onsdag 15 oktober 2014

Kemikalier i bindor

I augusti lät Women of the Earth testa 4 av always bindor för kemikalier och skadliga ämnen. Visade sig att det finns en del otrevligheter i de till synes oskyldiga plastpaketen, bland annat aceton och cancerframkallande ämnen.

Så här lyder uttalandet av Women of the Earth efter att man fått testresultaten:
The results of the testing indicate that both scented and unscented Always pads emit toxic chemicals, including chemicals identified by the U.S. Department of Health and Human Services National Toxicology Program, the Agency for Toxic Substances and Disease Registry, and the State of California Environmental Protection Agency as carcinogens, and reproductive and developmental toxins.

Och dessa är ämnen som hittades i testet:
Styrene: carcinogen
Chloromethane: reproductive toxicant
Chloroethane: carcinogen
Chloroform: carcinogen, reproductive toxicant, neurotoxin
Acetone: irritant

När jag intervjuade Noora Shingler (miljöjournalist, bloggare och författare) i våras så berättade hon att hon fick upp ögonen för osynliga kemikalier i vardagsprodukter i samband med att hon fick i uppdrag att undersöka just bindor. 
 - De kan innehålla formaldehyd och om man är allergisk mot det kan man få utslag ner på benen, berättade hon.

Exakt i vilka komponenter som kemikalierna finns i bindorna är ännu inte klart, enligt Women of the Earth, som nu efterlyser mer tester och större ansvarstagande från Always.



Jag vill här slå ett slag för menskoppen. Världens bästa substitut till både tamponger och bindor med tvivelaktiga komponenter. Var först tveksam till koppen som jag tyckte verkade som världens skummaste grej, men nu skulle jag inte klara mig utan den! Det är både ett billigt, miljövänligt och praktiskt alternativ. Plus att det är så löjligt bekvämt. Just saying.

1 kommentar: