söndag 14 september 2014

#Veckans Miljökoll

Tänkte, i mån av möjlighet, veckoligen börja sammanfatta intressanta/viktiga/roliga miljörelaterade nyheter som förlöpt under de gångna sju dagarna. Dels för att jag ska tagga till lite mer och dels för att jag känner att det kan vara kul att försöka få en överblick över senaste nytt inom "miljösektorn". Det kommer blandas ganska hejvilt bland stort och smått har jag på känn, men det kommer vara stuff som fångat mitt intresse (och hoppeligen fånga ert också!) :)

Denna veckas miljökoll:

Ozonlagret återhämtar sig! FN meddelade på onsdag att ozonlagret om 40 år kommer vara på samma nivå som på 80-talet. En av de största orsakerna till den positiva återhämtningen är Montreal-protokollet som undertecknades 1987, med syfte att fasa ut produktion av ämnen som är skadliga för ozonskiktet, så kallade freoner.
FN påpekar dock samtidigt att det är ett problem att industrin har gått över från ozonskadliga CFC-ämnen till andra ämnen som kan vara starka drivhusgaser och påskynda uppvärmningen av klimatet.
Läs mer: HBL, Supermiljöbloggen.


Waste-free-packaging. Den nya generationen förpackningar börjar se dagens ljus. Förpackningar som lätt och enkelt ska kunna disponeras utan att bygga på sopbergen eller ens fraktas iväg från hemmet. Det Stockholms-baserade designteamet Tomorrow Machine, Hannah Billqvist and Anna Glansén, jobbar för att skapa funktionella och biologiskt nedbrytbara förpackningar. De lanserade ett projekt 2012 som heter This Too Shall Pass, som består av en rad förpackningar som har samma "livscykel-längd" som maten den innehåller. "Är det resonligt att det tar flera år för en mjölk-karton att brytas ned naturligt när mjölken blir sur efter en vecka?" frågar de sig på sin hemsida.
Bland deras smarta lösningar hittar man bland annat behållare av karamelliserat socker, alggelatin och bivax. Och de är sjukt snygga, kolla nedan!
Läs mer: Tomorrow machine, IFL science


Och så sist men inte minst; lite läsvärt om kemikalier. En YLE-reporter bjöd hem direktören för kemikalieverket Tukes, Esa Nikunen, för att ta sig en kemikaliekritisk koll i barnens sovrum. Och hon fick sig en ögonöppnare. Värt att ständigt påminna sig om vad som faktiskt kan lura i våra plastprodukter, inte minst de saker som barnen omger sig mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar