tisdag 12 juni 2012

Solskydd

Den här sommaren tänkte jag skippa vanligt solskydd. Jag tänker använda lite ekosolskydd (främst på ansiktet) och sen köra på att sakta men säkert bygga upp solbrännan och inte ligga och steka på stranden.

Jag tänker skippa vanligt solskydd på grund av alla skadliga kemikalier och fysikaliska filter som finns i dem, plus den negativa miljöpåverkan krämerna har. Många av kemikalierna är giftiga för vattenmiljön och de är ett stort hot mot livet i Östersjön. Så, ni som ändå använder vanligt solskydd (please don´t), gå INTE och simma med solskydd på!

Ska loppisfynda några stora svala skjortor att sätta på mig på stranden istället :) And remember, man blir brun även i skuggan och när man har på sig ljusa, transparenta kläder!

Det här naturcertifierade solskyddet köpte jag i Vasa förra veckan och den kostade 17,90. Traskade hem jättehappy och idag var första dagen jag prövade den. Läste nu dock i innehållsförteckningen och såg att den innehöll zinkoxid som har blivit förbjudet i EU på grund av att ämnet i samband med UV strålning kan orsaka DNA skador. Nu blev jag riktigt arg. Ska ringa och skällla på butiken imån...

Får tillbringa veckan med att försöka hitta ett helt fuffensfri ekosolskydd här på Åland, några tips?

Aaaaarghhh.....

Lite info om solskydd för er som är intresserade :) (läses: några orsaker att inte använda vanligt solskydd)


Det finns två typer av vanliga solskydd:
Kemiska filter - tas upp av huden och kommer därför in i kroppen. Rekommenderas inte
till barn.
Fysikaliska filter - tas inte upp av huden utan stannar kvar på huden. Brukar
rekommenderas till barn, även om skugga och kläder är allra bäst. De kändaste fysikaliska filtret är zinkoxid. Vissa av de fysikaliska filtren innehåller nanopartiklar. 

Nanopartiklar i solskydd är jättesmå partiklar oftast gjorda av zinkoxid eller titandioxid. Det finns jättelite forskning gjord om nanopartiklarnas inverkan på människors hälsa, men luftburna nanopartiklar har samma effekt på lungorna som asbest. Ofarliga ämnen kan bli giftiga genom att de görs till nanopartiklar.

Vad finns det för ämnen i solskydd?

Titandioxid: en av de vanligaste kompononterna i solskydd och kan vid exponering för solljus orsaka bildning av fria radikaler och därmed ge upphov till cellskador, till exempel DNA-skador.  (Update: pratade med en "expert" på ekosolskydd och naturlig hudvård och hon sa att titandioxid är relativt ofarligt, iaf är det en helt naturlig råvara som används i en del ekosmink)

Zinkoxid: allmänt ansedd som en relativt harmlös metallförening. Men den form som ofta används i solskyddsprodukter - mikroniserad zinkoxid - har dock uppvisat negativa hälsoeffekter, till exempel DNA-skador, i kombination med UV-ljusexponering då zinkoxid också kan orsaka bildning av fria radikaler. EU har beslutat att inte godkänna zinkoxid som UV-filter i solskyddsprodukter, men den förekommer ändå. (Update: det är alltså nanoformen av zinkoxid som är förbjuden och skadlig. Vanlig zinkoxid används i allt möjligt ekosmink och anses vara ofarligt)

Siloxaner: ämne som används som mjukgörare och för att höja solskyddsfaktorn. Svårnedbrytbara och giftiga.

Butyl Methoxydibenzoylmethane: (i kemiska solskydd) sannolikt giftigt för vattenlevande organismer. Ämnet anges även som allergent och fotoallergent (ämnet bryts ner av UV-ljus till en nedbrytningsprodukt som är allergen)

Ethylhexyl Methoxycinnamate: (i kemiska solskydd) giftigt för alger samt för ryggradslösa vattenlevande djur. Ämnet misstänks kunna ge störd hormonbalans hos barn samt bröstcancer.

Octocrylene: (i kemiska solskydd) Ämnet är giftigt för vattenlevande organismer och kan ge långtidseffekter i miljön.

Känns ju inte helt trevligt att smörja in sig i de här medlena...

Källor: Naturskyddsföreningen, SVD



1 kommentar:

  1. Man har ju hört en massa om hur dåligt vamlig solkräm är, men inte fattat så mycket. Jätte fint att du tog dig tiden att upplysa (åtminstone en) som vart helt lost i solkrämsdjungeln :) Tack!

    SvaraRadera