onsdag 1 oktober 2014

#Veckans miljökoll

Haha, de här kollarna blir bara senare och senare, men ska hädanefter försöka hålla mig till söndagarna :)

Men här är i alla fall en liten koll på de gångna dagarna!

Leos brandtal för klimatet. Leonardo DiCaprio höll ett passionerat tal till FN-ambassadörerna på klimatmötet i NY som delats flitigt på sociala medier. Tummen upp för kändisar som använder sin röst för att belysa viktiga problem!
"This is the most urgent of times and the most urgent of messages, honored delagates, laders of the world, I pretend for a living, you don´t."



Vege allt mer pop!
Försäljningen av vegetarisk mat ökar rekordartat i Sverige. I DN kan man läsa att konsumtionen av nöt- och griskött sjönk med drygt 3 respektive 4 procent första halvåret i år efter att ha stigit i flera år.

Ikea satsar på förnybara plastprodukter o Lego på FSC-märkta förpackningar
Två jättar tänker grönt!
Inom fem år ska man endast kunna finna plastprodukter som är förnybara eller gjorda av återvunnet material hos Ikea. Förändringen beräknas minska koldioxidutsläppen med 70 000 ton årligen enligt Ikea. Satsningen är en del i deras miljöplan People & Planet Positive. Supermiljöbloggen har tidigare rapporterat om hur Ikea satsat på solcellspaneler samt utökat det vegetariska utbudet i restaurangerna.
Och på danskt håll funderar man i liknande banor, Lego har nämligen bestämt sig för att FSC-märka alla sina förpackningar och brochyrer innan 2015. 2016 är målsättningen att vara koldioxidneutral, något som bland annat ska uppnås genom mindre förpackningar som sparar in på transporter. Detta rapporterar Miljöaktuellt.

Plastkassar omsätter miljoner
Tydligen finns det en ganska stor vinstmarginal på plastpåsarna som konsumenterna köper för att packa ner sina matinköp i. Det visar en undersökning gjord i Sverige. Till exempel Icabutikernas plastkassar kostar 60–70 öre att tillverka och ger butikskedjan en vinstmarginal på nästan 75 procent. På årsnivå ger plastkassarna Ica en inkomst på omkring 213 miljoner kronor, eller drygt 24 miljoner euro Varken S eller K-grupperna vill uppge sina påsmarginaler för Hbl, men uppger att det "inte är någon guldgruva".
Plastpåsar är ju med jämna mellanrum på tapeten i miljösammanhang och det har stundvis varit tal om att införa ett plastpåsaförbud i likhet med andra länder. Men de finska köpmännen hävdar att vårt sätt att använda plastkassar skiljer sig från resten av världen och att ett förbud är obefogat. Dessutom framhåller de kassarnas allt minskande miljöbelastning. "Pirkkaplastkassen, gjord till 90 procent av återvunnen plast, har fått högsta poäng i jämförelser mellan olika butikskassars livscykel och påverkan på miljön. Den vann till och med över papperspåsen.", berättar Timo Jäske, miljöchef på Kesko.
Bernt Nordman, verksamhetsledare på Natur och Miljö, tycker dock att det ska ingå en avfallsavgift i plastpåsens pris.
– Det kunde vara en bra idé med motsvarande system som dryckesförpackningarna. En avfallsavgift som syns i priset. Övergången till en plastpåsfri vardag kräver att både konsument och handel drar sitt strå till stacken. Så länge konsumenterna vill ha plastpåsar kommer handeln att erbjuda dem, säger Nordman.

HBL tipsar läsarna om smart påsanvändande under rubriken "Undvik åtminstone fruktpåsarna"
• EU-parlamentet har beslutat att användningen av tunna små plastpåsar, de som motsvaras av fruktpåsarna i finländska butiker, ska minska med 80 procent.
• Det miljövänligaste alternativet i matbutiken är att du har med dig en kasse hemifrån och inte köper en ny platskasse.
• Du kan också minska på din användning av de mindre frukt- och grönsakspåsarna på flera sätt:
• Frukter med hårt skal och rena grönsaker behöver inga påsar alls.
• Väg de olika frukterna separat, men lägg dem i samma påse.
• Frysvaror behöver ingen extra plastpåse under transporten.
• Ta med använda fruktpåsar i fickan och fyll dem på nytt i butiken.

Antalet vilda djur halverats de senaste 40 åren
Bland annat jakt, utfiskning och miljöförstörelse har lett till att vi är mycket mer djurfattiga idag än vi var 1970. Det konstateras i WWFs Living planet index. Något som upprör många. “If half the animals died in London zoo next week it would be front page news,” säger Professor Ken Norris, ZSL’s director of science till the Guardian.
“We have lost one half of the animal population and knowing this is driven by human consumption, this is clearly a call to arms and we must act now,” said Mike Barratt, director of science and policy at WWF. He said more of the Earth must be protected from development and deforestation, while food and energy had to be produced sustainably."

2050 får vi mest el från solen
Det spår International Energy Agency i sin analys om hur elproduktionen i världen kan se ut om 35 år.
Enligt IEA:s chef Maria van der Hoeven är det bland annat de sjunkande kostnaderna de senaste åren som gjort att många fått en ny syn på solenergins möjligheter då det kommer till elproduktion, rapporterar Miljöaktuellt.
Solceller står i dag för knappt en procent av världens samlade elproduktion, men nu ökar installationerna snabbt. Snabbast går utvecklingen i Kina och USA.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar