måndag 11 februari 2013

Hälsosamma skal

Läste en artikel på Kurera som var en bra påminnelse om att man borde äta mer skal. Försöker själv sluta skala morötter, koka potatis med skal på och använda apelsinskal (apelsinskalet och den vita hinnan innehåller tydligen flavonoiden hesperidin, som sänker blodtrycket och håller kolesterolnivåerna nere. Hesperidin verkar dessutom antiinflammatoriskt) till bakning och matlagning mer. Men här fanns en lista på några andra frukter och grönsaker som man borde äta med skal på som jag inte ens tänkt på! :)

Rödlök
I rödlökens yttersta lager gömmer sig mängder av hälsosamma ämnen.

Aubergine
Aubergineskal innehåller rikligt med vattenlösliga fibrer vilka förstärker din tarmflora. Det bästa med skalet är något som kallas ”antocyaninen nasunin” och som skyddar cellerna i hjärnan och förebygger åderförkalkning. Nasunin fungerar också antiinflammatoriskt.

Kiwi
Det håriga kiwiskalet (efter att ha tvättat det naturligtvis) innehåller tre gånger så mycket fibrer och antioxidanter som själva fruktköttet, visar forskning. Äter du skalet undviker du samtidigt att förlora de C-vitaminer som sitter precis under skalet.

Ananas
Själva skalet på en ananas går inte att äta, men det gör däremot den hårda stocken i mitten som många ofta kasserar. Den innehåller betydligt mer fibrer än resten av ananasköttet och är full av C-vitamin.

Squash
Squashens skal innehåller massor av K-vitaminer och kostfibrer som är bra för matsmältningen. Om du skalar squashen så förlorar den faktiskt hela 95 procent av de K-vitaminer som den innehåller.

Fotnot: Viktigt att tänka på att köpa ekogrönsaker- och frukter om man ska äta skalet. Kemikalier och besprutningsmedel i konventionellt grönt lagras mycket i skalet. Det hjälper att tvätta frukterna och grönsakerna, men alla bekämpningsmedel är inte vattenlösliga och vissa medel binds även inne i växten. Speciellt varsam är jag med utländska frukter och grönsaker.

1 kommentar:

  1. Intressant! jag har också sen en tid tillbaka försökt att låta bli att skala morötterna, men av kiwin äter jag nog fortfarande endast det gröna ;)

    SvaraRadera