onsdag 12 november 2014

Someday is now


En reklammakares sanning

"The power of willful ignorance can not be overstated"

En PR-arbetare förklarar hur det går till det här med att sälja in saker (i det här fallet främst kött) som vi annars kanske inte skulle köpa (om vi visste hela sanningen). Förpackning, slogans, "green"-washing och prat om teknik och framsteg är en stor del av att det säljs både onödiga prylar och charkuteriprodukter (av djur som knappt kan andas och stå under sin korta livstid), men den största orsaken till att ifrågasättbara produkter existerar är.... wait for it... konsumenterna! Vi väljer att inte se hur våra produkter tillverkas, vad de innehåller och hur de påverkar djur och natur, utan väljer att tro på reklammakarna.

"Everyone is prepared to look the other way"


tisdag 11 november 2014

Att vara en man

Snubblade över det här idag. En snabbkurs för "män som tappat bort sig själva i jämställdheten".



Män som får lära sig att vara manliga genom att hålla fokus på varandra trots att de distraheras av "sexiga kvinnor" som åmar sig. "Cringeworthy" fick en helt ny innebörd.
Manscoachens förklaring toppar det hela: "Det handlar ju om att vi ständigt distraheras av saker (?!) runt omkring oss, det är bra att kunna stå kvar i sig själv och så att man kan driva sju företag och ha 30 anställda som Paolo (Roberto reds. anm)"

Kan vi bara snälla sluta dela upp alla människor i manligt och kvinnligt, lägg fokus på att hitta ditt eget jag istället för din egen könsstereotyp. Urk.

Synd att programmet, med titeln "Man och manlighet" inte tog tillfället i akt att diskutera den begränsande mansrollen och vilken inverkan den har på män och deras självförtroende och liv. Inte att tuta det gamla manshornet och sminka upp en massa brudar som sidoattraktion. Blä.

måndag 10 november 2014

Sminkupgrade

Mitt gamla mineralpuder börjar vara inne på sista flämtande kornen (c/o mineralsmink, räcker en heeeeel evighet), så bestämde mig för att köpa en ny dosa när jag trillade över en ekologisk bb-cream. För att vara helt ärlig så visste jag faktiskt inte vad en BB-cream är. Men köpte den, tog hem den, provade den och kom fram till att vad det än är så gillar jag den. (nu googlade jag och wikipedia säger att det är en "all-in-one facial cosmetic product to replace serum, moisturizer, primer, foundation and sunblock" - låter väldigt fanceypantsy). 

Har den senaste tiden satsat på att få hyn i skick igen och försökt dricka mycket vatten, rengöra sminkborstarna regelbundet, scrubba, ansiktsmaska mig samt mumsa i mig havtornskapslar med jättenattljusolja och omega. O den har blivit bättre :) Så nu behöver jag inte något väldigt täckande på facet och då passade bb-creamen väldigt bra. Den är väldigt "skir" om man nu kan använda ett sånt ord för en kräm o ger en fin lyster. Men den kunde vara aaaningen mer täckande. Plus att den är lite i det dyraste laget, lite på 30 euro, men försäljaren sa att den var väldigt dryg (it better be). Passade på att köpa en läppenna (har en massa underbara läppstift av märket benecos som jag byter mellan, men de är lite åt det glansiga hållet och ville ha en matt röd färg, det här var perfa). Köpte även en benecos rouge (benecos är lite av ett budgetmärke inom ekokosmetika, bra priser och bra kvalité - men kanske inte för bassmink) i en lite kallare färg nu till vintern (har annars ett korallrouge i puderform av C/O mineralsmink som jag älskar).

sådär, då var det slut på det här parentes-inlägget. (over and out)



Var även in till clas ohlson o köpte de där miljövänliga värmeljusen som jag bloggade om tidigare.


Och ekomärkt målarfärg. Köpte ett gammalt sybord för 15 euro som jag ska sandpappra o måla vackert ljusblååååååå. Nom.


lördag 8 november 2014

Lördagsfrukost

Åååååh, sovmorgon och lördagsfrukost med enhörningstofflor o camino. Fabulous.



torsdag 6 november 2014

Det här med greenwashing

Noora Shingler tar upp en sån himla bra sak på sin blogg om green washing. Hon upprörs av Unilevers nya shampoo somvid första anblick kan se riktigt miljövänligt och trevligt ut, men som vid en närmare titt bara är green washing, tricks som ska få en produkt att se grönare ut.

Den stora NOLLAN uppe på flaskan ska signalera allt skit den inte innehåller, som parabener och silikoner (dock ändå bara en bråkdel av alla kemikalier som används i shampoon). Noora skriver lite fyndigt om det här uteslutningsmarknadsförande som blivit allt vanligare: "I teorin kunde till exempel småsten kunna marknadsföras som glutenfria, sockerfria och till och med ekologiska, ni förstår vad jag menar?" (fritt översatt från Nooras blogg)

Den är "infused" med ekologiska gröna teblad (vilket inte nödvändigtvis behöver innebära mer än en droppe eller två) och längst ner står det "100 natural origin"- syftandes till det gröna teet.

Hela flaskans utformning ska signalera naturlighet och miljömedvetenhet med ljusa färger och en stilistiskt ren grafik. Allt för att kunden ska lockas att ta flaskan hem i tron om att man gör både sin kropp och miljön en tjänst.

Men så enkelt är det inte. Noora tog en närmare titt och fann att INCI-listan ser ut som de flesta andra konventionella shampoona, en lång radda med kemikalier. (Roligt också att det inte fanns en uns av timotei i den, trots namnet på produkten).

Om man vill vara säker på att välja ett shampoo som är miljövänligt ska man gå på certifieringar. Om en produkt har en certifiering behöver den inte övertyga dig om att den är "100 % naturlig".

Dagens underhållning



"There is nothing more than a woman likes to hear than how pretty she is"

RIDÅ!

onsdag 5 november 2014

Kemikalier och biogas

När jag var hemma i Vasa senast damp det ner två tidningar i postlådan som jag medverkat i. Till Marthabladet har jag både fotat framsida och gjort en intervju med en av mina idoler: Katarina Johansson, som skrivit böcker om kemikalier i vardagen. Sen en grej för Finlands Natur och Miljö om ÅCA:s biogas anläggning :)

Älskar att jag får ägna mig åt sånt som intresserar mig!




Här är intervjun med Katarina, en sån trevlig och inspirerande människa!

Katarina skriver för en giftfri vardag

Katarina Johansson är författaren bakom två populära böcker om de osynliga gifterna i vår vardag, kemikalierna. De gömmer sig i allt från plast till barnskor och kläder och Katarina har tagit det som sin uppgift att göra folk uppmärksamma på vad som lurar i produkterna.
- Det finns så mycket skit på marknaden, säger hon.

Hemma hos Katarina Johansson i Årstadal är det full rulle. Det är makens födelsedag och tårtbak varvas med packning inför semesterfirande i Småland. Sju månader gamla Frans ligger på golvet i ett babygym och tittar storögt omkring sig medan storebror Henning leker med bilar på vardagsrumsbordet.

- Vi åker imorgon, så det är lite stökigt, säger Katarina med ett leende.

Den hemtrevliga, ljusa lägenheten är inredd med retromöbler och hörnen grönskar av storbladiga växter. På golven ligger trasmattor och på disbänken står en porslinsburk fylld med köksredskap, alla i trä eller metall. Överlag är det lite plast i lägenheten och bland de få livsmedel jag skymtar, har nästan alla en ekomärkning. Katarina säger att hon och maken Magnus försöker tänka på att hålla sitt hem så fritt som kemikalier och onödiga tillsatser som möjligt.

