare.

18. Gör medvetna val. Påverka med plånboken och valsedeln. Stötta organisationer som arbetar med klimatfrågor och påverka makthavare på alla nivåer: från ordföranden i bostadsrättsföreningen till EU-parlamentarikern.

19. Se över ditt sparande. Kontrollera hur dina pengar är placerade på banken och i pensionssystemet. Allmänna pensionsfonderna har 32 miljarder kronor investerade i bolag som främst sysslar med fossil energi. Gör ett aktivt pensionsval.

20. Kräv bättre information från pensionsmyndigheterna och banken om hur fonder placerar sina pengar.

21. Ställ krav på politikerna och rösta på dem som prioriterar klimatfrågan. Kontrollera vad de anser om klimatet och vilka klimatlöften de ger, om koldioxidskatt, energisystemet, kollektivtrafik och godstransporter till exempel. Kryssa för miljömedvetna kandidater i ditt parti.


Tycker speciellt punkt nr 16 var intressant och en ny vinkling på grönt leverne. Jag har själv funderat mycket kring det här med arbetet och det känns konstigt att vi lägger så mycket tid och prestige på att skaffa oss pengar. I mångt och mycket värderar vi oss enligt vad vi gör (eller inte gör) och det borde ju vara mer fokus på att bara leva, vara lycklig och omge sig med fina vänner. Visst, det finns folk som gillar vad de gör och har sin passion som arbete (och det är ju jättekul!), men tycker ändå att arbete och karriär är överglorifierat i vårt samhälle och tror det skulle göra alla gott att varva ner lite nu som då och bara vara människa ;)  Själv har jag ju ingen heltidsanställning för tillfället, utan trivs med att ströjobba och jag märker att jag klarar mig med mindre pengar de månader jag inte får in så mycket. Ju mindre man tjänar desto mindre konsumerar man ju också, också ett plus för planeten =P Min dröm just nu är att leva som den här familjen och jobba kanske 40-60 procent med något man gillar (i mitt fall skrivandet) och försöka vara självförsörjande till så hög grad som det går. Efter mitt wwoofande har jag blivit besatt av tanken att ha ett litet hus med odlingar, hästar, hönor, hundar och katter <3. En vacker dag.

Så kanske jag klämmer in den här bilden här i slutet ännu. Intressant!



måndag 21 april 2014

Kor i solnedgången

Idag har jag chillat på gården, klappat kor, byggt en stentrappa (det är inte så spektakulärt som det låter, jag radade flata stenar i jorden) och hängt upp o ner i en traktorarm. Sånt där som man gör på landet.











Dags att skippa plasttofflorna?

Livinggreen-bloggen gjorde mig uppmärksam på skadliga ämnen i plasttofflor (foppatossorna och liknande) Tydligen har Kemikalieinspektionen analyserat 30 par mjuka plastskor och resultatet visar att flera av skorna innehåller höga halter av ftalater och två par skor innehöll även bly samt ett par visade även på halter av kadmium som ligger över över gränsvärdet (kadmium är cancerframkallande, kan försämra njurfunktionen, leda till benskörhet och det är även farligt för miljön). I nio par skor var halten av ftalater så hög att tillverkare och försäljare måste informera om innehållet.

Om du känner att det börjar vara dags att investera i nya skor kan du kika in denna sida med tips. :)

söndag 20 april 2014

DIY madness

Idag har jag varit ute i solen och krattat jord på mammas gård inför vårens planteringar! Det har varit så varmt och skönt att jag vågade mig ut på en promenad i skogen, satte mig på stubben, riktade ansiktet mot solen och mediterade en halvtimme. Ska verkligen försöka börja med regelbunden meditation, det är bara så himla svårt! Mina tankar bara flyger och far kors och tvärs. Men i dag funkade det lite bättre för jag var lite trött och jag gled in i en mysig soldvala på min lilla stubbe. Nice!

