Förberedelserna för bröllopet har pågått i drygt ett halvårs tid och jag fick äran att vara med i planeringen. Festen blev - utan att vi ens lade väldigt mycket fokus på det - en ganska "grön" sådan. Mattias och Linda försökte ta i beakttande sånt som fanns nära till hands och försökte cutta kostnader genom att bland annat hyra istället för att köpa. Festen hölls i en stor lagerlokal på gården där vi bor.
Kan nämna några detaljer från bröllopsfesten som små tips till den budget- och miljömedvetne festfixaren:
- Hyr allt vad du kan! Mattias hyrde bord, porslin och servetter. Bara att lasta in i bilen, hämta, plocka upp, lasta tillbaka in i bilen och föra tillbaka.
- Minimera användningen av engångartiklar och disk! Mattias och Linda införskaffade hårda plastglas till gästerna (utöver vinglasen) som de skrev deras namn på med tusch. Glasen fick sedan fungera som namnskyltar och gästerna använde samma glas hela kvällen.
- Tänk säsong i både mat och dekoration. Vi dekorerade mycket med björklöv (passade så bra in då bruden hette Björklöf innan hon gifte sig ) och med annat fint vi hittade i krokarna. Köttet var så närproducerat som det bara kunde bli. Det serverades kött från en ko som växt upp femtio meter bort från festsalen (min andra bror är djuruppfödare).
- Minimera presentberget. Brudparet hade bett om donationer till bröllopsresan istället för saker.
- Ordna med kollektiv transport! De långväga gästerna hade fått installera sig på en stugby bara några kilometer bort och Mattias hade hyrt in en buss som åkte från stan och plockade upp gäster längs med vägen, svängde via stugbyn samt väntade bredvid kyrkan under ceremonin för att sedan ta alla till festlokalen.
- Återanvänd! Som vattentillbringare och saftbehållare till barnen användes gamla flaskor som tvättats rena. Väldigt stilrena och funktionella! Till ljushållare användes gamla sillburkar från sillfabriken som ligger på samma gård.
- Se till att mat inte slängs bort i onödan. Det hade räknats med mycket mer mat än vad som gick åt (som kanske är fallet på många bröllop) och som tur var kunde cateringfirman återanvända allt som inte åts upp. Avtala gärna på förhand med matleverantören så att ni vet att den överblivna maten har någonstans att ta vägen. Cateringfirman som Mattias och Linda använde huserar även på samma gård som festlokalen, så det var inte tal om långa transportsträckor för maten heller :D
Täckdukar som man använder på odlingslanden fick bölja från taket.
Lekhörna för barnen
Ett stycke gammal silburk.
Och så det söta brudparet förstås. Här är några av deras förlovnings bilder vi tog tidigare i våras :)
Om någon vil ha mera tips kringa gröna bröllop, rekommenderar jag boken "Ja! En guide till ett etiskt bröllop" skriven av Katharina Brunat. Läs mer på ecobride.se. :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar