onsdag 28 maj 2014

Den nordiska doftfria dagen! Skippa parfymen!

Idag firas tydligen den nordiska doftfria dagen! Bakom initiativet står bland annat den finska organisationen för doft- och kemikalieöverkänsliga i Finland och MSC Sverige (riksförbundet för mögel- och kemikalieskadade)

Överkänslighet mot kemikalier (bland annat de som finns i parfymer) är ett växande problem och bara i Finland finns det drygt 20.000 kemikalieallergiker som är oförmögna att arbeta på grund av sin situation (mörkertalet kan dock vara mycket större eftersom det är svårt att ställa den exakta diagnosen på en gång). Därför vill man med denna dag uppmärksamma folk på de skadliga effekterna av en allt för stor kemikalieexponering, samt belysa allergikernas situation. Från förbundens sida vill man uppmuntra till doftfria alternativ, både för sin egen skull och sina medmänniskors skull. Det kan nämligen vara svårt för en kemikalieallergiker att vistas i allmänna utrymmen och röra sig i kollektivtrafiken på grund av alla syntetiska dofter som ständigt omger oss. På kemikaliebloggen berättas Outis historia, en allergiker som till och med måste bära munskydd ute på gatan och som alltid måste tvätta kläderna då hon kommer hem. Orsaken till Outis allergi startade med mögelexponering och blev bara värre och värre tills hon var tvungen att säga upp sig från jobbet, byta hem och ändra sitt liv till en doftfri vardag.


Så här står det på den finska organisationens hemsida om doftkänslighet:


Vissa doftöverkänsliga kan leva ett normalt liv, om de själva undviker luktämnen. Andra reagerar å sin sida på redan så små halter att kemikalierna i till exempel tvättmedel och parfymer i närmiljön framkallar kraftiga symptom.

Överkänsligheten mot luktämnen och kemikalier kan ta sig uttryck på många sätt. Typiska symptom efter exponering är huvudvärk, illamående, ögon-, slemhinne-, hud- och andningssymptom samt många allmänna symptom, såsom svindel och trötthet. I värsta fall omintetgör symptomen arbete och fritidsvistelse i en miljö med exponering för allergiframkallande ämnen. Överkänsliga personer som inte utsätts för kemikalier är symptomfria och mår bra.

Men något som är viktigt att komma ihåg är att man även kan vara överkänslig mot "naturliga" doftämnen och även eteriska oljor kan ge upphov till allergiska reaktioner. Naturliga dofter är ju dock ändå att föredra då de inte innehåller kemikalier och syntetiska doftämnen. 

Själv har jag varit parfymfri (från konventionella parfymer och doftande produkter) i drygt tre år och nu har jag väldigt svårt att lukta på vanliga parfymer eller stå bredvid folk som använder mycket syntetiska dofter. Det känns som att mitt doftsinne har blivit bättre sen avvänjningen och jag väljer alla gånger naturliga dofter framför de kemikaliserade. Plus att de naturliga dofterna faktiskt har olika nyttiga effekter på kroppen (lavendel lugnande och pepparmynta och citrusdofter uppiggande tex :)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar