söndag 31 mars 2013

Justin i en spegel. Dagens brölvarning

Svägerskan introducerade mig för dena här ljuvliga trudelutten. Om jag skulle druckit ett glas vin alternativt varit utan choklad i en vecka alternativt inte sett Kenneth på en månad ALTERNATIVT varit hopplöst kär i Justin Timberlake, skulle jag antagligen bölat en flod. Nu nöjde jag mig med lite glansiga ögon och ett lesset puppysmile.

Banne mig det finaste jag sett på länge.



Sången är dedikerad Justins mor/farföräldrar William och Sadie som tydligen var gifta i 60 år. William dog förra året och den här låten är hyllning till deras kärlek. Videon visar ett äldre par där mannen nyligen gått bort och hans fru blickar tillbaka på deras liv tillsammans. Den är så vackert gjord videon och jag är helt kär i det unga 60-tals paret. Känslan, kläderna, dansandet, blickarna. AAAH. Det enda som stör mig är att det smått äldre paret (som ändå är väldigt unga) som bråkar i videon ska låtsas vara samma människor som det unga 60-tals paret. Den första unga tjejen liknar verkligen på den gamla tanten, medan hennes några år äldre "kopia" inte liknar ett dugg. Förstår inte varför de tvunget måsta ha två unga par, varför inte bara klä det ursprungliga paret i lite andra kläder och andra frisyrer? Eller ta ett 40-årigt par så att man verkligen skulle se skillnaden? =P Enda minuset till detta mästerverk.

Budget beauty

När jag var på Åland kilade jag ner i Zko, där de även säljer Yves Rocher stuff och jag förvånades över det stora utbudet på ekologiska och BILLIGA produkter. Där fanns eko- och biocertifierade duschtvålar, ansiktskrämer och deoderanter för under 10-lappen och mycket smink som iaf utgav sig för att vara 100 % naturliga. Har inte handlatYves Rocher produkter på länge (inte sedan de slutade med sin butik i Vasa). Men nu blev jag intresserad och började läsa på deras hemsidor. Och jag blev mycket glatt överraskad må jag säga.


Så här skriver de själva om sina hudvårdsprodukter:
100% aktiva ämnen från växtriket.
Garanterad effektivitet och produktsäkerhet för varje formula och ingrediens.
Ekologiska odlingar väljs i första hand.
Utrotningshotade växter, GMO och animaliska extrakt används inte.
Råvaror som påverkar miljön negativt används inte.
Miljövänliga förpackningar.

Yves Rocher sköter hela produktionslinjen själva (vilket ju förenklar spårbarheten av ingredienserna och kvalitetsgranskningen) och skördar sina växter på egna ekologiska odlingar i La Gacilly i Bretagne.
De bedriver även ett "Plant for the planet"-projekt där de planterar ett träd för varje såld produkt från produktlinjerna Hamamélis eller Culture Bio. Enligt hemsidan har de hittills hjälpt till med att plantera över 24 miljoner träd. De bedyrar även att inga djurförsök görs! De har som mål att "inget avfall ska läggas på tippen" och 96 % av avfallet på produktionsanläggningarna återvinns och resten bränns och energin tas tillvara. I förpackningarna används inte PVC-plast och från och med 1993 tillverkar och väljer företaget återvunnen kartong till sina paket och papper från hållbart odlade skogar till sina utskick. Culture Bio-seriens produktlinje är miljöcertifierad, miljöutvecklad och koldioxidkompenserad. De har även startat ett eko-spa i Frankrike.

Jag är officiellt imponerad.

Har nu googlat runt lite på Yves Rocher och finner bara info som tyder på att de verkligen varit föregångare inom miljövänlig skönhetsvård och att de räknas som ett genuint och reko eko-företag. Någon annan som hört/ läst något annat? Annars tror jag snart det blir en liten beställning med naturcertifierat från dem eller en till tur till Zko! :) Är bara så förvånad att jag inte stött på dem tidigare i varken ekobutiker eller på de allehanda naturkosmetik-sidor som jag yr runt på. Men man kan väl inte hitta allt direkt antar jag.

Köpte iaf en duschkräm för 2,50, några deoderanter för 2,70 och en kräm för ögonområdet för 6,70. För de som inte har Yves Rocher försäljningsställe nära så finns det även på nätet att beställa.



Deoderanterna och en liten shampoo-flaska från C/O Gerd blev små påskpresenter :)

lördag 30 mars 2013

Lite onödig fakta och lördagsreflektioner

Sitter på Viking Grace på väg hem till Vasa igen. Är ganska impad av den nya båten. Den är modern, färggrann och de olika utrymmena är bättre "ljudisolerade" än tidigare. Nu kan man nämligen sitta en del av cafét utan att drivas till vansinne av humppan som dunsar på i andra sidan av cafét. Layouten av båten är dock lite som en labyrint och påminner mer om Siljas båtar än de typiska öppna ytorna på Viking. Ett minus också för bristen på uttag och lugna platser att sitta på. Den är obviously inte gjord för pendlare som vill sitta i ett hörn med datorn ipluggad i ett vägguttag =P

Fördriver tid med att läsa tidningar och kika på saker och ting. Och med att fylla i den här listan. Första blogglistan ever, varsågoda och njut av dessa fantastiska Heidi-fakta. 
Varning för extremt insiktsfulla, onödiga och ärliga självinsikter med en stänk av dramatiska inslag. Just warning.


Vilken svordom använder du mest?
Använder faktiskt väldigt sällan svordomar (paus för högdragna suckar åt prettouttalandet) Jag hade inte sagt en enda svordom förrän jag var 14 år och försökte som 12-åring komma undan med "Bullshit" som min mamma dock bannade mig för. Nuförtiden bubblar fula ord upp mest när jag är riktigt arg, trött och när jag slår mig (oftast när det gäller lilltån eller armbågen) och består oftast av "jäklar" och "förbanna skit". I´m a badass, I know.

Vilken tid är din väckarklocka inställd på?
De senaste veckorna har den varit inställd på 05.07 och 05.29. På helgerna pinglar den oftas vid 09.09 och  09.27. Jag har en fix idé gällande siffror och måste alltid ha klockan ställd så att det slutar på en 9:a eller 7:a. Kenneth vet om det här och alltid när han ställer klockan åt mig ser han till att den landar på någon av dessa siffror, annars vaknar han med en ilsket mumintroll.

Hur många resväskor äger du?
Kenneths. Fastän jag lever mitt liv som en kringflackande dörr-till-dörr-försäljare, så äger jag inte en enda ordenlig resväska. Skamligt. Mina bröder brukar kalla mig "baglady" för jag dyker alltid upp på deras dörrkvist med en massa små väskor och påsar och jag är VÄRLDSSÄMST på att packa. Man skulle tycka att 15 års erfarenhet av resor och flyttande skulle ha haft någon som helst positiv inverkan på mitt flyttfågel-förberedande, men ICKE. Har dock funderat på att införskaffa en kundvagn för att förvara alla mina påsar i.

Vilken var den senaste filmen du såg?
Not another teen-movie. Jag vet, mina kulturpoäng bara sköt i höjden just. Men kanske man kan kalla det för en samhälls-satirisk tonårsreflektion? Eller helt enkelt feel-god i lågbudget-version? Eller bara "det var det som kom klockan 8 på kvällen när jag låg hemma med 38-graders feber"? Äääh, who am I kidding, älskar den filmen.

Vilken är din favoritåkattration på ett nöjesfält?
Bläckfisken. Garanterade skrattattacker. Att mosas mot en iskall järnstång samtidigt som det går runt, runt och håret flyger i ögonen är tydligen varje gång lika fantastiskt roligt. Fråga mig inte varför. Ett av livets stora gåtor antar jag.

Tror du folk pratar bakom ryggen om dig?
Jag är ganska säker på att åtminstone min krokodilmössa varit samtalsämne för många diskussioner som förts utom mitt hörhåll. Kan också tro att min besatthet av enhörningar, min tidsoptimism och min förmåga att skämma ut folk i tid och otid genom missriktade frågor och missuppfattade faktauppgifter har lett till en del debatter. För några år sedan tror jag dock att mina korta kjolar var the talk of the town. Led av en skev uppfattning om min rumpas storlek i förhållande till vida, midjehöga kjolar. Iaf om man ser på bilder från den tiden. Tur att jag alltid förespråkat mommotrosor.

Vilken film kan du alla replikerna till?
Never been kissed. Har säkert sett den 25 gånger. Nummer två på listan med kanske 75 % memorerade repliker är Despicable me. Räknas Pingu på tredje plats?

Hur många timmar måste du sova för att kunna fungera?
Vet inte. Återkommer när jag någon gång börjar fungera. 

Hamnade du ofta i trubbel för att prata under lektionerna?
Jo. Jag skyller allt på Carola och hennes dåliga inflytande. Och på en viss släng av mundiarré (hört att det kan vara väldigt smittsamt).

Bryr du dig om antalet kalorier i det du köper?
Nej, men nog om konstgjorda aromer och färgämnen.

Hur valde dina föräldrar ditt namn?
Mamma såg filmen "Heidi" och tyckte att jag kändes som en alpskuttande flätprydd tjej med tysk accent. En rolig detalj är att Haidi (min svägerska) också är döpt efter samma tjej, hon fick uttalet och jag fick stavningen. Ännu roligare är det att om jag och Haidi far till USA tillsammans, då blir hon "Heidi" och jag "Haidi". Very funny indeed.
Det bör dock nämnas att min syster lobbade hela vägen till kyrkan om att jag skulle hetat Isabel, vilket istället blev mitt tredje namn.

Vad säger du till dig själv när allt känns svårt?
"Allt har en mening"

Vilken karaktär från en film påminner mest om dig själv?
Josie från Never been kissed eller Donkey från Shrek. Take your pick.

Vad är du allergisk mot?
Okunskap, ignorans och människor som går långsamt framför en i korridorer och på trottoarer.

Om du var född av motsatt kön, vad hade du hetat?
Heikki alternativt Helmut, again take your pick.


Avslutar detta smått meningslösa påsklördagsfördriv med en påskig bild, gjord av min kära vän Mad. Kaninen till höger är alltså jag. (Om någon undrade)

GLAD PÅSK!



Älskar att hon döpt bilden till "lightning storm". 

torsdag 28 mars 2013

Dagens #plast-påminnelse

På tal om uppfinningar som kan eliminera plast, DU själv är ju en fantastisk uppfinning och här lyder några råd för hur du kan minska din plastkonsumtion. Taget från SMB, tips av skaparna av #plastriot

1. Köp digital underhållning.
En CD/BluRay-skiva med förpackning är nästan 100 procent plast. Genom att köpa musiken eller filmen digitalt minskar behovet att tillverka ny plast till denna typ av förpackningar. - Skaffa Netflix, så har du en massa filmer direkt tillgängliga både gratis och förmånligt! Måste dock erkänna att jag ser det som lite vardagslyx att investera i favoritfilmerna i dvd-format =P

2. Vädra din fleecetröja.
Fleecetröjor är mycket populära och anses av många vara miljövänliga eftersom de ofta består av återvunna PET-flaskor. Problemet är att tröjorna släpper ifrån sig mycket stora mängder mikroplaster när de tvättas. Så länge fleecetröjan inte är synligt smutsig räcker det oftast att bara hänga den på vädring några dagar, så är den som ny och fräsch igen.

3. Undvik smink med glitter.
Många skönhetsprodukter innehåller glitter. I nästan alla tillfällen är det små plastbitar som ger glittereffekten. Undersök innehållsföreteckningen. Ser du förkortningen PE eller ordet polyethylene är det plast i sminket. Köp inte! Samma tips kan också användas till exfolierande krämer och ansiktsmasker.

4. Fast tvål framför flytande.
Flytande tvål kommer oftast i plastförpackningar, som sedan slängs. Genom att använda en fast tvål, både till händer och kroppen i duschen, minskar du plastbehovet. - Själv köpte jag och Kenkko en fast tvål när vi flyttade in i november. Den är så dryg och fortfarande är typ halva kvar. Kostade kanske några euro så billigt och bra, men ändå en kvalitétvål gjord i Finland :)

5. Köp Sodastreamer.
Ursäkta reklamen, men med en sodastreamer hemma slipper du bära hem kilovis tunga plastflaskor med vatten. Investera i en kolsyremaskin och bra flaskor till den så sparar du både pengar och minskar din engångsplastanvändning.

6. Sluta röka.
Cigarettens filter är delvist ett plastmaterial. Att därför slänga fimpen på marken är rent ut sagt korkat. Sverige vore så mycket bättre utan de cirka en miljard fimpar som folk slänger på gator och torg i landet varje år. Inte nog med det, fimpar, plastfilmen runt paketen och själva tobakspaketen utgör cirka hälften av allt skräp i svenska städer.

7. Använd tändstickor.
Om du nu absolut måste röka, gör då tjänsten att använda tändstickor istället för små plasttändare. Tomma tändare är bland det vanligaste föremål som hittas på stränder runt om i världen.

8. Städa med bakpulver och vinäger.
Med olika kombinationer av bakpulver och vinäger kan man mer eller mindre ersätta alla de kemiska rengöringsmedel som finns i våra hem. Förutom att man slipper plastflaskorna blir det också billigare och mindre giftigt.

9. Och det vanliga, som alla hört hundratals gånger – minst!
Investera i en riktigt bra återanvändningsbar påse att använda till inhandlande. Använd inte engångsbestick eller muggar/glas. Sortera plastförpackningar. Återvinn! - Om du inte har med egen påse till affären, köp då en gjord av återvunnen plast. I Citymarket är de gråa bästa då de innehåller en stor andel återvunnen plast. Kassar av återvunnen plast är att föredra framför både biopåsar och papperskassar.

10. Släng inte plast i naturen – det mest effektiva tipset.
Visst låter det märkligt att behöva ha med en sådan här punkt på listan. Alla vet väl att man inte skall slänga skräp på marken, eller? Uppenbarligen inte, annars hade nedskräpningen på våra gator, torg, natur och hav inte varit så stor. Så länge folk inte lär sig att slänga sitt skräp och plast i papperskorgen behöver vi upprepa detta tips.

11. Berätta för andra!
Underskatta inte kraften i att berätta för dina nära och kära om plastnedskräpningen och hur man kan dra sitt strå till stacken för en bättre miljö. Ju fler som minskar sin plastanvändning, återvinner plasten rätt och slutar skräpa ner, desto bättre miljö får vi och kommande generationer.

onsdag 27 mars 2013

Snart inga skräpöar i haven?

19-åriga Boyan Slat har kommit på ett sätt att rensa upp i våra plastöversvämmade hav. Han har designat en farkost kallad Ocean Cleanup Array som är byggd för att äta upp de så kallade skräpöarna. I flera hav finns jättelika sopöar som består av plast och annat skräp. Farkosten beräknas kunna hantera enorma mängder skräp och det skulle inte ta mer än 5 år att rensa samtliga stora flytande sopberg. Den plastätande uppfinningen består av ett nätverk av flytande bommar och plattformar som samlar in skräpet, sorterar det från plankton och placerar det på flytande pontoner som transporter soporna till land för att återvinnas.

Det fina i kråksången är att han räknat ut att han till och med kan göra en vinst på skräpinsamlingen, då han säljer de gigantiska mängderna plast vidare till återvinning. Farkosten är alltså tillräckligt effektiv och snabb för att det ska vara lönsamt, något som tidigare varit ett hinder för plastuppsamling.

Hoppas den här killen kan sjösätta projektet snart. Thumbs up!

Läs mer på hans hemsida om uppfinningen


Källa till infon: Supermiljöbloggen


Fredens öar och Vintageklänningar

Landade i helgen på Åland och vikarierar denna vecka på ÅT. Som vanligt när jag är på Åland har jag minustimar av fritid (på ett bra sätt) och jag hinner knappt logga in på fb, desto mindre blogga. Men ville iaf dela med mig av ett bloggtips så här en kylig onsdagsmorgon.

Förra veckan snubblade jag över Elsa Billgrens blogg och nu har den fått en permanent plats i min "blogg-folder". Hon äger tydligen en klänningsbutik, där hon hyr ut vintageklänningar till allehanda tillfällen. Hon bloggar om sina klännningsfynd (dreggel i högsta grad), sitt liv och tar ljuvligt fina bilder. Hon skriver vackert och beskrivande och hon verkar vara en riktigt färgglad och sprudlande människa. På hennes blogg hittar man också tips på vilka loppisar man ska besöka om man är i STHLM. Hon har även gett ut en bok nyligen kallad "Elsas vintage", där hon berättar om hur man hittar och tar hand om vintageklänningar. Schluuuurp. Den boken skulle jag hoppas att påskharen dimper ner med.


måndag 25 mars 2013

BOOOH!

Blev tillfrågad om jag ville gå på bio. Kollade trailern och förkunnade att "Nej, jag vill verkligen inte fara på bio"

Hittade mig själv en timme senare ändå på bion. Såg 3/4 av filmen genom min tröjärm.

Om ni vill se en riktigt läskig film. Se den här:


lördag 23 mars 2013

Giftiga druvor och annat skit

En av de livsmedel som jag på länge, länge inte köpt konventionellt odlat är vindruvor och druvprodukter. Har tidigare tagit upp det här med de giftiga druvorna, russinen och vinet, och nu har det kommit ännu en undersökning som Europeiska myndigheten för livsmedelsäkerhet (EFSA) gjort som visar på att många av druvorna innehåller cancerogena ämnen.

Myndigheten har undersökt rester av bekämpningsmedel i livsmedel och förutom druvorna ligger även havre, jordgubbar, citrusfrukter och lever högt upp på listan, både vad gäller mängder och antalet bekämpningsmedelsrester i samma prov. Allt som allt togs 77 000 prover från mer än 500 livsmedel och i hälften av dessa hittades rester av kemiska bekämpningsmedel. Många av livsmedlen innehöll rester av flera bekämpningsmedel. EU anser att bara ett fåtal av de upptäckta fallen kan vara farliga för hälsan. Men Naturskyddsföreningen och Kemikalieinspektionen vidhåller i en artikel i Svd att man inte vet vad coctaileffekten av dessa medel och långvarig konsumtion har för inverkan. EFSA själva säger att deras metoder att mäta risk innehåller en mängd osäkerhetsfaktorer och måste utvecklas.

Enligt Kemikalieinspektionen är det omöjligt att veta hur vår hälsa påverkas på sikt av den mix av olika kemikalier vi utsätts för dagligen. ”Trots detta bedöms i dagens lagstiftning i regel risken utifrån en kemikalie i taget, utan att möjliga kombinationseffekter beaktas”, heter det i inspektionens Handlingsplan för en giftfri vardag, ett regeringsuppdrag.


fredag 22 mars 2013

Come and sway with me

Var på upptäcktsfärd i min jack-garderob hos mamma och hittade den här godbiten. Det är min kusins gamla mockajacka som han bar för kanske 25 år sen. Har alltid gillat den, men aldrig kommit mig för att använda den. Förstår inte varför. Den är gorgeous! (Kanske lite kort i armarna kanske, men inget som lite upprullning inte fixar!)


På bilden ser ni också ett nytt loppishalsband. Från Fyndis i Smedsby. Har ett liknande från tidigare. Älskar blandningen av grovt snöre och metall.




Vad hände sen?

Hittade den här på Maggies blogg och fann den oerhört underhållande och tankeväckande. Så himla snyggt gjord är den också!

Vad hände egentligen med allas våra favoritsessor?

torsdag 21 mars 2013

Något sånt där smått FANTASTISKT

Några teckningar som Carola knåpade ihop på en lektion. Så där hipp-happ: konstverk. Frikkin awesome.



tisdag 19 mars 2013

Stackars arma våldtäktsmän

På tal om våldtäktskultur och det här fallet.
Steubenville-killarna blev dömda och får nu ta sitt straff. Så som det borde vara. Visst? Men tydligen är det ju så himla synd om de här två förövarna, eller ojj, ursäkta, jag menar "lovande idrottskillarna" att nyhetsinslaget som borde varit en skildring över hur rättvisan skipats och hur offret får upprättelse istället blev en snyfthistoria där de två dömda lyfts fram som små, stackars pojkar som fått sina liv förstörda. Jaa, stackars er som våldtog en tjej och lade upp förnedrande bilder av henne på internet.

Förstår inte hur en självrespekterande reporter kan stå där och bröla fram sånt här skit. Inte en enda gång tog hon upp saken ur offrets perspektiv, utan framhöll gång på gång att dessa två stjärnfotbollspelare nu fått sina liv förstörda och hur otroligt känslosamt det var i domstolen. Inte nog med det, hon belyser två gånger att festen där våldtäkten skedde var "alcohol-fueled", som att killarna pga av sitt alkoholintag inte var så himla skyldiga ändå. För om man är full själv också, då räknas det inte eller? Sedan ges killarna ännu kameratid för att man ska höra deras bön om förlåtelse i domstolen och på vis score några sympatipoäng. Upprörande.





Läs mer:
Wire (bra sammanfattning)
Petition till CNN (Om du vill skriva under ett meddelande som kräver att CNN ber om ursäkt för sitt partiska rapporterande)
Public shaming on TUMBLR (om du vill irritera och förfära dig över intelligensbefriade människors tweets)

måndag 18 mars 2013

Bokkärlek

I dag var jag till Jakobstad för att kika på det nybyggda Campus Allegro. Innan jag tog bussen hem hade jag lite fritid och strövade runt i staden. Hittade en liten loppis och kunde inte låta bli att gå in. Och tur var det. För jag blev nämligen kär. Ni vet hur det är när man ser något helt bedårande vackert, som man helt enkelt inte kan slita ögonen från. Senast det hände var när jag hittade min Lady Marion ring. Och nu hände det igen. På ett av borden hängde en ställning med de mest finurliga små, delikata, handgjorda halsband och ett av dem fångade min uppmärksamhet. Nämligen det här:



Ljuvligt. 
Och för ynka 5 euro fick jag lägga den varsamt i fickan och traska iväg lycklig till bussen.
Jag tänkte skriva något vackert visdomsord med snirklig text i den lilla boken och bära det vid hjärtat.

söndag 17 mars 2013

Olivtvål för rakning

Sitter och snörvlar i Vasa. Både jag och Carola blev sjuka på fredagen och tillbringade en feberyrseldag i egenskap av två klubbade sälar. Kul hade vi i alla fall. Men på lördagen tog jag mitt pick och pack och brummade hem med tåget för att kurera mig i egen soffa.

Nu sitter jag och skriver på Ebl, varvat med några avsnitt av Drop Dead Dive (måste ju bara älska Netflix). Andas in någon thailändsk Vicks-knockoff i form av en massa örter och kryddor i en burk som min före detta svägerska Laura tog med sig från sol- och träningssemester i december. Effektivt shit det här, som ett knytnävsslag i nosen och helt naturliga grejer med tydligen. Nice!

Jag hade tänkt fara och handla till Ruohonjuuri när jag var i Hesa, men tji fick jag. Men nästa gång ska jag införskaffa lite nya läppstift och annat smått och gott. Tills dess får jag nöja mig med vad jag har hemma i skåpet. Och en av de saker jag har hemma i skåpet, som just fått flera användningsområden, är min kära olivtvål. Jag skrev tidigare om olivtvålen som ansiktsrengöring (fortfarande lika nöjd) och senast jag var till Lustans fick jag tips om att använda den även som raklödder (?). Jag har försökt använda kokosolja som rakkräm tidigare, vilket inte fungerade så bra. Det lämnade benen mjuka och återfuktade och underlättade rakningen lite, men oljan fastnade mellan bladen och gjorde hyveln snabbt slö och svår att använda... MEN nu prövade jag olivtvålen och blev en glad benrakare. 

Jag löddrar alltså upp tvålen (i dushen) och stryker sedan på fuktiga ben, sen är det bara att dra fram hyveln och brumma på. Går som smort och det känns som att tvålen mjukar upp huden. Jag brukar få problem med irriterad och röd hud efter rakning, men med olivtvålen har det blivit mycket bättre. Rakningen blir också mycket effektiv och resultatet känns bättre än tidigare.

Thomas, som jobbar på Lustans, tipsade om att olivtvålen också fungerar bra för män. Hans rakningstips för duudsen var att raka sig i duschen eller efter bastun, lägga på lite olja (vad som helst för olja) och sedan löddra upp tvålen i ansiktet för att raka. Han gav mig faktiskt en tvål gratis som de hade haft som visningsexemplar för att ge åt sambon. Kenneth håller som bäst på att göra slut på sitt vanliga raklödder och ska sen gå över till olivtvålen. Jag ska informera er sedan om vad han tyckte! :)


Olivtvål är för övrigt riktigt billigt, drygt och går att hitta i många butiker. Har en ganska neutral doft och krämig konsistens.


UPDATE: Min hippiebroder på redaktionen, Beni, tipsade om att han rakar sig med hampaolja eller olivolja. Tydligen funkar det riktigt bra. Ingen irritation och hyn mår bra av oljan. 
En annan medarbetare berättade han blivit inspirerad av Seinfeld avsnittet "The butter shave" och rakat sig med smör (?) som tydligen funkade hur bra som helst. Se där. Alla sätt är bra utom de dåliga.

fredag 15 mars 2013

Packa pappas kappsäck

Hittade två söta läderväskor på loppis med vintagecharm. Lite old-school flygvärdinna över dem.  Blev kär och slog till. Eller, mamma köpte den svarta och jag den vita. 





Skulle vilja hitta flera såna här charmiga väskor och kappsäckar, gärna äldre och ha som inredningsdetalj i hemmet. Typ trava upp dem och förvara saker i dem eller ha som bord, prydnad. You name it!  Hittade lite inspiration på Scraphacker.




torsdag 14 mars 2013

On the road again

Sitter i tåget på väg till Hesa. Lite jobb och sen klassträff ikväll med journalistikmänniskorna! Ska bli kul att höra vad alla pysslar med! :)

Sen ska jag ju också träffa min äldsta bästa vän, Cowa! Krachar på hennes golv några dagar innan jag brummar mig tillbaka till Vasa. 


Kommer antagligen vara ännu tröttare i helg efter den här mini-semestern. Jag och Carola har en tendens att göra allt annat än att ta det lugnt och vila när vi ses. Senast satt vi uppe hela natten och tog bilder där det såg ut som att jag var en galen lemur som hängde från taket och Carola var en ovetande finsk version av Stig-Helmer.



Gårdagens middag

Igår hittade jag en liten burk med köttfärsresten i kylen. Funderade vad jag skulle göra av dem och kom ihåg ett recept på ugnsbakade paprikor från någon smarrig matblogg som svägerskan tipsade mig om. Sagt och gjort, googlade ensmaksak och hittade både en ny favvomatblogg och ett delikat recept. Gjorde alltså detta recept med lite modifikation. Riktigt mums.


tisdag 12 mars 2013

Push Play, Stop, Rewind

Skulle önska att mitt liv just nu hade en Paus-knapp. Känns som att jag befinner mig i ett erkorrhjul och jag är som en yr, liten trött hamster. Det är mycket nu! Jobb, frilans och annat stuff. Sedan förra veckan är jag också lokalredaktör för Studentbladet och försöker nu nätverka i Vasas studiekretsar, vilket visat sig vara lättare sagt än gjort. Alla som har tips på något man bör skriva om som händer i Vasa och är studierelaterat, tipsa mig! :)

Ett bevis på mitt tillstånd av mild sinnesförvirring fick jag imorse när jag hälsade på min egen spegelbild. Kutade runt i en korridor med moppen i högsta hugg, svängde runt hörnet och såg att jag höll på att dunsa in i någon. Jag tittade snabbt upp och sade ett förläget "hej" till denna besynnerligt klädda, osminkade varelse, innan jag märkte att denna människa var jag själv i en spegel. Wow.


måndag 11 mars 2013

Var hittar man en sån här tröja?

