tisdag 7 oktober 2014

#Veckans miljökoll

Den ”allvarligaste kemikalieolyckan i Sverige i modern tid”
I dag fick jag höra det här citatet i morgontv:n och det fångade förstås mitt intresse. Det handlade om kemikalien PFOS som tydligen läckt ut i svenska vatten och kontaminerat dricksvattnet. Ämnet är förbjudet sen 2007 men har använts på många håll i Sverige i över 30 år. I samband med att försvaret gjort brandövningar har giftet läckt ut i närliggande vattentäkter och cirka 3 miljoner människor lär ha drabbats. Kalla Fakta sänder ikväll ett program om saken. När en man från kemikalieinspektionen intervjuades idag sade han att ämnet kan skada bland annat levern och påverka reproduktionsförmågan.
Jag har själv skrivit en artikel om fluorföreningar i Östersjön, ska lägga upp den här så småningom :)

Valross-trängsel
Den här bilden har florerat flitigt på sociala medier den senaste veckan. Den föreställer cirka 35.000 valrossar som flockats på en bit land i brist på isflak att häva sig upp på. Valrossar har en tendens att samlas i större grupper ute till havs på isarna, men det här är en av de största grupperna som setts på land. Valrossarna är en av många djur som kommer få det tufft om isarna fortsätter smälta bort.


Helsingfors energi satsar på solpaneler
Helsingfors energi planerar att sätta upp solpaneler på ett 40 hektar stort område vid en motorväg i södra Finland. De mätningar som gjorts i Östersundom visar att den finländska kusten får lika mycket sol som norra Tyskland. Solen lyser i Östersundom mellan 5 och 10 procent starkare under sommartid än på orter som ligger 20 till 30 kilometer nordligare. Planerna är dock ännu bara på idéstadiet.

Tyskland bygger 50 vätgasmackar
"På papperet är vätgas en fantastisk lösning för att bära och lagra energi. När man har överskott av vind och solenergi tex kan man använda den elen för att tillverka vätgas. Det är fallet i Tyskland och därför satsar nu landet på att inom två år bygga 50 vätgasmackar." Lyssna på Klotets radioreportage här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar