tisdag 23 september 2014

#Veckans miljökoll

Historiens största marsch för klimatet gick av stapeln i fredags då 400 000 människor demonstrerade i New York med anledning av FN:s klimatmöte. Fossil Free Sverige rapporterar att 156 länder deltog med 2646 olika aktiviteter.
Källa: SMB

En halv biljon dollar. Det är notan för väderrelaterade katastrofer sedan klimattoppmötet i Köpenhamn 2009. Siffran kommer från välgörenhetsorganisationen Oxfams färska rapport "The summit that snoozed" som släpps lägligt inför FN:s klimatmöte i New York på tisdag.
112 000 människor har satt livet till i katastroferna och över 650 miljoner människor har drabbats av förstörda skördar, förlorade inkomster och stigande matpriser, enligt rapporten.

Alltid velat veta värdet på en tur i skogen? Då har du tur, för det har finska skogsmyndigheten Forsstyrelsen nyligen räknat ut. Enligt dem ger ett besök i en finsk nationalpark välbefinnande till ett värde av 208 euro. Analysen grundar sig på undersökningar bland besökare i fyra nationalparker och naturreservat i fjol. Det ekonomiska värdet räknades ut genom att besökarna själva fick skatta värdet och sedan användes en regressionsanalys för att få fram värdet på de olika hälso- och välmåendeeffekter som de svarande uppgett. Totalt är det ekonomiska värdet för de hälsoeffekter som alla besökare i de finländska nationalparkerna 2013 själva uppskattade 226 miljoner euro.
Källa: Miljöaktuellt

Jordens befolkning kan nå 11 miljarder innan 2100. Enligt en ny studie som gjorts av forskare vid University of Washington och FN visar att befolkningsökningen kan vara mycket mer drastisk än vi hittills trott.
"Konsensus under de senaste 20 åren har varit att världsbefolkningen, som för närvarande ligger på runt 7 miljarder, skulle öka till 9 miljarder och sedan plana ut eller förmodligen minska. Vi upptäckte i vår studie att det finns en 70-procentig sannolikhet att världsbefolkningen inte kommer att stabilisera sig under det här seklet", säger Adrian Raftery, professor vid University of Washington, till vetenskapstidskriften Science.
Hans Rosling, professor i internationell hälsa och som har bland annat varit rådgivare åt Sida och Världshälsoorganisationen, WHO, säger till DN att den snabba befolkningstillväxten kommer att ta slut under andra halvan av århundradet, men den långsamma tillväxten kan fortsätta.
"Det viktigaste budskapet i studien är att det inte kommer att bli färre än 9,6 miljarder", säger han.

Älskar hans svar på journalistens frågor om vad den höga befolkningsbelastningen har för betydelse för framtiden:

Vilka är de mest påtagliga effekterna av den befolkningsökning som beskrivs?
– Men det blir ju som det blir. Det där är som att fråga hur världen blir om solen går upp i morgon. Folk är fria och bestämmer själva. Det finns en idé om att befolkningsökningen är problemet, men det är en konstant, den går inte att göra något åt. Klimatförändringen beror inte på befolkningsökning, det beror på hur de rikaste konsumerar.

Men finns det något som påverkas av att vi blir fler?
– Vad kommer effekten att vara av att du kommer att bli äldre? Du som är så ung nu. Det går inte att göra så mycket åt, du kommer ju att bli äldre. Om du inte dör. Vad blir effekten av kärnvapenkrig? Man måste tänka om och då måste man tänka på att de som nu är rikast måste använda sina resurser på ett sätt så de kan användas av tio miljarder människor. Handtvättar du jeans och lakan?

Nej.

– Känner du någon som gör det?

Nej.

– Nä. Då ska alla på jorden ha en tvättmaskin. Två miljarder människor har tvättmaskin, åtta miljarder till ska ha det. Det blir en enorm förändring. Man kan inte tro att fem miljarder ska sitta och spela flöjt under ett mangoträd.

Men om jag frågar så här då: Vad behöver göras för att klara effekterna av att befolkningen ökar?
– Den rikaste miljarden måste så fort som möjligt använda resurser så de kan delas av resten. Befolkningen i Afrika använder så lite resurser. Det går inte att lösa miljö- och resursproblemet med att minska antalet människor. Du kan inte kliva ut i de Eboladrabbade byarna och säga ”jag tycker inte ni ska ha elektricitet”. Ska man minska befolkningstillväxten vore det i så fall rimligast att göra det i det rikaste landet som får flest barn per kvinna. Det är Sverige.

Läs mer: DN

söndag 14 september 2014

#Veckans Miljökoll

Tänkte, i mån av möjlighet, veckoligen börja sammanfatta intressanta/viktiga/roliga miljörelaterade nyheter som förlöpt under de gångna sju dagarna. Dels för att jag ska tagga till lite mer och dels för att jag känner att det kan vara kul att försöka få en överblick över senaste nytt inom "miljösektorn". Det kommer blandas ganska hejvilt bland stort och smått har jag på känn, men det kommer vara stuff som fångat mitt intresse (och hoppeligen fånga ert också!) :)

Denna veckas miljökoll:

Ozonlagret återhämtar sig! FN meddelade på onsdag att ozonlagret om 40 år kommer vara på samma nivå som på 80-talet. En av de största orsakerna till den positiva återhämtningen är Montreal-protokollet som undertecknades 1987, med syfte att fasa ut produktion av ämnen som är skadliga för ozonskiktet, så kallade freoner.
FN påpekar dock samtidigt att det är ett problem att industrin har gått över från ozonskadliga CFC-ämnen till andra ämnen som kan vara starka drivhusgaser och påskynda uppvärmningen av klimatet.
Läs mer: HBL, Supermiljöbloggen.


Waste-free-packaging. Den nya generationen förpackningar börjar se dagens ljus. Förpackningar som lätt och enkelt ska kunna disponeras utan att bygga på sopbergen eller ens fraktas iväg från hemmet. Det Stockholms-baserade designteamet Tomorrow Machine, Hannah Billqvist and Anna Glansén, jobbar för att skapa funktionella och biologiskt nedbrytbara förpackningar. De lanserade ett projekt 2012 som heter This Too Shall Pass, som består av en rad förpackningar som har samma "livscykel-längd" som maten den innehåller. "Är det resonligt att det tar flera år för en mjölk-karton att brytas ned naturligt när mjölken blir sur efter en vecka?" frågar de sig på sin hemsida.
Bland deras smarta lösningar hittar man bland annat behållare av karamelliserat socker, alggelatin och bivax. Och de är sjukt snygga, kolla nedan!
Läs mer: Tomorrow machine, IFL science






Och så sist men inte minst; lite läsvärt om kemikalier. En YLE-reporter bjöd hem direktören för kemikalieverket Tukes, Esa Nikunen, för att ta sig en kemikaliekritisk koll i barnens sovrum. Och hon fick sig en ögonöppnare. Värt att ständigt påminna sig om vad som faktiskt kan lura i våra plastprodukter, inte minst de saker som barnen omger sig mer.

torsdag 11 september 2014

blåbär och odon - förvillande lika

Att vara ute i skogen och plocka bär kan vara en av de bästa saker jag vet. Så fort jag haft en timme över de senaste veckorna (vilket inte vart många med alla teaterrep och jobb) så har jag smugit ut i skogen. Finns få saker som är så meditativa som att sitta i ett mossigt ris och plocka bär efter bär efter bär...

I dag var det strålande fint väder när jag begav mig ut på blåbärsjakt och jag var så lycklig tills jag efter drygt tjugo minuter och en halv liter bär insåg att det var nog inte bara blåbär jag plockade. Började märka att det var lite skillnad på bären. Vissa var lite blåare, lite större och hade en annan form. Plus att de udda bären växte på mer trädliknande kvistar som växte högre än vanligt ris. Jag vart arg och gick hem med min bärfångst som jag var övertygad om att var giftig. Kom hem och visade upp bären för bror och mor. Gav bären som jag trodde var giftiga till bror som tacksamt mumsade i sig dem. "Neee, nog är det här blåbär" var hans utlåtande, medan mor skakade bestämt på huvudet "Nej, det är inte blåbär! Det där är såna bär som mamma varnade oss för att plocka när vi var små".

Med två vitt skilda åsikter och en kanske förgiftad bror tog jag till google. Och hittade något som jag aldrig ens hört om förr. Odonbär! Bär som är "förvillande lika blåbär och dessutom växer på samma ställe". Enligt skogsskafferiet är "odonbärriset högre och vedartat och bladen, som faller av om hösten, har en grågrön färg. Odonbär är större än blåbär och ljusare i färgen. När man plockar blåbär blir man blå om fingrarna, vilket inte händer vid plockning av odon".

Och de är tydligen INTE giftiga! På Alltomblåbärs hemsida står det att "Odon är lika ätbara som blåbär, men många anser att de inte är lika goda. De smakar mindre än blåbär, men det går bra att göra sylt eller saft på dem om man vill"

Skogsskafferiet går snäppet längre och säger att de är till och med nyttigare än blåbär: "Odon har en hög halt av C-vitamin, 10 gånger mer än i blåbär. Odon innehåller också flavonoider, glykosider, organiska syror och mineralerna mangan, zink, koppar och järn"



Odon och blåbär. 
Jag är i alla fall ganska säker på att det är odon, det finns ett flertal andra bär som också liknar på blåbär, kan läsas här.



onsdag 10 september 2014

Bröllopsfotografering!

Häromhelgen fotade jag mitt första bröllop. Min klasskompis från journalistiklinjen i Hesa, Eva, skulle gifta sig och hon frågade mig om jag kunde ta bilder under dagen. Det var jättekul, men också väldigt utmanande och jag hade nog lite ont i magen innan. Bröllopsdagen är en så viktig dag och det gäller ju att fånga alla ögonblick samt få fina bilder på brudparet förstås :)

Vigseln och festen tog plats ute på en båt utanför Helsingfors och det var en ljuvligt vacker dag med en massa glad människor. Jag hade jättetrevligt och det verkar efterhand som att paret var nöjda med bilderna och det är ju allt som räknas!











måndag 8 september 2014

Viktig dikt

I internets gömmor hittade jag den här briljanta dikten. Läs den uppifrån-ner och sedan tvärtom. Den är tydligen skriven av en 14-årig kille. The boy´s got a point.


söndag 7 september 2014

Teater-trailer

I dag hade jag tillbringat hela dagen ute på Jan Karlsgården och Bolstaholm med att spela in trailer inför teaterpjäsen Vildmajoren på Bolstaholm som jag är med i höst :) Pjäsen handlar om major Ehrenmalm, som bodde på Bolstaholm på 1700-talet, och händelserna är förankrade i historien. Det är många gripande levnadsöden och intressanta karaktärer som vädras i den här här fartfyllda berättelsen som är både dramatisk och humoristisk. Robert Liewendahl, som är regissör, har också skrivit manus och jag är väldigt imponerad av hans arbete med att få de här historiska personerna att komma till liv. Jag spelar husjungfrun Friedrika, en "rediger" ung kvinna som sköter om hus och hem och passar upp majoren och hans madam. Det är en jätterolig roll att spela och jag ser varje dag fram emot övningarna. Det är så avkopplande att spela teater, man tvingas glömma bort alla annat och gå in i rollen. Meditation när den är som bäst :D

Den 26 september har vi premiär på Alandica på Åland och den 23 november gästspelar vi på Åbo Svenska teater om någon av mina fastlandsbekanta vill komma o kika :)

Trailern som vi spelade in ska visas på Bio Savoy och även som reklam på Ålands egen tv-kanal ;)




fredag 5 september 2014

Bröllopsklockorna klämtar! Tips för ett grönt bröllop!

I helgen firade vi min brors bröllop. Och det var en alldeles magisk dag! Maten var supergod, talen var rörande och vinet flödade ;) Brorsan hade även hyrt in en standup-komiker dagen till ära, den fantastiske Alfred Backa och jag, bror o Linda hade kokat ihop en överrasknings-första-dans. Vi hade hyrt in två makalöst duktiga musikalartister, Stephanie Jörgensen och Carl Lindquist som mitt i receptionen stegade ut i salen och började sjunga "All I ask of you" och hela salen bara tystnade medan brudparet dansade. Allt var bara helt amaze-balls. Ribban är hög för mitt framtida bröllop, det är allt jag kan säga.

Förberedelserna för bröllopet har pågått i drygt ett halvårs tid och jag fick äran att vara med i planeringen. Festen blev - utan att vi ens lade väldigt mycket fokus på det - en ganska "grön" sådan. Mattias och Linda försökte ta i beakttande sånt som fanns nära till hands och försökte cutta kostnader genom att bland annat hyra istället för att köpa. Festen hölls i en stor lagerlokal på gården där vi bor.


Kan nämna några detaljer från bröllopsfesten som små tips till den budget- och miljömedvetne festfixaren:

- Hyr allt vad du kan! Mattias hyrde bord, porslin och servetter. Bara att lasta in i bilen, hämta, plocka upp, lasta tillbaka in i bilen och föra tillbaka.
- Minimera användningen av engångartiklar och disk! Mattias och Linda införskaffade hårda plastglas till gästerna (utöver vinglasen) som de skrev deras namn på med tusch. Glasen fick sedan fungera som namnskyltar och gästerna använde samma glas hela kvällen.
- Tänk säsong i både mat och dekoration. Vi dekorerade mycket med björklöv (passade så bra in då bruden hette Björklöf innan hon gifte sig ) och med annat fint vi hittade i krokarna. Köttet var så närproducerat som det bara kunde bli. Det serverades kött från en ko som växt upp femtio meter bort från festsalen (min andra bror är djuruppfödare).
- Minimera presentberget. Brudparet hade bett om donationer till bröllopsresan istället för saker.
- Ordna med kollektiv transport! De långväga gästerna hade fått installera sig på en stugby bara några kilometer bort och Mattias hade hyrt in en buss som åkte från stan och plockade upp gäster längs med vägen, svängde via stugbyn samt väntade bredvid kyrkan under ceremonin för att sedan ta alla till festlokalen.
- Återanvänd! Som vattentillbringare och saftbehållare till barnen användes gamla flaskor som tvättats rena. Väldigt stilrena och funktionella! Till ljushållare användes gamla sillburkar från sillfabriken som ligger på samma gård.
- Se till att mat inte slängs bort i onödan. Det hade räknats med mycket mer mat än vad som gick åt (som kanske är fallet på många bröllop) och som tur var kunde cateringfirman återanvända allt som inte åts upp. Avtala gärna på förhand med matleverantören så att ni vet att den överblivna maten har någonstans att ta vägen. Cateringfirman som Mattias och Linda använde huserar även på samma gård som festlokalen, så det var inte tal om långa transportsträckor för maten heller :D


Täckdukar som man använder på odlingslanden fick bölja från taket.


Lekhörna för barnen


Ett stycke gammal silburk.





Och så det söta brudparet förstås. Här är några av deras förlovnings bilder vi tog tidigare i våras :)



Om någon vil ha mera tips kringa gröna bröllop, rekommenderar jag boken "Ja! En guide till ett etiskt bröllop" skriven av Katharina Brunat. Läs mer på ecobride.se. :)