- Men det finns ju skit här också, säger Katarina skrattande och rör handen i en svepande gest över lägenheten och pekar på datorer och sladdhärvor.

Med ”skit” menar hon allt från hormonstörande ämnen, såsom bisfenol A och ftalater till perfluoerade och antibakteriella ämnen samt tungmetaller. I elektroniken hon just pekat ut finner man till exempel ofta flamskyddsmedel och de skyddande höljena till sladdarna kan innehålla otrevliga plaster.

- Till och med i barnskor hittar man antibakteriella ämnen som är miljöförstörande. Det är sådana där dumma saker som gör mig irriterad.

Hon säger att det finns en övertygelse bland konsumenter att det som säljs i butikerna är okej och säkert, något som inte alltid stämmer.

- Det krävs väldigt lite för att få ut en kemikalie på marknaden, men det krävs ganska mycket forskning och pengar för att få bort den igen. De som jagar de dåliga kemikalierna ligger alltid ett steg efter.

Ville dela med sig av informationen
Katarina fick själv upp ögonen för de osynliga gifterna då hon gick en miljökurs på universitet.

- Jag har alltid varit intresserad av miljöfrågor och på kursen hade vi en marinbiolog som berättade om två olika ämnen som kom från tandkräm och shampoo som var problematiska. Det var inte något som diskuterades i samhället och jag började nysta.

Hon läste på om kemikalier och hormonstörande ämnen i produkter och förvånades över hur lite det pratades om de här frågorna.

- Så jag ville delge den här infon till andra.

Informationen tog sig i uttryck i en bok, ”Badskumt, gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg”, som utgavs i april 2011. I den lade hon främst fokus på kemikalierna i produkter man hittar i badrumsskåpet. I samma veva som boken gavs ut föddes sonen Henning och då började Katarina fundera på andra produkter som hennes son skulle komma i kontakt med, allt från nappflaskor till regnkläder.

- Jag gjorde en grundlig research och insåg att jag hade underlag till en ny bok.

I oktober 2012 såg boken ”Den onda badankan. Ditt barn och de osynliga gifterna” dagens ljus.

- Jag har fått väldigt bra respons på den. Det är många som sett den som en inspirationskälla.

Många skadliga ämnen är tillåtna
Hon säger att det var relativt lätt att hitta information till boken, men att man ska veta var man ska leta. Under arbetets gång kom hon på sig själv med att bli förbannad ett flertal gånger, dels över att det finns så mycket skadliga ämnen som används i vardagliga produkter, dels att dessa ämnen är tillåtna.

- Det förvånar mig att det finns en sådan dubbelmoral i lagstiftningen, Man kan förbjuda bisfenol A i nappflaskor, men det är fortfarande tillåtet i konserver och plast. Samma med vissa ftalater som är förbjudna i leksaker, men tillåtna i andra varor. Till saken hör det att barn inte leker bara med leksaker, de leker bland annat med mobiltelefoner eller fjärrkontroller. Så då är barnet inte alls säkert, det är en falsk trygghet vi invaggas i.

Som konsument är det svårt att veta vad leksaker, möbler, elektronik och inredningsprylar innehåller då dessa varor, till skillnad från livsmedel, inte har innehållsförteckningar.

- Det är omöjligt att veta vad som är i dem. Då är det bättre att ta det säkra före det osäkra.

Och det är vad hon gjort i det egna hemmet.

- Jag började rensa ut bland leksakerna, främst mjuk plast och plast som har några år på nacken. Nappflaskorna bytte vi till glas och vi tog bort teflonpannan och ersatte den med gjutjärn. Generellt när vi handlar grejer försöker vi välja naturmaterial och så är vi ganska små konsumenter. När det kommer till badrumsskåpet resonerar jag att barn behöver ganska lite. Jag har nästan aldrig tvättat håret på Henning. Man använder många produkter för att man tror att man behöver det, men egentligen behöver man väldigt lite i hudvårdsväg.

Men visst fuskar hon ibland och hon säger att det är viktigt att inte drabbas av panik.

- Om man aldrig tänkt på de här sakerna tidigare kan det kännas överväldigande. Känner man så får man ta lite i taget. Börja med de lägst sittande frukterna, så att säga. Man ska inte ha retroaktiv ångest, det har man ingen nytta av, det är bara att se framåt. När man köper något nytt kan man tänka på att köpa en bra grej. Jag tycker egentligen inte att det är konsumentens jobb, allt i butiken borde vara schysst. Men i väntan på den utopin tycker jag att man kan försöka minska sin exponering.


Katarinas bästa tips för en giftfri miljö för barnen:

- Plastbanta. Rensa bort PVC-plast, plast som är mjuk eller har några år på nacken.

- Undvik att lägga varm mat i plastbehållare.

- Köp gärna begagnade barnkläder eller köp miljömärkt.

- Tvätta nya lakan och kläder efter inköp.

- Undvik att ha elektronik i rummen där barnen sover.

- Välj naturmaterial till möblerna och inredningen i barnens rum.

måndag 3 november 2014

Magisterdrömmar

Har kommit underfund med att jag vill plugga vidare. Inom miljövetenskap. Har den senaste tiden varit så villrådig kring vad jag ska göra, men så slog det ner som en liten bomb i mitt huvud. Jag vill studera mer. O så briserade den här lilla bomben och stillade mitt stormiga sinne :D Det var så självklart. Uh-mazing.

Tror jag varit så anti plugg sen jag bajsade ut min kandidatuppsats med stor möda. Men nu är jag taggad igen. Har dammsugit nätet på bra magisterprogram inom miljöfältet och fått tips och råd av goda vänner. Nu har jag hittat två favoriter, ett i Lund och ett i Stockholm. Någon som har erfarenhet av någondera?


söndag 2 november 2014

Dagens text

Annika Sandlund leverar i Hbl:

Jag är feminist. För mig betyder det att jag ser att kvinnor i de flesta samhällen har en ställning som är underordnad männen. De flesta samhällen inkluderar Finland. Det betyder också att jag tycker att det är fel och något som både män och kvinnor borde åtgärda.
Det betyder inte att jag ständigt är arg. Eller att jag vägrar använda läppstift. Men det betyder att jag reagerade när jag 2004 meddelade min manliga chef att jag var gravid och hans svar var ”Grattis … men vad synd, jag hade annars tänkt befordra dig”. Det betyder också att jag reagerar varje gång ett anställningsformulär ställer frågan ”Är du, eller kommer du att bli, gravid inom de närmaste sex månaderna?”
.....
Journalisten Caitlin Moran anser att det bara finns två frågor som en kvinna bör ställa sig för att avgöra om hon är feminist eller inte. Den första frågan lyder ”Har jag en vagina?” Den andra ”Vill jag bestämma över den?”
Utgående från egen erfarenhet är jag frestad att lägga till ytterligare en fråga, riktad till både män och kvinnor som gnäller varje gång en kvinna säger sig vara feminist.
Frågan är: Vad fan är problemet?

Miljövänliga värmeljus!

Äntligen finns det miljövänliga värmeljus att köpa! 

Bara i Sverige förbrukas 300 miljoner värmeljus om året, vilket motsvarar en mängd på över 225 ton aluminium. Aluminium kräver mycket energi vid tillverkningen och knappt hälften av ljusbehållarna lämnas in till återvinning. Det har man nu löst genom att lägga ljusen i glasbehållare som kan fyllas på med nya ljus från refillförpackningar.

När man köper ljus är det bäst att köpa 100% stearinljus, vilket jag iaf har funnit omöjligt att hitta i värmeljusformat, då de oftast består av paraffin. Men i de här nya gröna värmeljusen finns det bara stearin och de har miljömärkts av Svanen!

Finns att köpa på Clas Ohlson!