fredag 28 februari 2014

Två stora orsaker till att välja bort Head & Shoulders och tips på vad du kan välja istället

Har märkt att Head & Shoulders är ganska vanligt i många hushåll och kan tro att det säkert är ganska effektivt, men på bekostnad av vad? Jo, vattenmiljön och Sumatratigrarna i Indonesien.

I will tell you why.

Head & Shoulders verksamma ämne är zink pyrition. Ett ämne som tidigare användes under båtbottnar för att hålla borta alger, men som 2001 förbjöds, detta på grund av att det är giftigt för vattenlevande organismer. Det kan även lätt påverka nervsystemet och är förbjudet i krämer och smink, men inte i "rinse-off" produkter såsom shampoon. Detta leder till att vi varje år släpper vi ut mängder av zinkpyrition i vattnen från våra duschar. (knasig trivia, hundshampoon med zink pyrition måste märkas med ett faromärke som indikerar att det är hälso och mijöfarligt, men samma regleringar gäller inte "människo"-kosmetika, weird!)

Vad gäller tigrarna i Indonesien, så bekantade jag mig först i dag med saken, när jag kollade på greenpeaces väldigt snygga bildspel om H&S. Det är nämligen så att företaget som äger det populära shampoomärket använder sig av palmolja från skövlade regnskogsområden i Indonesien. Inte hållbart på någon nivå och hotar både tigrar, elefanter och orangutanger.


Vad kan man då använda istället?

Morotsliv (som föreläser om kemikalier i hudvårdsprodukter) rekommenderar:
- Testa milda shampon med nässla, grönt te, krasse, teatree eller lavendel och gör hårbotteninpackning med naturell yoghurt eller kallpressad kokosolja .
- Recept på eget mjällshampoo
Det finns även många naturliga märken som erbjuder mjällshampoon, så det är bara att fråga sig fram i närmaste ekobutik!
 Tänk även på att mjäll kan orsakas av att man tvättar håret för mycket eller med för starka medel, så det kan vara lönt att kika över tvättrutiner och tvättmedel!


Om du vill läsa in dig mer i ämnet: kolla in boken "Badskumt"

4 kommentarer:

  1. Hej!
    Vad kul att det är fler som vill läsa in sig på ämnet! :)
    Som sagt i kommentaren ovan är boken Badskumt den primära källan, men jag tror också att det står om det i boken Lingon och Läppstift. Jag brukar även använda mig av danska informationscentret för miljö och sundhets lista över farliga ämnen när jag kollar upp vad som finns i produkter!

    SvaraRadera
  2. Tack, måste väl hitta nån ny..

    SvaraRadera