tisdag 14 maj 2013

Grilla grönt!

Naturskyddsföreningen har publicerat en liten lista på hur man kan grilla miljövänligare i sommarvärmen! Fanns en hel del som jag inte ens tänkt på, tex hur man ska tända en grill på bästa sätt och att man kan se sig om efter FSC-märkt kol.

1. Satsa på mycket grönt och mindre kött

Under sommar och höst är många svenska grönsaker i säsong. Välj ekologiska grönsaker i första hand. Om du grillar kött, välj ekologiskt eller kött från djur som betat ute i svenska hagar, så kallat svenskt naturbeteskött.

2. Tänd grillen rätt
Det finns flera klimatsmarta sätt att tända grillen:
Skorstenständare – ett metallrör som ger glöd åt briketterna eller kolen med hjälp av lite tidningspapper. Otroligt effektivt och bästa sättet att få fjutt på grillkolen.
Eltändare. Se till att elen är märkt med Bra Miljöval.
Tändpapper med stearin som bas istället för paraffin. Hammarö Tändprodukter har tändpapper märkt med Bra Miljöval.
Tändvätska gjord på etanol. Den är klimatsmartare än den vanliga tändvätskan av paraffin. Paraffin är ett miljögift som kan orsaka skada om det kommer ut i naturen eller om ett barn skulle få det i sig.

Tänk på att även gasolen som används i en gasolgrill ger utsläpp av koldioxid som påverkar klimatet när den förbränns. 

3. Använd FSC-märkt grillkol

FSC är en märkning av skogsprodukter som innebär att skogen kan vara bättre skött ur miljösynpunkt. Naturskyddsföreningen arbetar för att förbättra miljökraven ytterligare inom FSC. Kolla ursprunget till kolen, välj om möjligt närproducerat – korta transporter är generellt bättre för klimatet.

4. Gör din egen grillolja

Färdig grillolja innehåller ofta palmolja som bidrar till avverkning av regnskog, fördrivning av urfolk och utrotning av orangutanger. Gör istället egen: Blanda ekologisk, närproducerad rapsolja, lite soja och ett knippe örter. Eller kanske ekologisk olivolja, citron och färsk basilika. Gott! 

5. Återvinn

Engångsgrillen är en onödig miljöbov som innehåller paraffin och slukar mycket energi vid tillverkningen. Om du använder engångsgrill eller aluminiumfolie vid grillningen, glöm inte att slänga det i återvinningen för metallförpackningar. Då slipper barn och djur skada sig på skräpet.

KÄLLA 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar