fredag 8 november 2013

Hur du undviker plaster i hudvårdsprodukter

Plaster finns i allehanda kosmetikaprodukter, speciellt i peelingkrämer där små plastkulor ofta utgör den exfolierande effekten. Men de kan också finnas i raklödder, tvålar och i smink. Dessa minimala plastbitar åker sedan ut med vattnet och ut i haven där de ökar på den mängd plastskräp som redan flyter runt. Forskare har konstaterat att osynliga plastpartiklar hämmar musslors tillväxt och att var tredje fisk som fångas i Engelska kanalen har plast i tarmsystemen. De små plastbitarna binder också effektivt miljögifter som sedan fastnar i både fiskar och musslor.

En av de internationella giganterna inom kosmetikaindustrin, Unilever, tillkännagav nyligen att företaget ska fasa ut mikroplasterna i alla sina produkter fram till 2015. Även The Body Shop har två produkter i sitt sortiment som innehåller mikroplaster vilka de säger att kommer fasas ut. Men det är många företag som inte väljer att ta bort onödiga plaster och drygar ut sina produkter med dessa för att göra dem billigare. Så, det är upp till konsumenten att se till att vi inte släpper ut mer i mikroplaster i haven!

På Plastriots hemsida ger de goda råd till hur man kan känna igen plast i skönhetsprodukter - och undvika dem.

"En första grovgallring kan vara att se vilka ord som de försöker sälja produkten med. Dra omedelbart öronen åt dig om du ser något av följande termer":

Microspheres
Micro-beads
Balls
Beads
Spherulites
Spherules
Polymer spheres
Microcrystals
Granules

"Om det inte står förklarat någonstans vad dessa är skall du utgå från att det är plast. Tyvärr."

Om du vill forska lite mera, ska du ännu kika på innehållsförteckningen, där dessa ämnen indikerar plaster.


Polyethylene, PE
Polyethylene terephthalate, PET
Polypropylen, PP
Polyvinylchloride, PVC
Polystyrene, PS
Polyvinylacetat, PVAc
Polyvinylpyrrolidon, PVP
Polymethyl methacrylate, PMMA
Polytetrafluoroethylene, PTFE (teflon)

"I de allra flesta fall är det polyethylene, förkortat PE, som förekommer i mikroplastsammanhang."

Det bästa är förstås att använda sig av ekologiska produkter, utan kemikalier och plaster. Sen kan man väldigt enkelt laga egen peeling av vanliga hushållspodukter. Jag brukar laga ansiktspeeling med florsocker och kokosolja (florsockerkorn har perfekt storlek för den känsliga hyn i ansiktet) och så blandar jag socker och olja/honung för kroppsscrubb :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar