Var för några helger sedan på föreläsning med Birgit Linderoth, en barnmorska i Sverige som specialiserat sig på hormonfria preventivmedel. Jag var på plats både av eget intresse och på uppdrag av Ålandstidningen för att skriva om föreläsningen. Här kan ni få läsa artikeln!
Miljövänligt och hormonfritt sex. Det stod på agendan när barnmorskan Birgit Linderoth föreläste på Röda korsgården i lördags. Under den varma förmiddagen avhandlades allt från pessar till kopparspiraler och naturlig familjeplanering.
– Det finns ett enormt intresse för hormonfria preventivmetoder. Kvinnor vill inte ha biverkningar och de vill spara på miljön, säger barnmorskan Birgit Linderoth som varit verksam sedan slutet av 80-talet.
För miljö var ett av huvudtemana när hon på lördagen föreläste för en nyfiken skara kvinnor och män som samlats på Röda korsgården.
– Jag vill informera om kopplingen mellan miljö och hormonella preventivmedel. Vissa forskare säger att kemikaliebelastningen är ett större problem än klimatförändringen och bland kemikalierna är de hormonstörande ämnena riktigt skadliga.
Bland de hormonstörande ämnena är etinylöstradiol, en syntetisk östrogensubstans som används i hormonella preventivmedel, ett av de värsta. Ämnet passerar kroppen och kissas ut i vattnen där det sedan kan påverka både fiskar och andra levande organismer. – När man sedan lägger slam på åkrarna sprids det även till grödorna.
Förutom de miljöskadliga effekterna av en ökad hormonbelastning, säger Birgit Linderoth att många även söker alternativ av hälsoskäl.
– Många säger att de mår dåligt av hormonella preventivmedel.
Och alternativ finns det. Cervixpessar, slidpessar, kvinnlig kondom, manlig kondom, kopparspiral, fertilitetsdator, amningsmetoden samt vasektomi och kvinnlig sterilisering. Själv är hon återförsäljare av ett cervixpessar i silikon som hon demonstrerar för publiken. Sedan förevisar hon även hur den kvinnliga kondomen används samt förklarar kort hur naturlig familjeplanering, enligt Billingsmetoden, fungerar.
– Det handlar inte om att räkna dagar, utan att kolla på sekreten.
”Viktigt att ha en metod som passar en själv”
Hon säger att man kan kombinera flera metoder om man känner för det och att man inte ska stirra sig blind på säkerhetsmarginaler.
– Det viktiga är att ha en metod som passar en själv. Om man har en användarberoende metod hänger det på en själv att man använder den korrekt, då är den säker. Ingen preventivmetod ger 100 procent skydd.
Birgit säger att hon får utstå mycket kritik för att hon förespråkar alternativa metoder och tycker att många barnmorskor och gynekologer allt för lättvindligt ger ut hormonella preventivmedel.
– Jag är inte emot hormonella preventivmedel i sig, men jag är emot att de skadar miljön och gör att många mår dåligt.
Birgit befinner sig på plats för att föreläsa på initiativ av ålänningarna Henrietta Nummelin och Sarah Eriksson.
– Vi var med i en vardagskemikaliegrupp som Agenda 21 anordnade och jag valde som utmaning att sluta med p-piller. Då var frågan vad jag skulle göra i stället och då tog jag kontakt med Birgit Linderoth och på den vägen är det, säger Sarah Eriksson.
Hon har också tagit på sig att informera ÅHS om alternativa metoder och gett dem provexemplar av cervixpessar.
Delat ansvar
Till föreläsningen samlades drygt trettio åhörare och bland dem någon enstaka man.
– Jag kom hit för att jag tyckte det verkade intressant, säger William Ramsdahl som är på plats med sin flickvän.
– Om man är två personer som har sex kan det inte bara vara en person som har ansvar för preventivmedel, säger han.
Moa Frankman tycker att föreläsningen var informativ och säger att hon är skeptisk till hormonella preventivmedel.
– Jag mår jättedåligt av dem och jag tycker de är läskiga ända sedan jag började läsa på om dem.
Också Matilda Nyman, som deltagit tillsammans med sin syster Emilia Nyman, säger att hon haft dåliga erfarenheter av hormonella preventivmedel.
– Jag har testat allt möjligt men jag får sådan ångest. Jag började äta p-piller redan som fjortonåring och inte tänkte man då på biverkningar och sådant. Nu i efteråt undrar man ju hur mycket man mått dåligt i onödan, säger Matilda Nyman.
Hormonella preventivmedel och miljön
År 2004 definierade Läkemedelsverket för första gången syntetiskt etinylöstradiol, EE2, som ett ämne som utgör en miljörisk.
Även EU har uppmärksammat effekterna av EE2 och har lagt det syntetiska östrogenet på sin bevakningslista.
P-plåstret har efter användning tillräckligt mycket etinylöstradiol kvar för att förorena över fyra miljoner liter i vatten i så hög grad att fiskar påverkas. Resterna från p-ringen är ännu större till sin mängd och kan förorena 24 miljoner liter vatten. Det är därför viktigt att inte spola ner plåster eller p-ringar, utan föra dem till apoteket.
I en kanadensisk studie utförd 2007 räckte fem nanogram etinylöstradiol per en liter vatten för att utplåna en hel sjös fiskbestånd. Fortplantningen avstannade till följd av att fiskarna förvandlades till honor.
Källa: Läkemedelsverket, Stockholms universitet
Här är en länk till Birgits sida för den som vill forska lite mer i saken!
Själva har jag varit p-pillerfri i några år nu och skulle ha svårt att gå tillbaka till en hormonstinn vardag. Dock har jag inte börjat pröva alternativ ännu, men känner mig mer taggad efter föreläsningen att faktiskt sätta mig in i saken :)