Blir så excited nu när det blir varmt och har så mycket projekt jag vill sätta igång med utomhus. Tänkte göra en pallsoffa till mamma att ha som utemöblemang och det bara spritter i mina målarfingrar! Överlag har jag blivit helt besatt av olika hantverk och bara bunkrar på mig grejer som jag ska kunna ta itu med i sommar. Bästa stället att hitta nya projekt, och att organisera allt man hittar, är Pinterest! Har även hittat en väldigt inspirerande DIY-blogg, check it out! Förslag på duktiga DIY-bloggare tas emot mer än gärna! :)


Min pinterest som sakta men säkert byggs på inför sommarens pysselstunder...

fredag 18 april 2014

Bokglädje

Jag älskar, älskar böcker. När jag var liten kunde jag låna 20 böcker från bibban och sen sträckläsa dem bara för att lämna tillbaka dem två veckor senare för att lösa ut en ny trave. Mamma suckade alltid högt när hon kom in i mitt rum som översållat med bibbaböcker (varav tre fjärdedelar redan var försenade).

Men mitt bokläsande går i perioder. Några gånger om året översvämmas jag av en bokhunger och då travar jag upp de litterära verken vid sängen och börjar plöja. Just nu är jag inne i en sån fas. Jag tror den utlöstes av att jag traskade in i nyrenoverade loppisen Emmaus här på Åland som nu utrustats med cirka 20 kvadratmeter BARA böcker uppdelade enligt genre och författare (för en euro styck!!) Jag skulle kunna spendera TIMMAR där inne bara traskandes av och an bland hyllorna. Just nu är jag väldigt intresserad av spirituella böcker och klassiker. Jag påbörjade igår Jane Austens Pride and Prejudice och är väldigt sugen på att läsa om Sally Salminens Katrina (som jag läste i gymnasiet och som gjorde stort intryck på mig, skulle vilja läsa den nu för att se om jag ändrat uppfattning :D). Hittade även Unga kvinnor på Emmaus (en annan bok jag kommer ihåg bra från tonårsåren) och har påbörjat min resa down memory lane.

Jag läser ofta flera böcker växelvis och i mixen av böcker som jag för tillfället har craving på har jag ofta en chicklitbok, en deckare och en mer "faktatyngd" bok. Igår hittade jag även Virginia Woolfs bok Orlando (som jag blev tipsad om i Maria Svelands bok "Bitterfittan") och tänkte jag skulle ta mig an lite 1800-tals feministiska tankar :D Nästa bokjakt blir att leta upp Emily Brontés Wuthering Heights, såg den som miniserie på Netflix (se den!!!) och var fast från första minuten. Så hjärtkramande sorgligt och vackert! Antar att boken är ännu bättre.

Hittade just den här listan på Buzzfeed om 32 böcker som "faktiskt kommer förändra ditt liv" (på vilket sätt framgår dock inte ;) och jag har bara kruxat av en på den listan ännu. Aaaah, så many books, so little time!

Har ni tips klassiker eller andra böcker man borde läsa? 


torsdag 10 april 2014

"May we all make empowering women and girls a priority"

Kollade för inte så länge sedan dokumentären "Miss representation" som undersöker hur massmedias nedsättande bild av kvinnor bidrar till att kvinnor är underrepresenterade i ledarskapspositioner i samhället. Filmen var väldigt USA-orienterad, men eftersom den största delen av popkultur och massmedia som vi tar del av är från USA, tyckte jag den var väldigt relevant även för oss. Det var ögonöppnande att se hur lite kvinnor som beslutar kring vilka filmer, serier och reklamer som visas. Inte undra på att det fortfarande finns så mycket stereotypier i massmedierna och en manlig överrepresentation. Uppfattningen som ligger till grund för detta är bland annat att tjejer kan se på filmer om killar och tjejer, medan killar bara kan se på filmer om killar. Om det är en tjej i huvudrollen blir den ganska snabbt klassad som en "chick-flick". Och om en tjej har en huvudroll i en "mansdominerad" film, så har hon ofta rollen som "eyecandy"...

Det som dokumentären speciellt belyste var att vi i både skola och vardag borde belysa dessa frågor bättre. Det borde vara obligatoriskt i skolan att tolka mediainnehåll, analysera könsroller och se på bakomliggande budskap. Som det är i dag, växer vi upp utsatta för en enorm påtryckning från medierna, utan att ha verktygen för att värja oss (i alla fall i unga år).

Media är till exempel den institution som starkast skapar och upprätthåller bilden av det ouppnåeliga skönhetsidealet (som speciellt prånglas på kvinnor, men även män till en allt större del). En av de intervjuade i dokumentären framhöll att förutom att ge oss dålig självkänsla, så leder vår strävan till att alltid bli snyggare och smalare till att vi inte uppnår vår fulla potential inom andra områden. Det är så tidskrävande att forma sig efter mediamallen att det tar bort fokus och energi från andra saker vi kanske hellre skulle uppehålla oss vid. Att jämt känna som att man inte duger som man ser ut och kritisera sig själv för sitt utseende, sänker inte bara självförtroendet, utan är också enormt tidskrävande. Den intervjuade sade att om kvinnor skulle ta all den där tiden vi tillbringar framför spegeln och våndas över vårt utseende till att istället försöka göra världen till en bättre plats, skulle vi redan löst många av problemen runt omkring oss. Kanske hon har har rätt.

Dokumentären tangerade även hur bilden av kvinnor som media hjälper till att befästa begränsar och diskriminerar. Unga kvinnor måste ofta arbeta mot stereotyper och fördomar för att bli tagna på allvar utanför ramarna. Att ständigt matas med bilden att man ska vara söt, timid och inte ta för sig eller stå upp för sig hindrar många kvinnor att uppnå sin fulla potential och göra en skillnad i sitt eget eller andras liv. Författaren och Pulitzerprisvinnaren Alice Walker säger det så bra: "The most common way people give up their power is by thinking they don't have any".

En viktig sak jag tog med mig från dokumentären är att inte tillåta sexism i vardagen. Inte acceptera kommentarer, gliringar och fördomsfulla åsikter om kvinnor. De är ofta menade som "skämt", men ju oftare man låter såna kommentarer passera obemärkt, desto starkare hinner de stereotypa könsrollerna befästa sig. Det samma gäller fördomsfulla kommentarer om män, det som jag främst kommer att tänka på är uttalanden om vad "riktiga män" är och hur de ska bete sig... Vi behöver i alla avseenden befrämja ett mer öppet och tolerant samhälle, där varken tjejer eller killar behöver känna sig begränsade.

Jag har funderat speciellt mycket på de här frågorna de senaste dagarna då mina systerdöttrar närmat sig 15-årsstrecket. 15 känns som en så kritisk ålder på något vis, en övergång från liten stor. Det känns som att man inte längre kan "skydda" dem från världen, utan hoppas på att de lyckas se igenom allt skit till det som är viktigt och värt att fästa fokus på.

Så, slutet av detta, virriga, långa inlägg tillägnar jag mina fantastiska systerdöttrar, Felicé och Fanny som har födelsedag i dag. Två, självsäkra unga damer med alla möjliga begåvningar.

Jag hoppas att de aldrig i sina liv ska behöva känna att det finns något de inte klarar av eller att någon har förutfattade meningar om vad de är kapabla till. Jag hoppas att de aldrig behöver känna sig förminskade eller berövade något. Jag hoppas de växer upp till starka, självständiga kvinnor som vågar säga vad de tycker, vågar ta för sig, vågar vara höggljudda, fåniga, roliga, jobbiga, tråkiga, arga, glada eller vad de helst känner för stunden. Jag hoppas att de aldrig ska behöva våndas mer över sitt utseende än sitt hjärta och att de hittar en glöd inom sig som kan vägleda dem genom livet. Jag hoppas de vet att de kan göra allt, allt vad de bestämmer sig för. Det är bara fantasi som sätter gränser.

"May we all make empowering women and girls a priority"

onsdag 9 april 2014

Tillbaka från France!

I förra veckan kom jag hem till Finland igen efter drygt en månad på wwoofande fot i Frankrike. Det var verkligen ett äventyr och jag rekommenderar varmt wwoofing som resform! Vi fick träffa en massa intressanta människor och verkligen ta ett dopp i den franska kulturen.

Nu är jag hemma i Vasa och skriver på allehanda arbeten. Bredvid mig på bordet ligger mina nylagade chokosnacks. Hittade det här receptet på Kurera som jag följde löst. Jag smälte kokosolja, hasselnötssmör och honung i vattenbad och blandade i kakao. Hällde det över min egenlagade mysli som jag lagt i en glasform och sen sprinklade jag över lite havssaltsflingor. Lade i frysen i 20 minuter och MUMS! Jag gillade skarpt, men Kenneth var inga så förtjust (men han gillar inte smaken av kokosolja).