fredag 27 september 2013

Wanna attend wife school?

Landade häromkvällen i ett program kallat "The mistress", där Gordon Ramsays före detta älskarinna Sarah Symonds hjälper kvinnor som vill ta sig ur förhållanden där de är den andra kvinnan. Som den realityshow-suckern jag är fastnade jag att titta. Inget fel i syftet med programmet i sig och kvinnan som blev hjälpt av Sarah verkade mer än nöjd över stödet och råden hon fick.

Men under programmets gång fick man dock veta att Sarah inte bara hjälper olyckliga älskarinnor, utan även håller i kurser för fruar som vill försäkra sig om att deras män inte kommer att vara otrogna mot dem. Kurserna kallas "Wife schools" och går ut på att kvinnor ska lära sig att bete sig mer som älskarinnor än fruar, för att hålla männens intresse och trofasthet vid liv.

Huvudpunkterna i fruskolan är dessa:
Don't allow space in your marriage for other women to walk into
Spend less time in the kitchen
Spend more time in the bedroom
Stay up late with him
Be a good listener
Be affectionate

När man läser listan slängs man tillbaka till 60-talets "Husfru"-böcker där kvinnan ombeds sitta tyst, ha maten klar och alltid se vacker ut inför sin makes ankomst, medan männen får komma och gå på sina egna villkor. Urk

Enligt Sarah är mäns behov väldigt simpla, de består av att äta, sova och ha sex. Hon säger i en intervju: "Give them those in abundance and you might just get a monogamous husband"
(Jag är förvånad över att hennes uttalanden inte väckt ett ramaskri bland män. Jag vet ytterst få killar som kan finna sig i att leva i en sån här begränsad behovs-ram)

Det hemska är att det verkar finnas ett intresse för dessa kurser med stenålderstänk! Kvinnor som anmäler sig och hoppas att de efter kursen har fått ett certifikat på att de nu kan otrohets-säkra sitt förhållande. Så himla sorgligt. Kvinnor som kanske sökt sig till kurserna för att de har dåligt självförtroende, lever i ett dåligt äktenskap eller har en dålig erfarenhet av män och relationer överlag. Varför inte anordna en kurs för otrogna män istället? Eller för otrogna kvinnor? Eller en kurs för par som vill fördjupa eller förbättra sina relationer? Tror det skulle vara ett mycket bättre satsning och Sarah Symonds kunde kanske på så vis göra en riktigt skillnad i världen...

"I believe the secret to a happy and interesting marriage is to think like a Mistress! And, after you graduate from Wife School you will too." - Visa ord från Sarah Symonds alltså.

1 kommentar:

  1. men herregud vad äckligt! men det där med att det är kvinnans ansvar att se till att hålla mannen nöjd så att han inte är otrogen är kanske ännu en variant på slutshaming? "vilken oduglig kvinna du är som inte ens kan hålla din man nöjd!"

    SvaraRadera