Eller var hittar man tröjor överlag med unicorn-print på? Eller kanske någon som kan laga en åt mig för en resonlig peng? Om någon ser en sån här i en loppis/butik/internet-sajt/garderob, nappa den och ring åt mig!! (Känner ett oroväckande habegär...)

#musthave


Mitt superskönhetstips: kokosolja!

För ett år sedan fick jag upp ögonen för kokosolja. Nu är jag antagligen inne på min femte burk. Jag använder det främst som sminkborttagningsmedel (helt fantastiskt bra!), men stryker det även i topparna ibland för glans, gör hårinpackning med det, använder det till ansiktspeeling tillsammans med florsocker, lägger det på läpparna som läppglans och återfuktare, applicerar det på kroppen som bodylotion och jag använder det även ibland som deoderant tillsammans med lika delar bakpulver och maizena. Mycket av dessa användningsområden duger annan olja till lika bra och då kan man köra med tex finsk rypsolja eller en lyxig olivolja. Jag har dock helt kärat ner mig i kokosoljan på grund av den ljuvliga doften och den krämiga konsistensen. 

I somras skrev jag ett hälsoreportage om kokosoljan, både om hur den kan användas i mat och till hudvård. Jag intervjuade kunniga Nina Axell på Lustans Ekologiska och benade ut oljans påstådda hälsoeffekter som födoämne med välinformerade dietisten Sofie Öström.

Läs nedan tips på användningsområden!! :)







UPDATE: Svägerskan tipsade om att man kan använda oljsan som scrubb för frasiga händerna tillsammans med socker. Hennes egna ord:  "Feeel the babyhands"

fredag 8 mars 2013

Krokodil på promenad

I dag bestämde vi oss för att tassa ut på promenad. Men när Kenkko såg vad jag skulle lägga på mig för mössa, var han inte lika säker längre på att han ville synas med mig ute på gatorna. 
Jag förstår inte varför?


Världens sötaste mössa. Fick den av min brorson (som är krokodilmösskungen nr1) eftersom den hade blivit för liten åt honom. Now it´s miiine, aaalll miiiine. And I loves it. Hade den till jobbet för några veckor sedan och efter att jag traskat in genom dörren fick den så många "aaaw" och "ooooh" att den fick åka ett ärevarv runt redaktionen för att folk skulle få ta egopix med den. Min favorit var när nyhetschefen tryckte den på huvudet, gav telefonen till en kollega och sa "Ta bild när jag låtsas vara upptagen".

Banana-nom

Efter träningen eller till kvällsmål brukar jag äta någon av dessa.


Köpte ekologiskt jordnötssmör från Ekosoppi för några veckor sen och har gått helt jordnötssmörbananas. Med några söta ekobananer är det superdupermumsigt. Smöret är av märket Urtekram och innehåller bara jordnötter och lite himalaysalt. 

När jag var på Åland tidigare i februari så serverade min bror mig en annan banan-rätt, nämligen banan med kvarg och honung. Jag rynkade på nosen och åt med skeptisk min. Men det visade sig vara mycket godare än jag trodde. Med honung och kanel på kvargen blir det riktigt rätt blandning av sött och syrligt.

onsdag 6 mars 2013

Använder du 515 kemikalier om dagen?

Dagens tänkvärda bild i relation till WHO:s senaste undersökning om kopplingen mellan folksjukdomar och kemikalier. Har du tänkt på hur många kemikalier du sätter på din kropp varje dag? Sedan jag börjat använda naturhudvårdsprodukter och satt mig in i kemikaliedjungeln har jag ivrigt läst innehållsförteckningar till de "gamla" proukterna jag använt. Allt som oftast har jag förfärat mig. De flesta ingredienserna kan man knappt uttala namnet på och parabener och parfymer flockas i de flesta hudvårds- och skönhetsprodukterna. 

Du är värd bättre än tvivelaktiga och billiga ingredienser! Tänk på det!


KÄLLA


Studien "What´s inside that counts" gjord 2010 i Kanada tipsar om vilka kemikalier som man ska undvika när man införskaffar skönhetsprodukter. De nämnda kemikalierna har antingen kopplingar till astma, allergier, fortplantningsproblem eller cancer och flera är miljöbelastande. 


The dirty dozen
1. BHA och BHT (finns ofta i lotion och smink som konserveringsmedel)
2. Coal tar-färger. P-phenylenediamine and 
färger listade med“CI” efterföljt av fem siffror.
3. DEA (kan hittas i krämiga och löddrande produkter). Skadligt för havsliv och vilddjur.
4. Dibutyl phthalate (används ibland i nagelvårdsprodukter). Skadligt för havsliv och vilddjur.
5. Konserveringsmedel som avsöndrar formaldehyd; DMDM hydantoin, 
diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, methenamine, 
quarternium-15 and sodium hydroxymethylglycinate. Allergiframkallande. (Används i bland annat shampoo, duschgel, mascara, nagellack, deoderanter, rynkkrämer och till och med bindor!)
6. Parabener. Methyl, propyl- och butylparabener. Syntetiskt framställda konserveringsmedel som används för att öka hållbarheten i en produkt.
7. Parfymer
8. PEG komponenter, tex PEG-60.
9. Petrolatum. (Används i hårprodukter för att ge glans och kan även finnas i läppbalsam och läppstift)
10. Siloxaner. Tex: cyclotetrasiloxane, cyclopentasiloxane, 
cyclohexasiloxane and cyclomethicone. Skadligt för havsliv och vilddjur.
11. Sodium laureth sulfate
12. Triclosan (finns ofta i bakteriedödande produkter och i tandkräm)

På bloggen naturligtsnygg.se tipsar bloggaren om att också skippa mineraloljorMineral Oil, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Paraffin, Vit mineralolja, Medicinsk vitolja, Oleum petrolen, Oleum vaselini, Paraffinum, Vaselin Oil, E 905, Paraffin Oil, Liquid paraffin. "Utvinns ur råolja. Mineralolja används som mjukgörare men lägger sig mest som en plastfilm över huden och täpper till. Mineralolja saknar vitaminer eller andra nyttiga ämnen och är en meningslös men billig utfyllare som har lång hållbarhet.


En viktig sak att tänka på när det kommer till kemikalier som vi utsätts för är att en kemikalie ensam kanske inte gör så mycket skada, men att "coctaileffekten" av alla kemikalier i vår vardag kan leda till stora bekymmer. Detta gäller alla kemikalier vi har omkring oss, inte bara de vi sätter i/på oss. Även om en kemikalie bedöms vara ofarlig, så finns det väldigt få studier som visar på hur farlig den kan bli när den används tillsammans med andra kemikalier.

Jämför det med om du dricker ett glas vin en kväll, en flaska öl nästa kväll, en tequila därpå följande dag och till sist en shot morgonen efter. Du lär knappast blir särskilt berusad av att dricka en av varje med ett dygns intervall, men tänk om du dricker allt på samma gång. Oddsen är att du (om du är en lättviktare som jag) blir smått berusad (om inte till och med brakfull). Tänk dig nu samma scenario med din kropp och kemikalier. Efter lite dusch, lite lotion, lite make-up och lite parfym, så är din kropp antaligen ganska berusad. Om det vill sig riktigt illa, som på bilden ovan, kan du ha fått i dig upp emot 500 kemikalier in one sitting. Inte bra, inte bra alls...

tisdag 5 mars 2013

My second hand kitchen

Haft dille på att fynda köksgeråd på loppis alltsedan jag blev en glad sambo. Finns så mycket fint till så låga priser!





lördag 2 mars 2013

Östersjöns Justin Bieber

Det är inte lätt att vara kändis. Alla börjar fnissa, peka och viska när man kommer in genom dörren. Det ska tas bilder och skrivas autografer. För att inte tala om alla småväxta människor som slänger sig fram hysteriskt skrikande för att krama, klämma och rycka i svansen. Det är bara att inse, jag är Östersjöns Justin Bieber.

Storhetsvansinnet växer sig stort och maffigt här på Amorella. Har varit ombord sedan torsdag morgon och lekt katt med barnen dag ut och dag in. Måste säga att man känner sig lite som en rockstjärna (med lurvig päls, morrhår och svans, men ändå, en rockstjärna none the less) när man traskar ut till applåder och skrik fem gånger om dagen. Bygger nackmuskler som en oxe gör jag också. Katten väger kan jag berätta och huvudet allra mest. Till mitt sällskap har jag denna helg även Scrat från Ice Age, så jag tillbringar dagarna med att dansa till Smurfhits med en gigantisk ekorre. Basic weekend. 

Bästa av kattupplevelserna är när jag åker hiss med människor. Älskar att se deras reaktioner när hissdörrarna öppnas och det är fantastiskt kul att se hur de klarar av att ha awkward hiss-silence med en gigantisk katt. Ville har ett stort, stelt huvud nu för tiden och får inte prata något, därför blir alla situationer så fruktansvärt roliga. Man kan inte småprata eller skämta och man bara står där i typisk businesspose (händerna knäppta på magen) och är som vem som helst som åker en hiss. Förutom att man är en jättekatt som har en röd mössa på huvudet.

Over and out.