onsdag 27 februari 2013

Tahdon 2013

Angående den här nyheten.

Gillade just facebooksidan Tahdon2013. Gör det du också och var med att få till stånd ett medborgarinitiativ för en jämlik äktenskapslag! Finland kan ju inte få vara ett sånt här stenåldersland. 



måndag 25 februari 2013

I dreamed a dream

Var och såg Les Miserables med syrran ikväll. Så fin. Och vilken musik. Så gripande och vackert. Efteråt hade jag bara velat sätta mig i ett mörkt rum och gråta. Man kände sig liksom lite tom men uppfylld på samma gång om ni förstår vad jag menar... Ojjojj... Om ni har möjlighet att fara och se den, gör det!

Och alla som vill se Les Mis i finländsk tappning ska styra tassarna mot Tammerfors i höst då Tammerfors teater sätter upp musikalen med en finlandssvensk brud i en av huvudrollerna, nämligen skönsjungande Sarah Nedergård!



På tal om musikaler, jag var på audition för Fighting Star i helgen. Det var en jätterolig upplevelse och jag träffade många trevliga människor, men jag slapp tyvärr inte vidare. Men jag är istället en erfarenhet rikare! :) Jag är glad att jag sökte och jag har nu varit på min första musikalaudition ever (men hoppeligen inte den sista).

söndag 24 februari 2013

DIY bälteshängare

Att man inte kommit på det här tidigare. Har alltid problem med att förvara mina bälten. De ligger antingen i en hög nånstans eller så balanserar de ostadigt på klädstången i garderoben. Sen såg jag ett inlägg på scraphacker (en av mina absoluta favorit DIY bloggar). Jag kom på att jag hade tre små barnhängare i garderoben som inga kläder hålls på, så jag tog dem, några vita skruvhängen och skred till verket.





Food-Sunday

Igår hittade jag fransbröd och grädde på 30 % i butiken, så i morse lagade Kenkko fattiga riddare till frukost. Riktigt mums.


Sen blev jag matinspirerad vid middagstid. Och eftersom det inte händer alltför ofta var jag tvungen att fota eländet. Lagade sallad med stekt halloumi, groddar och honungsstekta valnötter och solroskärnor (inspiration från storebrors middagsnötter i veckan som var supemumsiga). Till det skivade jag upp resten av fransbrödet, hällde olja på, lade en smörklick mitt i och strödde lite vitlök och basilika på och in ugnen. Jag tror det här kan vara en av de mest komplicerade rätter jag någonsin tillrett. Det säger både mycket om mina matlagningskunskaper och om hur många timmar Kenkko faktiskt lägger ner i köket. Men i vårt förhållande är jag efterrätts- och städguru. Någorlunda fair deal, skulle jag säga. 



torsdag 21 februari 2013

Oh, this made me laugh

I dag var en av de där dagarna då man bara skulle vilja krypa in under en sten med två kilo choklad. Satt o slösurfade med trumpen min och fick då syn på det här. Thank you internet för making me smile!


onsdag 20 februari 2013

Två hjärtan i takt

Enligt en studie gjord vid University of California så slår förälskade pars hjärtan i takt. Par som är förälskade i varandra tenderar också att andas efter samma mönster.

– Sedan tidigare visste vi att förälskade par reagerar känslomässigt lika och exempelvis skrattar åt samma skämt. Men vår studie visar att även deras fysiska reaktioner sammanfaller, säger professor Emilio Ferrer vid University of California, skriver Metro.

Gulligt.





Källa: Kurera
Bilder: Blogg, Imgfave

söndag 17 februari 2013

GIVE ME shmoooore

Fick en påse marsmallows av brorsan som hade legat och skräpat på deras jobb. Funderade lite på vad jag skulle göra med dem när jag kom o tänka på en jättemumsig efterrätt vi åt på en campingtrip i USA med Bay och Nate. Då grillade vi mallowsen över eld och lade den sedan mellan två grahamkex och en chokladbit. Vi gjorde en inomhus-finsk-version av det hela och lade några digestivekex med en marshmallow på i ugnen på låg värme och lade sedan en chokladbit och ett till kex på och tryckte ihop: Tadaaa, mumsburgare!!


lördag 16 februari 2013

My saturday jam

One man's trash, that's another man's come-up







Lördagslyx: Chillar i brorsans soffa på Åland, lyssnar på musik, tittar på Idol och äter choklad, väntar på att fara o fika och sen ut ikväll med DjungleMadness herself. GOOD LIFE.

måndag 11 februari 2013

Hälsosamma skal

Läste en artikel på Kurera som var en bra påminnelse om att man borde äta mer skal. Försöker själv sluta skala morötter, koka potatis med skal på och använda apelsinskal (apelsinskalet och den vita hinnan innehåller tydligen flavonoiden hesperidin, som sänker blodtrycket och håller kolesterolnivåerna nere. Hesperidin verkar dessutom antiinflammatoriskt) till bakning och matlagning mer. Men här fanns en lista på några andra frukter och grönsaker som man borde äta med skal på som jag inte ens tänkt på! :)

Rödlök
I rödlökens yttersta lager gömmer sig mängder av hälsosamma ämnen.

Aubergine
Aubergineskal innehåller rikligt med vattenlösliga fibrer vilka förstärker din tarmflora. Det bästa med skalet är något som kallas ”antocyaninen nasunin” och som skyddar cellerna i hjärnan och förebygger åderförkalkning. Nasunin fungerar också antiinflammatoriskt.

Kiwi
Det håriga kiwiskalet (efter att ha tvättat det naturligtvis) innehåller tre gånger så mycket fibrer och antioxidanter som själva fruktköttet, visar forskning. Äter du skalet undviker du samtidigt att förlora de C-vitaminer som sitter precis under skalet.

Ananas
Själva skalet på en ananas går inte att äta, men det gör däremot den hårda stocken i mitten som många ofta kasserar. Den innehåller betydligt mer fibrer än resten av ananasköttet och är full av C-vitamin.

Squash
Squashens skal innehåller massor av K-vitaminer och kostfibrer som är bra för matsmältningen. Om du skalar squashen så förlorar den faktiskt hela 95 procent av de K-vitaminer som den innehåller.

Fotnot: Viktigt att tänka på att köpa ekogrönsaker- och frukter om man ska äta skalet. Kemikalier och besprutningsmedel i konventionellt grönt lagras mycket i skalet. Det hjälper att tvätta frukterna och grönsakerna, men alla bekämpningsmedel är inte vattenlösliga och vissa medel binds även inne i växten. Speciellt varsam är jag med utländska frukter och grönsaker.

fredag 8 februari 2013

Zombievecka o billigt ekokaffe

Bloggtorkan beror på abnormalt mycket jobbande. Jobb som börjar vid okristtliga tider och som slutar alldeles för sent. Har vart och extraknäckt med morsan på Sol (en städfirma). Har stigit upp kl 5 varje morgon, åkt och städat minst 3 olika ställen och sedan brummat hem igen vid 17-18. Trött som en gris.
Har haft så ont i benen och knäna så det inte är klokt. Känner mig som 87 och inte 23. Fattar inga hur mamma som är 64 orkar det här vecka ut och vecka in, creds till henne! Men det är effektiv träning iaf, behöver inte gå till gymmet med det här jobbet =P Det har varit lite extra galet den här veckan då vi vikarierat två andra personer. Mamma jobbar inte varje dag 12 timmars dagar ;)

Men jag har inte bara haft jobb den här veckan. Har även hunnit träffa två bloggerskor, vars bloggar jag själv följt ett tag. 

På onsdagen var jag till Nykarleby och  intervjuade Janina, hennes sambo och deras två busfrön! Måste säga att det var första gången någonsin som jag blivit lite barnsjuk på riktigt. De hade de så himla gemytligt och mysigt och familjärt. Hade en riktigt trevlig intervju och fick chansen att kika runt lite i Nykarleby också, var ett tag sedan jag var dit.

I går var jag på lunch med ingen annan än Bohemiska Maggie. Maggie och jag har pratat en massa via våra bloggar och det var riktigt kul att träffas IRL! :)

När jag var i Nykarleby tassade jag in i en K-market medans jag väntade på bussen och hittade det här kaffepaketet på hyllan. Ekokaffe för 3,90!! Är det bara jag eller är det inte ganska billigt? :D Kaffe är en av de produkter Naturskyddsföreningen rekommenderar att man köper ekologiskt; kaffebönan är en mycket besprutad gröda och arbetarna som plockar bönorna utsätts för mycket kemikalier och hälsovådliga ämnen i sin arbetsmiljö.

Ekokaffe är annars ganska så dyrt, men det här priset behagade mina fattigmansögon.



tisdag 5 februari 2013

En Samuel Söndag

I dag fyller Sammy-boy år! Men vi firade honom redan på söndagen . Samppo blev hela 3 år! Tänk.
Liten skrått växer fort. 

Jag och Kenneth gav honom ett förkläde, en muminmugg och en träbil. Bilen hittade jag faktiskt på loppis :)


Förklädet köpte jag på Loftet i Vasa. Det är handsytt (men av vem vet jag inte =P) Jag broderade sedan in ett litet S och ett hjärta. Det var första gången nånsin som jag broderat korsstygn och det gick förvånansvärt lätt! Roligt sätt att göra presenten lite mer personlig :)

Buskille


Min kalasoutfit som jag fyndat på Fyndis i Smedsby för under femman. Både klänningen och tröjan.



Samuel ville också ta bild. Av sin förfärligt snygga kalasgudmor såklart. #putyourhandsupintheair


måndag 4 februari 2013

Lastpallsfeber. Vill bygga ett hus gjort av lastpallar.

Åååh, det bara spritter i "gör-det-själv"-fingrarna av dessa fina bilder....

Lastpallar, lastpallar, pallar överallt!!







Källa, Scraphacker!!

DIY skoställning

När vi flyttade in gav mamma mig en vinställning hon fyndat på loppis och sade entusiastiskt "Den här kan du ha för skorna!!" Och så rätt hon hade. Nu har jag en snygger ställning för alla mina heels. Ska bara måla den vit ännu, så blir det riktigt bra!



Har rosetterna där för att ställningen ska hållas uppe, den har en tendens att sjunka ihop annars. Men när jag målar den ska jag försöka limma fast skenorna :)

fredag 1 februari 2013

Vegetariska dagen! I am going all flexiterian on this shit

I dag är det tydligen vegetariska dagen informerade min svägerska mig om. Jag skulle bra gärna ätit vegetariskt hela dagen, om det inte vore för att min kära sambo fixade lunchlåda åt mig igår bestående av panerad fisk och potatismos. Men till middag ska jag försöka mig på något gott vegestuk.

Jag försöker äta mer vegetariskt hela tiden och skulle gärna se att mer än hälften av mina varma mål skulle vara vege. Jag är vad di hippa trendanalytikerna skulle kalla "en aspirerande flexiterian". En flexiterian är en som äter mestadels vege, men som när lusten, plånboken eller middagsbjudning slår på, så kan det mumsas kött. Flexiterianismen har sitt ursprung i ett ökande miljötänk kring mat och etiska frågor kring djurhållning. Jag läste just en riktigt rolig text i fråga-svar stil på The Guardian som fyndigt benar ut begreppet med överrubriken: "Isn´t flexiterianism just vegeterianism with cheating?". 

Och som svar på den frågan, svarar jag "Nej". Jag tycker inte att flexiterianism är att vara fuskvege. Jag gillar idén med flexiterianismen. Det erbjuder en inkörsport till vegemat, miljötänk o funderingar kring djuretik utan att bli för "förbjudande" och svartvit. 

Många kanske inte skulle kunna tänka sig att gå helvege (till och med jag har svårt att tänka mig det) och jag tror också på att så länge man tänker på att köpa "bra" kött; ekokött eller kött från lokala gårdar med betesdjur, viltkött, lokal ickerödlistad fisk eller MSC märkt fisk; så har man dragit sitt strå till stacken för att bidra till en sund och hållbar köttkonsumtion. 

De flesta tänker väl kanske "Men vad fånigt, varför måste man kalla sig för något särskilt bara för att man försöker äta mest vege" Men för mig symboliserar det att jag har en tanke bakom min diet. Precis som vegeterianer eller veganer ofta är det av ideologiska skäl, så vill jag också förkunna att jag inte äter vege mat bara för att jag tycker det är gott.

Det som jag tyvärr märkt av i olika sammanhang är att man antingen ska vara helvege eller så ska man banne mig äta kött! Jag gillar inte nöt eller griskött så värst mycket och överhuvudtaget så brukar jag gärna vilja välja vegealternativ när det bjuds in till störe middagskalas (läs sitzar, julfester...). Men om man skriver upp sig som vege på listan, utan att egentligen vara helvege, så höjs några ögonbryn. "Jaha, så du är lite vegeterian när det passar?". Vegemåltider är ofta reserverade för riktiga vegeterianer och det passar sig minsann inte att ett semiveggo mumsar i dig de dyrbara bönorna.

Jag känner också att jag ibland inte kan beställa kött när suget slår på om jag vistas med vänner som vet om min förkärlek för vegemat och den övertygelse som står bakom. Jag får alltid lite dåligt samvete och känner mig som en hycklare. Det känns som att jag har dålig karaktär och allt vad jag tidigare propagerat för bara smälter iväg likt osten på min hamburgare. Men det ska jag sluta med. Att få dåligt samvete alltså. Jag är bara människa.

Jag är verkligen inget mathelgon. Fuskar med nån hamburgare då och då och kött som kanske inte är så hållbart. Men jag försöker tänka till och jag håller mig informerad. Jag uppmuntrar heller inte folk att bli helgon i matväg, bara medvetna konsumenter, som dels äter annat än bara kött och dels som är informerade om var deras kött kommer ifrån och vad köttproduktionen innebär. That´s it. Förresten är vegesoppor det bästa som uppfunnits efter pommes frites. Har cravings efter blomkålssoppa i princip hela tiden. 


Frågade min klasskompis och lifetime-vegan Mirka (yup hon har varit vegan sedan födseln, det ni!) efter lite vegematsinspo och hon bombarderade min wall med goda tips:


Sen tipsade en annan klasskompis om den här matbloggen med nomiga veganrecept: http://chocochili.net/
Snygga bilder och riktigt smarriga recept! :)

Till slutkläm tips på en bra dokumentär om köttproduktion i Finland. Riktigt saklig och informativ. Ger en bra inblick i både djurhållning och köttproduktion, men även i djurbondens i dag ganska tunga liv och fördelar och nackdelar med den moderna bondgården: Vem fixar biffen?