torsdag 31 maj 2012

Medvetna jeans

Läste i The ecologist att det svenska jeansmärket Nudie har gått över till helt ekologisk bomull i sin produktion. Bomullsodlingar tar upp bara 3 % av världens jordbruksyta, men använder upp över 25% av världens  insektsdödande medel (!) I produktionsprocessen av vanligt bomull används också mycket giftiga färger och ämnen.Företaget har nyligen också fått det svenska miljömärket "Bra miljöval" för att de satsar på att återanvända gamla jeans i sin produktion och uppmuntrar kunder att föra in sina gamla jeans till butiken. Go Nudie! 



Vidare på jeans-teamet, ville jag lyfta upp Lewi´s nya satsning, "Water-less" jeans! En ny kollektion där de försökt spara på mängden vatten som används i varje steg av produktionen. De säger sig redan ha sparat över 170 miljoner liter vatten! En av deras huvud-designers säger att det visat sig vara riktigt enkelt att spara vatten, det har bara handlat om att tänka i nya banor.
I produktionen av ett par Lewi´s waterless används under 1 liter vatten. Imponerande!

Sen diggar jag också deras reklam, som uppmanar konsumenterna att spara vatten på andra håll också. :)




Sist, men inte minst i min jeanskavalkad vill jag lyfta fram Monkee Genes, ett riktigt miljövänligt jeansmärke från Storbritannien som övervakar hela produktionskedjan, från bomull till färdiga jeans i butiken och garanterar att det inte används bekämpningsmedel, giftiga färger eller skadliga medel. Och så kör de såklart på ekobomull :)

Plus att de är några av de absolut snyggaste jeansen som står att skåda. Det finns en butik i Hesa som säljer dem och de är inte farligt dyra alls, under hundralappen. Finns även för killar.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar