Läste just en intressant
artikel på Aftonbladet om mat som har en onödigt tidig "bäst-före" datum satt. Mycket mat går att äta även efter att de sett sina bästa dagar och datumen läggs ofta med marginal för att tillverkaren ska vara garderad. Nu har tydligen EU lyft upp ett förslag om att skippa datumet på vissa matvaror som har en nästan evighetslång hållbarhetstid (såsom pasta och te tex) för att minska på matsvinnet.
Jag har själv just städat ur kylskåpet och funderade kring vad som behöver slängas o vad som ännu är ätbart. Jag har blivit bättre på att ignorera datumen och istället lita på nosen och smaklökarna. Ibland om jag är osäker googlar jag. Det är mycket som tåls att ätas fastän tillverkaren inte råder till det!
På Aftonbladets hemsida tipsar en mikrobiolog från Livsmedelsverket om livsmedel som vi ofta är allt för snabba med att slänga bort när datumstämpeln klockar ut:
SYLT, MARMELAD, GELÉ
Det händer absolut ingenting med dem som är farligt efter bäst före-datumet. Möjligen kan sockret kristalliseras efter ett tag. Sylt kan mögla men om det är en sylt med normalt sockerinnehåll kan möglet petas bort med lite marginal. Lättsockrade eller osockrade sylter som möglat måste slängas.
KAVIAR
Kaviar är en väldigt hållbar produkt som kan ätas långt efter bäst före-datumet. Du blir inte sjuk av gammal kaviar, det som händer är att oljan härsknar och då är chansen liten att du ens vill äta den.
FLINGOR, MÜSLI
Tumregeln är att torkade matvaror, som exempelvis flingor, inte försämras på väldigt lång tid. Eftersom det inte finns något vatten är det ingen gästvänlig miljö för mikroorganismer som mögel eller bakterier. När flingorna smakar mer damm än flinga är det dags för soporna.
SENAP
Senap håller år efter år även om förpackningen säger något annat. Men en senap som står länge torkar så sakta. Det åtgärdas genom att röra i lite vatten när man tycker att konsistensen kräver det.
FLASKVATTEN
Det händer inte ett smack med ett buteljerat vatten efter bäst före-datumet. Står ett kolsyrat vatten väldigt länge kan kolsyran minska i flaskan men det sker ingen bakterietillväxt i en försluten flaska.
ÄGG
För ägg gäller inte att producenten får sätta ett godtyckligt bäst före-datum. Alla ägg stämplas 28 dagar fram efter värpning. Men de håller minst en månad ytterligare och skulle de ha blivit gamla lär du bli varse det när du knäcker ägget.
MJÖLK
Om mjölken förvaras kallt och oöppnad kan den klara sig i flera veckor efter bäst före-datumet. Om den är öppnad i kylskåp är marginalen ändå flera dagar längre än vad datumet anger. Gammal mjölk är inte farlig att dricka men smakar surt.
KAFFE
Kaffetillverkare brukar sätta bäst före-datum ett år framåt utan någon anledning. Enligt kaffegrossisten Arvid Nordquist hittar inte ens de mest kritiska kaffekännarna någon smakförändring efter två år. Och kaffe blir inte farligt efter lång tid.
SKINKA, FALUKORV
Alla företag sätter sina datum med ganska bred marginal så att den ska klara också den slarvigaste konsument. Falukorv och skinka blir inte farliga att äta, de ansätts av mjölksyrebakterier som gör att det smakar illa. Det känns tydligt på lukten när mat har surnat.
FIL, YOGHURT
Det är nästan omöjligt att få filmjölk eller yoghurt att bli för gamla, vad den är står på förpackningen. Det är mjölksyrabakterier som omvandlar mjölken eller grädde till filmjölk och yoghurt och de är gamla trotjänare som konserveringsmetod. Fil eller yoghurt med frukt eller bär i kan dock mögla så småningom.
BRÖD
Färskt bröd är förvisso godast men ingenting farligt händer med äldre bröd annat än att det kan mögla och det syns ju tydligt. Då är det bara att slänga.
OST
Ost blir bara bättre ju äldre den blir och det finns ingen anledning att oroa sig för en ost som blivit liggande. Råkar den mögla går det bra att skära bort möglet med god marginal och fortsätta att mumsa.
JUICE
Det enda som kan hända med juice över tid är att den börjar jäsa. Det är inte farligt och huruvida man gillar det eller inte är en smaksak. Farligt är det i alla fall inte.