fredag 30 maj 2014

Den här maten kan du äta efter bäst-före-datum!

Läste just en intressant artikel på Aftonbladet om mat som har en onödigt tidig "bäst-före" datum satt. Mycket mat går att äta även efter att de sett sina bästa dagar och datumen läggs ofta med marginal för att tillverkaren ska vara garderad. Nu har tydligen EU lyft upp ett förslag om att skippa datumet på vissa matvaror som har en nästan evighetslång hållbarhetstid (såsom pasta och te tex) för att minska på matsvinnet.

Jag har själv just städat ur kylskåpet och funderade kring vad som behöver slängas o vad som ännu är ätbart. Jag har blivit bättre på att ignorera datumen och istället lita på nosen och smaklökarna. Ibland om jag är osäker googlar jag. Det är mycket som tåls att ätas fastän tillverkaren inte råder till det!

På Aftonbladets hemsida tipsar en mikrobiolog från Livsmedelsverket om livsmedel som vi ofta är allt för snabba med att slänga bort när datumstämpeln klockar ut:


SYLT, MARMELAD, GELÉ
Det händer absolut ingenting med dem som är farligt efter bäst före-datumet. Möjligen kan sockret kristalliseras efter ett tag. Sylt kan mögla men om det är en sylt med normalt sockerinnehåll kan möglet petas bort med lite marginal. Lättsockrade eller osockrade sylter som möglat måste slängas.

KAVIAR
Kaviar är en väldigt hållbar produkt som kan ätas långt efter bäst före-datumet. Du blir inte sjuk av gammal kaviar, det som händer är att oljan härsknar och då är chansen liten att du ens vill äta den.

FLINGOR, MÜSLI
Tumregeln är att torkade matvaror, som exempelvis flingor, inte försämras på väldigt lång tid. Eftersom det inte finns något vatten är det ingen gästvänlig miljö för mikroorganismer som mögel eller bakterier. När flingorna smakar mer damm än flinga är det dags för soporna.

SENAP
Senap håller år efter år även om förpackningen säger något annat. Men en senap som står länge torkar så sakta. Det åtgärdas genom att röra i lite vatten när man tycker att konsistensen kräver det.

FLASKVATTEN
Det händer inte ett smack med ett buteljerat vatten efter bäst före-datumet. Står ett kolsyrat vatten väldigt länge kan kolsyran minska i flaskan men det sker ingen bakterietillväxt i en försluten flaska.

ÄGG
För ägg gäller inte att producenten får sätta ett godtyckligt bäst före-datum. Alla ägg stämplas 28 dagar fram efter värpning. Men de håller minst en månad ytterligare och skulle de ha blivit gamla lär du bli varse det när du knäcker ägget.

MJÖLK
Om mjölken förvaras kallt och oöppnad kan den klara sig i flera veckor efter bäst före-datumet. Om den är öppnad i kylskåp är marginalen ändå flera dagar längre än vad datumet anger. Gammal mjölk är inte farlig att dricka men smakar surt.

KAFFE
Kaffetillverkare brukar sätta bäst före-datum ett år framåt utan någon anledning. Enligt kaffegrossisten Arvid Nordquist hittar inte ens de mest kritiska kaffekännarna någon smakförändring efter två år. Och kaffe blir inte farligt efter lång tid.


SKINKA, FALUKORV
Alla företag sätter sina datum med ganska bred marginal så att den ska klara också den slarvigaste konsument. Falukorv och skinka blir inte farliga att äta, de ansätts av mjölksyrebakterier som gör att det smakar illa. Det känns tydligt på lukten när mat har surnat.

FIL, YOGHURT
Det är nästan omöjligt att få filmjölk eller yoghurt att bli för gamla, vad den är står på förpackningen. Det är mjölksyrabakterier som omvandlar mjölken eller grädde till filmjölk och yoghurt och de är gamla trotjänare som konserveringsmetod. Fil eller yoghurt med frukt eller bär i kan dock mögla så småningom.

BRÖD
Färskt bröd är förvisso godast men ingenting farligt händer med äldre bröd annat än att det kan mögla och det syns ju tydligt. Då är det bara att slänga.

OST
Ost blir bara bättre ju äldre den blir och det finns ingen anledning att oroa sig för en ost som blivit liggande. Råkar den mögla går det bra att skära bort möglet med god marginal och fortsätta att mumsa.

JUICE
Det enda som kan hända med juice över tid är att den börjar jäsa. Det är inte farligt och huruvida man gillar det eller inte är en smaksak. Farligt är det i alla fall inte.

