fredag 28 februari 2014

Två stora orsaker till att välja bort Head & Shoulders och tips på vad du kan välja istället

Har märkt att Head & Shoulders är ganska vanligt i många hushåll och kan tro att det säkert är ganska effektivt, men på bekostnad av vad? Jo, vattenmiljön och Sumatratigrarna i Indonesien.

I will tell you why.

Head & Shoulders verksamma ämne är zink pyrition. Ett ämne som tidigare användes under båtbottnar för att hålla borta alger, men som 2001 förbjöds, detta på grund av att det är giftigt för vattenlevande organismer. Det kan även lätt påverka nervsystemet och är förbjudet i krämer och smink, men inte i "rinse-off" produkter såsom shampoon. Detta leder till att vi varje år släpper vi ut mängder av zinkpyrition i vattnen från våra duschar. (knasig trivia, hundshampoon med zink pyrition måste märkas med ett faromärke som indikerar att det är hälso och mijöfarligt, men samma regleringar gäller inte "människo"-kosmetika, weird!)

Vad gäller tigrarna i Indonesien, så bekantade jag mig först i dag med saken, när jag kollade på greenpeaces väldigt snygga bildspel om H&S. Det är nämligen så att företaget som äger det populära shampoomärket använder sig av palmolja från skövlade regnskogsområden i Indonesien. Inte hållbart på någon nivå och hotar både tigrar, elefanter och orangutanger.


Vad kan man då använda istället?

Morotsliv (som föreläser om kemikalier i hudvårdsprodukter) rekommenderar:
- Testa milda shampon med nässla, grönt te, krasse, teatree eller lavendel och gör hårbotteninpackning med naturell yoghurt eller kallpressad kokosolja .
- Recept på eget mjällshampoo
Det finns även många naturliga märken som erbjuder mjällshampoon, så det är bara att fråga sig fram i närmaste ekobutik!
 Tänk även på att mjäll kan orsakas av att man tvättar håret för mycket eller med för starka medel, så det kan vara lönt att kika över tvättrutiner och tvättmedel!


Om du vill läsa in dig mer i ämnet: kolla in boken "Badskumt"

torsdag 27 februari 2014

Bananas for eko

Såg den här bilden på Matfuskets facebooksida i dag. It amused me.


Följ gärna Matfusket på fb, de sätter upp en massa intressant och matnyttigt (hehe). Hittade där också nyheten om att staden Seattle ska använda ett av sina outnyttjade grönområden i staden för att odla ekologiska frukter och bär som invånarna får mumsa på gratis. Vilken kul idé! Här kan kan läsa mer om det.

Matfusket rekommenderade även det här tv4-klippet som visar på hur vi blir vilseledda på mathyllorna med bland annat guacamole utan avokado och sparrissoppa som är utan sparris. Skrämmande egentligen.

onsdag 26 februari 2014

Ekologisk hudvård för killen

Det finns ganska få naturliga hudvårdsprodukter riktade till män därute, men engelska Bulldog är undantaget. De har snygga, väldoftande produkter som är snälla mot miljön och huden. De har inga naturcertifieringar (annat än vegan-friendly) men deras produkter innehåller inga parabener eller syntetiska färg- eller luktämnen och de är emot alla sorters syntetiska kemikalier. Efter en snabb titt på deras INCI-lista, märker jag inte av något misstänksamt som skulle fånga min uppmärksamhet. Här kan ni även läsa en intervju med dem gjord av Naturligt snygg-bloggen.

Enda minuset är att after shave-tuben är gjord på 7:ans plast (odefinierad plast, där alltså även sämre plastsorter kan förekomma, men därigenom inte sagt att det behöver innehålla ngn ohälsosam sort av plast)



Sambon använder deras deoderant och after shave-krämen och han har varit riktigt nöjd med båda. Tips till andra manliga groomare därute: använd olivtvål som raklödder, skummar inte lika mycket som "vanligt" lödder och behöver därför användas mer generöst, men är mer skonsamt mot huden och miljön.

Bulldogg finns i Kicks och många apotek samt en hel del andra konventionella butiker som säljer hudvård (så de är ganska enkla att hitta) och kostar inte mer än dryga tiolappen.

torsdag 20 februari 2014

nya ekoshoes

Har varit på jakt efter ett par nya, rejäla, miljövänliga och snygga promenadskor. Föll helt pladask för Kavats ekokängor, men en prislapp på 200 sa att jag får vänta till en annan dag (eller ett annat år =P). Men så surfade jag runt på nätet och hittade dessa godingar för 660 kronor!




Gjorda av vegetabiliskt garvat läder (ni kommer väl ihåg hur "vanliga" läderskor görs? Med krom och tungmetaller som jag skrivit om här)


Hittade dem på spartoo.se. Här kan ni hitta fler reaskor från samma märke, Dream in Green.

måndag 17 februari 2014

Bröllopsbonanza!

Det råder bröllophysteri i mitt huvud nu. Brorsan friade till flickvännen i fredags och jag har dregglat hela helgen över kärlekssånger och redan börjat fundera vad jag ska hålla för tal för käre bror. Skypade med Bailey i dag som gav mig up-dates på hennes o Nathans bröllopsplaner och det känns som att jag simmar i en bröllopsdimma.... Mmmmmm.

Är så jäkla besatt av bröllop, tycker det är något av det finaste som finns i världen. Bara för att ska jag här bjuda på lite kärleksbilder i form av Bays och Nates förlovningsbilder som vi tog när de var och hälsade på till tonerna av Kenneths mammas och styvpappas bröllopsvals, Lasse och Majas bröllopsvals (samma som syrran också hade på sitt bröllop). Först gången jag någonsin sjungit på finska och jag var sååå nervös, men gick på sångcoaching hos duktiga Anna Ahlström på Åland före och fick en massa bra tips. Var himla glad över att jag blev tillfrågad att sjunga till första dansen. :)








Ursäktar den dåliga kvaliteten på videon. Som sagt, ha den på i bakgrunden och titta på bilderna istället =P



Hemmaspa!

I går hade jag en spakväll med mina Göteborgsvänner Emmelie och Meli och vi lagade egen handscrubb- och lotion sam ansiktsscrubb- och mask.

Recepten fick jag från boken "Naturally gorgeous" som jag lånade från jobbet i fredags.


Handscrubb
Kokosolja och socker
Gnugga, gnugga!

Handlotion (inpackning)
Smör och honung.
Gnugga in ordentligt och torka av överflödigt fett med papper.

Ansiktsscrubb
Kokosolja och florsocker (florsocker har perfekta gryn för ansiktspeeling)

Ansiktsmask
Yoghurt och gurkmeja (gurkmeja är bra för acnehy då den  verkar anti-inflammatoriskt)


Speciellt handlotionen var omtyckt! Gjorde händerna supermjuka och extremt greppvänliga (bra för officiella handskakningar, alternativt om du behöver rädda nån som trillar av en klippa. just saying)


Just det. Vi gjorde även vår egen take på den här "beer-challenge" som florerar på fb.  Unicorn-style förstås.


lördag 15 februari 2014

Är in love...

.... med ekoutbudet här på andra sidan pölen. Ekofrukterna står sida vid sida med de "konventionella" frukterna och det finns en massa billig ekochoklad (märkt med butikernas eget brand).

Och så finns det gratis frukt för ungarna att mumsa på medan föräldrarna handlar. Så himla svenskt och gullit på nå vis...


Fair trade flip flops

Bor på ett nytt hostel i Göteborg, Slottsskogen. Inte lika fancy som det förra jag bodde på (Linnéparken) men de har en mer tydlig miljöpolicy, vilket undertecknad förstås gillar.




Traskade ut i trakten i dag o hittade både Emmaus, Life, två ekobutiker och en Fair Trade butik inom 10 minuters gångavstånd, I likes!

Var egentligen på väg in till stan för att köpa nå billiga flipflops jag kunde använda på hostellet (lite nötigt och snöra på sig skorna varje gång man ska på toaletten o duscha), men hittade dessa i Fair Trade-butiken för 50 kronor (gjorda i Indien). Helt överkomligt pris, ganska charmiga och bra mycket bättre alternativ än kemikaliebomber till plastflops =P


onsdag 12 februari 2014

Big city life

Sitter och fikar på ett eko-kafé kallat Way cup i Göteborg. Supermysigt, lite retrokänsla och god mat! Inredningen är till största delen återvunnet med stolar i olika former, färger samt trästubbar för bordsskivorna (gjorda på gamla köksskåp) att balansera på, gamla lp-skivor som pryder väggarna och glasburkslampor som hänger från taket.






Sustainability day

Ska nästa vecka få gå på sustainability day med diskussioner och föreläsningar om bland annat klimatneutrala transporter, kapitalism 2.0, hållbar samhällsutveckling och hållbar global affärsverksamhet. Mmm, att få miljönörda ner sig en hel dag.



lördag 8 februari 2014

Drömhostel

Sitter i ett ljust, fräscht kök på Linnéplatsens hostel. Bor här över helgen innan jag styr kosan mot en kompis imorgon. Är helt kär i det här hostellet. Världens härligaste säng med fluffiga täcken o dynor, rena och snygga lokaler, ett modernt kök med allt möjligt i matlagningsväg (minus för icke-existerande sopsorteringen dock) och en supertrevlig receptionist. Och det bästa? Jag betalar 20 euro per natt.





Jobbet hittills har varit över förväntan. Blev varmt emottagen och har haft fullt upp sen första dagen och förutom att ringa en massa samtal till miljövänliga företag denna vecka (till folk som haft svårt o förstå min dialekt) har jag fått göra en DIY sida och en hälsosida!

Något som är himla najs är också det att alla företag på samma kontorsvåning på Camino är miljöinriktade = en superinspirerande atmosfär och en sopsortering som inte ens jag kan greppa....

Jag har bott denna vecka hos min gode vän Meli, som resulterat i en fäbless för American Horror story och soppor samt många nattliga skratt, och nästa vecka inhyser jag mig hos min lågstadiekompis Emmelie och hennes pojkvän. Och sista veckan är det hosteldags igen, dock ett annat, hoppas det är lika fint!

söndag 2 februari 2014

Mot nya äventyr!

I dag har jag gjort ett riktigt trevligt frilansuppdrag i Sthlm tillsammans med Madde och imorgon bär det av på en tre veckors praktik till Göteborg. Ska få arbeta på mitt absoluta favoritmagasin Camino, en tidning med fokus på miljöfrågor och hållbar livsstil. Det är en riktigt fräsch och rolig tidning och jag ser supermycket framemot att få jobba där i några veckor! :)