11 kommentarer:

 1. Jag har också börjat lita mer på näsan och sunt förnuft än "bäst-före". Sen är det ju även en viss skillnad mellan bäst-före och sista förbrukningsdag :)

  Här brukar jag kika om jag blir osäker http://slangintematen.se

  /Sassa

  SvaraRadera
 2. Ingenting är "farligt" i din värld? Beror väl på hur man definierar farligt och om det är livsfarligt eller måttligt farligt men dricker man t.ex. sur mjölk så riskerar man att bli magsjuk. Knappast håller heller en mjölk som förvaras oöppnad i kylen från t.ex. Arla i flera veckor. Ganska ofta blir mjölken sur och klumpig efter någon enstaka dag så jag förstår inte vilken drömvärld du lever i. Sedan kan det faktiskt vara farligt (livsfarligt) att få i sig vissa bakterier och parasiter som finns i gammal mat för känsligare urvalsgrupper. Det finns t.ex. pensionärer, folk med nedsatt immunförsvar osv. som dött av att få i sig dessa parasiter. Så vad som är "farligt" och inte "farligt" är ju ganska individuellt. Även om det kanske inte gäller de allra flesta.

  SvaraRadera
 3. Men du Daniel, om du skulle googla dig tillbaka till den här bloggposten: Grejen är ju att vi väldigt sällan vill äta och dricka något som luktar eller smakar dåligt. Det går inte att missa att mjölk är sur. Det varken luktar eller smakar gott, ofta blir den grynig. Varför skulle man då dricka den?
  Det handlar om mjölk som varken luktar eller smakar annorlunda trots att bäst före-datumet passeras. Den är inte farlig.
  I min värld har mjölk hållit i veckor efter att bäst före-datum passerats, framför allt om den har varit oöppnad. Även om den är öppnad håller den långt förbi bäst före-datumet, i varje fall den kalla tiden på året. Jag har den sällan stående framme på bordet, utan häller en skvätt i kaffet eller maten och ställer sedan tillbaka den i kylen. Får den däremot stå framme hela frukosten, särskilt på sommaren och i solen, är det klart att den lättare blir dålig. Då kan den bli dålig långt före bäst datumet har passerat. Jag har haft kollegor som inte har kunnat begripa att mjölken är dålig, för den har ju inte gått ut?
  Det är här det "sunda förnuftet", om man får kalla det så, kommer in. Lukta, smaka, tänk efter och det är i princip omöjligt att stoppa i sig något som är dåligt pga att det är för gammalt. Har du någon gång knäckt ett surt ägg?
  Tillhör man en särskild riskgrupp vet man förhoppningsvis att man bör vara särskilt försiktig på många områden. Jag tror för övrigt att många "pensionärer" har en mer sund syn på det här än många yngre. Min farfar bunkrade grejer när det var extrapris av sparsamhet och tittade aldrig på datum, och han blev nära 90.
  (Det är ju också skillnad på att äta för gammalt kött – no no – och för gamla flingor – funkar säkert – som sagt.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Jag avlider är borta, skulle bara leta upp någon som ätit oöppnad men utgången ProPud och hamnar i det mest hysteriskt skrattretande kommentarsfältet (en monolog egentligen). Daniel... Vad har politik och ideologi med att inte ta "Bäst före datum" på blodigt allvar utan faktiskt gå mer på sina sinnen, som människan i alla tider gjort och som alla djur gör? Obs, det var inte en fråga jag vill ha något svar på, så himla himla korkad parallell. Så trevligt att du skriver en hel roman om en tant på Östermalm, förstår dock inte vad den gör i det här sammanhanget...

  Ni båda kanske har utbildning i livsmedelshantering dvs intyg i Hazard Analysis and Critical Control points (HACCP)? Det har jag i varje fall och har jobbat inom café och restaurang, lukt, utseende och smak tillsammans med vetskapen om hur en hanterat varan från det att en köpt den tills nu, det är det som en ska gå efter och inte ett bäst före datum som både kan vara satt för kort och för långt fram precis som det står i inlägget och som Hanna ovan säger.

  Ingen blir uppmuntrad att förtära något farligt i det här inlägget så du kan ta det lugnt Daniel, somna om och koppla av lite. Allt kommer gå bra och ingen försöker tvinga dig eller dina gamla släktingar att dricka sur mjölk.

  Kram Hanna J (biolog)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lämnade datorn obevakad när jag sov och hade gäster...

   Ungdomar...

   Radera
  2. Min dator är en "webbserver"... Den är påslagen dygnet runt...

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera